BRUK MUNNBIND: Skilt som ber deg bruke munnbind når du skal bruke kollektivtransport utenfor T-banestasjonen på Nationaltheatret. FOTO: Jone Sutterud Warland

Dette betyr de nye rådene for deg

Dette er hva du som bor i Oslo må huske på fra torsdag klokken 12:00.
Torsdag, 29 oktober, 2020 - 10:25

Her er de nye smittevernsreglene:

  •  Påbud om munnbind innendørs på offentlige steder der man ikke kan opprettholde minst én meter avstand
  • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
  • Stans i innslipp til utesteder klokken 22.
  • Påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig
  • Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige ti personer i sosiale sammenhenger. Unntakene er de i samme husstand, barnehage- og barneskolekohorter og kolleger.

Kilde: NRK

Mandag varslet regjeringen at det ville inføres nye nasjonale smittevernstiltak etter stadig økende smitte. Det er ikke veldig mange flere tiltak og regler i forhold til tidligere, men det kan fortsatt være greit å holde seg oppdatert på hva som gjelder nå.

Har vært mye forvirring

Det har vært mye forvirring knyttet rundt de nye rådene. Spesielt hvordan Oslo har andre regler enn de nasjonale tiltakene. Blant annet er det fremdeles lov med opptil ni gjester i Oslo, uavhengig av hvilken relasjon man har. 

 – Det er nye tiltak både fra regjeringen og kommunene. Jeg forstår det kan være krevende å følge med, svarer helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) da han addresserer kritikken under en pressekonferanse onsdag

Bent Høie anbefaler derimot at det ikke skal være mer enn fem besøkende, som er den nasjonale anbefalingen. 

– Men i Oslo kan man bli straffeforfulgt om man er mer enn ti, sier han.

De nye tiltakene trer i kraft fra og med torsdag 29.10 klokken 12:00. Dette er hva du som bor i Oslo må huske på da.

Munnbindpåbud inne

Hvis du skal på kjøpesenter eller på butikk, blir det nå påbud om å bruke munnbind dersom det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. 


MANGE PÅ SHOPPING: Det var godt trykk på Oslo City da Journalen var der onsdag rundt lunsjtider. Foto: Jone Sutterud Warland

– Vi må møte færre av de vi kjenner, og vi må holde avstand fra de vi møter, fortsetter Bent Høie.


VANSKELIG Å HOLDE AVSTAND: Det er som regel bra med plass i gangene og rulletrappene på kjøpesentrene, men det kan derimot bli mer vrient å overholde énmetersreglen inni de trange butikkene.  Foto: Jone Sutterud Warland

– Den samme logikken som har vært der hele tiden

Helsedirektør Bjørn Guldvog var også til stede under onsdagens pressekonferanse. Han deler helseminister Høies oppfatning om å holde avstand.

– Det viktigste nå er å få ned smittetallene ved å ha mindre kontakt med andre, forklarer han.

Han sier de nye rådene kun er en videreføring av tidligere anbefalinger.

– Vi har laget disse rådene for at det skal bli lettere for folk å skjønne hva de burde gjøre i forskjellige situasjoner. Men det er den samme logikken som det alltid har vært der, forteller han videre.

Har forståelse for tiltakene


Kirsten Skomsvoll er student ved BI. Hun er fornøyd med de nye tiltakene, selv om hun gjerne skulle vært foruten Korona. Foto: Jone Sutterud Warland

Kirsten Skomsvoll (19) studerer på BI. Hun sier hun er oppdatert på de nye smittevernsreglene.

– Jeg tror jeg har fått med meg det meste nå. Jeg har hvertfall fulgt med på det som VG har skrevet, sier hun.

Hun forteller at hun tar kollektivtransport til skolen, og at de fleste der allerede bruker munnbind. 

– De aller fleste som tar kollektiv bruker masker. Jeg tror nok enda flere vil gjøre det nå, fortsetter hun.

Innslippstans på utesteder

Også utelivsbransjen rammes av de nye tiltakene. Det er nå blitt satt grenser for hvor lenge utesteder har lov til å slippe inn nye gjester.


KAN BLI ET VANLIG SYN: Dette synet kan bli vanlig på Aker Brygge. De nye reglene kan sette en effektiv stopper for utelivet, spesielt i helgene. Foto: Jone Sutterud Warland

Utestedene må stanse innslipp av gjester fra klokken 22 på kvelden. De som da allerede er inne på utestedet kan få bli, men skjenkestopp er fremdeles klokken 24.


TOMT: Heidi’s Bier Bar midt på dagen. Kanskje blir det like tomt om kveldene fremover? Foto: Jone Sutterud Warland

På kollektivtransport gjelder samme regler som tidligere, med annbefaling av bruk av munnbind. Det er derimot i de nye tiltakene også kommet anbefaling om munnbindbruk ved reiser til og fra Oslo.


BRUKER MUNNBIND: De fleste bruker munnbind på T-banen. Her fra Nationaltheatret stasjon. Foto: Jone Sutterud Warland

Kirsten Skomvoll sier avslutningsvis at hun savner hvordan livet var før koronaen, og håper samfunnet snart kan vende tilbake til normalen. Likevel er hun er ved godt mot.

– Jeg savner selvfølgelig å kunne dra på byen og leve som vanlig, men når situasjonen er som den er så får vi bare gjøre det beste ut av det, avslutter hun.