Om dagen ser det kunstige treet på Filipstad nesten ut som et helt vanlig tre. Foto: Kristine Lindrum Solhaug

Dimmes om natten av hensyn til svaksynte

Med sine 150 000 blinkende LED-lyspærer skaper Oslo Treet utfordringer for enkelte. Nå er lysstyrken redusert mellom klokken 22:00 og 07:00.
Fredag, 9 oktober, 2020 - 11:08

Det kunstige treet ble kjøpt av milliardær Stein Erik Hagen i 2017, og har lyst opp Trettenparken på Filipstad siden november i fjor. Lyspærene i bladene lager et fargerikt, datastyrt lysspill, som kommer ekstra godt til syne i mørket. 

Belastende for svaksynte

Marysol Bodd er ergoterapeut og synskontakt i Bydel Frogner. I en e-post til Oslo kommune datert 11. august i år, skriver hun at det er et ønske fra enkelte naboer at treet slutter å blinke om kvelden og natten, og at det aller helst blir slukket helt. Dette begrunner hun med at svaksynte kan oppleve blinkingen som blendende og belastende:

– Som ergoterapeut opplever jeg at det er mange som tilpasser seg situasjoner som er belastende uten å si noen ting. De fleste med synsproblemer når det kommer til lys reagerer på sterk belysning og blinking — de blir blendet, forklarer Bodd på telefon til Journalen. 

Hun legger til at det i dette tilfellet er snakk om en bruker som opplever det sterke, blinkende lyset som spesielt hemmende: 

– Det er forstyrrende om man er i egen leilighet og ser noe på vinduet som blinker hele tiden. Det blir så belastende at man ikke får gjort det man skal. Spesielt nå som mange jobber hjemmefra. Når du er borte hele dagen, så merker du kanskje ikke så mye til det, sier Bodd.


Oslo Treet i Trettenparken på Filipstad i et fargesprakende lysspill. Foto: Kristine Lindrum Solhaug

Villige til å finne gode løsninger

Det er Stein Erik Hagen som gjennom sitt selskap Canica dekker alle kostnader knyttet til vedlikehold og drift av treet. Ergoterapeut Bodd sier hun har hatt en god dialog med Canica og Oslo Havn, og at hun er overrasket over hvor villige de har vært til å finne gode løsninger: 

– De sier de er klar over at blinkingen er hemmende. Et spørsmål var om lysene kunne slutte å blinke om natten. De prøver, men de har hatt tekniske problemer, sier Bodd.

I en e-post til Journalen bekrefter Canica at de har hatt god dialog med både Bodd og Oslo kommune, og at de nå har funnet en løsning på utfordringen:

– Treet dimmes ned fra circa 80 til 30 prosent lysstyrke mellom klokken 22:00 og 07:00 hver dag, også lørdag og søndag. Denne rutinen har vi hatt siden 21. september, skriver de.

Motlys stort problem for svaksynte

Man antar at det i 2018 levde flere enn 320 000 mennesker med en synshemming i Norge. Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund forklarer at motlys er et stort problem for svaksynte, og at sterkt og blinkende lys potensielt kan skape farlige situasjoner: 

– Motlys er et kjempeproblem. Vi i Blindeforbundet fraråder spesielt oppadgående lys, fordi svaksynte lett kan bli blendet og miste orienteringsevnen. Dette kan være farlig når du går i Oslo, da det er mye å snuble i, sier Fuglerud.

Øynene regulerer inntak av lys ved å trekke pupillene sammen i sterkt lys, og å utvide dem når det er mørkt. For svaksynte går denne prosessen tregere enn hos mennesker uten synshemming, og kan derfor bli kraftigere og mer langvarig blendet av sterkt lys.

– Som svaksynt kan man lære seg teknikker for å unngå å bli blendet, som for eksempel ved å vende blikket bort fra lyskilden. Man kan også bruke filterbriller, men dette kan gi redusert effekt av synet, forklarer Fuglerud.