Tidligere leder i Spire, Helene Skarrud, og daglig leder i Alliansen for Velferdsstaten, Helene Bank, i en sofasamtale om handel og mat. Foto: Emma Sørli

– En dag for et bærekraftig og rettferdig matsystem

Fredag var det klart for konferanse om matpolitikk på Youngs. Det vakte stor interesse blant deltakere.
Onsdag, 4 november, 2020 - 13:28

– Handel med mat er ikke handel med hvilken som helst vare. Mat er et primærbehov, og hvordan vi produserer maten har veldig mye å si for menneskerettigheter, biologisk mangfold og naturmangfoldet, sier Skarrud innledningsvis som del av sofasamtalen. 

Konferansen ble hold inne på Youngs og var arrangert av “Spire” og “Ta Havet Tilbake og Jorda i Bruk” blant andre. Dagen besto av filmvisninger, debatter, innlegg og quiz. I lokalet på Youngstorget var flere titals mennesker samlet, og arrangørene selv forteller at de ønsket en dag med fokus på nasjonal og internasjonal matproduksjon, bærekraft, handel og miljø.


Kjernegruppemedlem Cari Anna King (venstre) og medlem i Spires kampanjeutvalg Anne Berit Moldsvor (høyre).

Foto: Emma Sørli

Stort engasjement

Spire jobber med lignende tematikk året rundt, men de ønsket nå å sette sammen en konferanse for å nå ut og informere flere. 

– Når vi begynte å jobbe med det så var tanken bak å få med alt vi er opptatt av. Vi ville trekke de store linjene mellom utviklings- og miljøpolitikken vi har i dag, forteller King. 

– Vi er opptatt av å få ut informasjon om mat og matsikkerhet, tilføyer Moldsvor.

King forteller at det er spesielt givende når de ser at arbeidet deres utgjør en forskjell.

– Det har vært ganger hvor partiprogram i jorbrukspolitikken er tatt rett ut av forslag vi har sendt inn. Man føler at man har en direkte påvirkning. 

– Jeg var med i en jordkarbon kampanjen vi hadde i fjor, som jobbet med “4 per 1000” initiativet. Da jobbet vi sammen med småbrukslaget og bondelaget. Sammen med de stilte vi spørsmål til stortinget, og til slutt så ble Norge meldt inn. Jeg liker å tro at Spire var med på å få det til å skje. Det er jo gøy å se at når man jobber med noe lenge sammen med andre så klarer man å få gjennomslag, forteller Moldsvor.


Rundt 30 mennesker var samlet under Spires konferanse om en rekke tema knyttet til matpolitikk. Foto: Emma Sørli

Godt smittevern

I lokalet ble det gjort gode forberedelser for å sørge for et trygt og smittefritt arrangement. Bord var satt opp med avstand fra hverandre, med fem og fem stoler per bord. Det ble servert kaffe og te, med forbehold om at alle spritet hendene og brukte maske når det var behov for å bevege seg rundt i rommet. 

– Det har ordnet seg veldig fint med dette lokalet her, hvor alle kan sitte med én meters avstand. Vi passer på å bruke munnbind og å desinfisere scenen, forteller Moldsvor.