Lejla Gashi og Sunniva Visnes Lia stengte dørene i Mariboes gate, men ønsker fortsatt å drive bar. Foto: Idun A. Tingleff

Ser etter nye lokaler

Pöbel bar holdt åpent i tre måneder før de måtte stenge sitt nyoppussede lokale.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 09:18

4. juli åpnet Pöbel Bar i Mariboes gate med et ønske om å være en plattform hvor folk kunne vise frem sine kreative sider helt gratis. Tre måneder senere stengte de dørene og begynte jakten etter nye lokaler. 

En gratis plattform for kreative mennesker

Lejla Gashi og Sunniva Visnes Lia har jobbet i servicebransjen siden de var seksten og femten år gammle. Da Gashis arbeidsplass Tusj stengte fikk hun ideen om å overta lokalene og åpne en bar sammen med kjæresten. Et sted hvor folk kunne gå å drikke var ikke nok. Deres visjon for baren var klar: de ønsket å være en plattform hvor unge kunne vise frem sine kreative sider helt gratis. Det ble begynnelsen for Pöbel bar.


Dagligleder Lejla Gashi (25) og barsjef Sunniva Visnes Lia (21) er på utkikk etter nye lokaler til Pöbel bar. Foto: Idun A. Tingleff

– Vi ønsker å utnytte hele lokalet. Hvorfor har man vegger hvis man ikke bruker dem til å vise frem kunst?, spør Gashi.

I de tre månedene de var åpne hadde de nye utstillinger og konserter hver uke. 

– Målet er å være et sted med lav terskel for å vise frem sine kreative sider uten økonomisk risk, uten at vi tar 40 prosent av salgsprisen til kunsten. Et sted man kan ta med vennene sine, ta en pils og vise frem kunsten sin på veggene, sier Lia. 

En av de som fikk sjansen til å vise seg frem var Inga Wilberg. Hun hadde et moteshow der hun viste frem redesign-kolleksjonen sin. 

– Jeg stakk bare innom for å prate med dem og høre om det var mulig å holde et moteshow også, skriver Inga Wilberg i en melding til Journalen.

Hun hadde ingen tidligere erfaring med søm, men fikk et umiddelbart ja fra Lia og Gashi. Daglilg ledere og barsjefer stod også for god hjelp og veiledning.

– Jeg anbefaler alle andre som har et ønske om å vise frem kunsten sin, opptre, ha andre typer arrangementer og bruke arenaen deres. Det er ikke mange andre muligheter for å bruke lokaler gratis, forteller Wilberg.

Mange utfordringer


Fasaden til den gamle baren i Mariboes gate. Foto: Idun A. Tingleff

Det gikk derimot ikke knirkefritt å åpne en bar midt under en pandemi. Allerede åpningskvelden ble de stengt ned en uke på grunn av for mange gjester. 

– Vi fikk beskjed av politiet om at vi videre burde spille litt rolig musikk, forteller Gashi.

Restriksjonene har vært strenge. Lokalet som egentlig rommer 200 fikk brått ikke lov til å ha mer enn 50 gjester. Fordi det ikke er lov til å servere alkohol etter midnatt fant de ut at de måtte flytte festen. Da hjalp det å ha liveband og DJ som trakk gjester tidligere på kvelden i helgene. Gashi og Lia møtte også på andre utfordringer.

– Det er ikke lett å være kvinner i en mannsdominert bransje. Flere ganger har vi opplevd at vi ikke blir tatt seriøst og ikke trodd når vi har sagt at det er vi som driver stedet, sier Lia 

De forteller at de flere ganger har måttet hente mannlige kollegaer for å bli tatt på alvor eller for å kaste ut folk. 

Ikke slutten for Pöbel 

Etter tre måneder valgte Gashi og Lia å stenge dørene. Et stort lokale med dyr leie og dårlig isolerte vegger som de ikke føltes representativt, kjentes ikke som et sted de kunne fortsette å ha baren. Nå ser de etter et lokale som kan føles som deres eget og hvor de kan bruke mer tid på å pynte enn å pusse opp. De har ingen planer om å gi opp.

– Vi elsker jo å drive bar, sier Lia.

Videre forteller hun at allerede første dagen etter at de stengte var de på jakt etter nytt lokale. Planen er at konseptet forblir det samme, og at de fortsatt kan hjelpe kreative mennesker med å vise frem kunsten sin. De håper å kunne åpne Pöbel 2.0 før jul. 

 

Emneord: