Håndballgutta må vente enda noen dager før de kan kjempe om en plass i EM i 2022. Foto: Beate Oma Dahle

EM-kvalik utsatt for håndballgutta

Onsdag 4. november skulle Norge møtt Latvia i Nadderud Arena foran 200 tilskuere. Slik blir det ikke.
Onsdag, 28 oktober, 2020 - 12:34

Covid19-situasjonen setter stopper for landskamp på hjemmebane for Norge. På grunn av smittevern og karanteneregler har ikke Latvia nok spillere tilgjengelig for landslagsaktivitet. Det europeiske håndballforbund (EHF) har tatt en avgjørelse på at kampen utsettes. Hvor lenge kampen er utsatt, er foreløpig uvisst.

– Vi vet ikke når kampen skal spilles. Beskjeden fra EHF er at den er utsatt, sier kommersiell sjef i Norges Håndballforbund, Jan-Erik Aalbu.

Skal til Italia

Norge møter allikevel Italia til EM-kvalik søndag 8. november på bortebane. Ifølge Norges håndballforbund (NHF) går denne kampen som planlagt. Dette blir Norges første EM-kvalifiseringskamp denne høsten.

Norges playmaker og bundesligaspiller Christian O’Sullivan (29) mener det blir utfordrende og spennende å møte Italia, både rent praktisk og sportslig. 

– For øyeblikket er koronasituasjonen uoversiktlig i store deler av Europa. Det ser dessverre ut som at flere samfunn stenger ned igjen og det kan fort bety at kampen ikke spilles. Hvis det er forsvarlig at kampen kan spilles, så gleder jeg meg til det, forteller 29-åringen. 

Sist lagene møttes var i 1999. O’Sullivan forteller at Italia består av spillere som håndballgutta ikke kjenner noe særlig til. 

– Italia er et lag vi ikke har møtt før. Utfordringen er at vi sjelden har sett eller møtt spillerne med egne klubblag tidligere, så vi kjenner ikke styrkene deres. Det skal vi lære oss og vi kommer til å være godt forberedt. Vi ønsker å starte kvalifiseringen med en seier, sier O’Sullivan.


Christian O’Sullivan (29) og resten av håndallgutta fikk bronse i EM i januar 2020. Foto: Beate Oma Dahle

Veien til EM

Norge er i kvalifiseringsgruppe sammen med Latvia, Italia og Hviterussland. O’Sullivan forteller at håndballgutta har ambisjoner om å kvalifisere seg til EM 2022, som avholdes i Ungarn og Slovakia. 

– Vi ønsker selvfølgelig å kvalifisere oss til EM. Hviterussland og Latvia var begge med i sist EM. Dette er gode lag vi kjenner til, men som vi har ambisjoner om å slå. Italia er som sagt et mer ukjent lag for oss, men ambisjonen der er den samme som mot de andre. Vi har som mål å vinne.

Revansjelystne

I januar 2020 ble europamesterskapet avholdt i Norge, Sverige og Østerrike. Håndballgutta startet EM-eventyret i Trondheim og avsluttet med en bronsemedalje i Stockholm. Det endte med en svært dramatisk semifinale etter flere ekstraomganger mot Kroatia. Kroatia gikk videre til finale, mens Norge måtte nøye seg med bronse. 

– Vi ønsker å kjempe i toppen i neste EM også. Drømmen er alltid å stå på toppen av pallen. Selv om vi ikke har klart det enda, så har vi vist at nivået i troppen er høyt nok til å kunne slå alle lagene.

Playmakeren er åpen om at det hadde smakt godt med en finaleplass neste europamesterskap, men før den tid er fokuset på kampen neste uke. 

– Vi var veldig nære på å nå en finale sist og vi ønsker å komme dit neste gang. Først skal vi kvalifisere oss til mesterskapet og det starter med en bortekamp mot Italia, forteller O’Sullivan. 


O’Sullivan og Norge taper 29-28 mot Kroatia etter en ellevill EM-semifinale med hele fire ekstraomganger i Stockholm i januar 2020. Foto: Beate Oma Dahle

Kampen mellom Norge og Italia spilles i Pescara, Italia på søndag 8. november kl. 18:00.