Maja Thodesen (fra venstre), Amalie Campos Dufseth, Jan Stensberg og Runar Andersen prøvde fiskelykken i Prestsjøen på Rena. Foto: Sigrid Øverby

– Et supert tilbud for alle barn

I høstferieuka arrangerer ferieklubben i Åmot kommune gratis aktiviteter for 5. til 10.klasse.
Fredag, 9 oktober, 2020 - 13:10

SMIL-uka er et tilbud for barn og unge i Åmot kommune i høstferien, og i løpet av uka er det mange ulike aktiviteter barna kan delta på. 

Hanne Kristin Medlien, ungdomskontakt i Åmot kommune, har vært med på å planlegge og arrangere ferieklubben i mange år. Hun forteller at de bruker midlene de får fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet til å gjennomføre aktivitetene.

– Det begynte bare med et sommerferietilbud, som vi etter hvert utvidet til høstferien, og nå har vi fått muligheten til å arrangere det i vinterferien også, sier Medlien, som er veldig glad for at de har muligheten til å ha en ferieklubb i kommunen.

Uvanlige aktiviteter

Hun forklarer at ikke alle barn har mulighet til å reise bort i skoleferiene.

– Det er viktig at de får oppleve ting som de ikke har muligheten til ellers, sier Medlien, som synes det er fint at de også får muligheten til å være sosiale på en annen måte enn på skolen.

Gjennom ferieklubben ønsker Medlien at barna skal få muligheten til å være med på litt andre aktiviteter enn de vanligvis ville vært med på, og referer til turn og fotball.

– Fisking for eksempel er det ikke alle som har muligheten til å være med på ellers, sier hun.

Medlien synes det er veldig gøy at de bare har fått positive tilbakemeldinger på aktivitetstilbudet. Tidligere i uka har ferieklubben vært på besøk hos en kennel, i svømmehallen og på bowling.


Hanne Kristin Medlien er stolt av å kunne tilby gratis aktiviteter til barn og unge i ferien. Foto: Sigrid Øverby 

Ingen store forskjeller

Det har ikke vært store problemer med å arrangere aktiviteter på tross av dagens situasjon. Smittetallet i kommunen er lavt, og smittevern ligger i bakgrunnen. Noen aktiviteter har blitt tilpasset retningslinjene som finnes med tanke på antall påmeldte. Påmeldingen har foregått på nett og har vært enkel å administrere.

Medlien forteller at det ikke har vært store forskjeller i antall påmeldte sammenlignet med tidligere år, og at det vanligvis er færre påmeldte på aktiviteter i høstferien enn i sommerferien. Noen er på ferie eller bortreist, og andre er hjemme og vil ha fri.

I tillegg ser hun at de som går i femte, sjette og syvende klasse er blant de mest ivrige deltakerne.

– Det er ikke så lett å treffe alle sammen, men de har alle et tilbud, sier hun.

– Noe for alle

Ungdomskontakten synes det er verdt å prioritere gruppa med barn og unge som er litt sårbare.

Midlene som brukes til å arrangere ferieklubben er barnefattigdomsmidler, men arrangørene har vært bevisste på at de ikke går ut med at det er et barnefattigdomstiltak.

– Det skal være et tilbud som gjelder alle, sier Medlien.

Hun mener foreldrenes økonomi ikke skal være avgjørende for om ungene kan delta eller ikke.

Fisket i Prestsjøen

Torsdag 8. oktober arrangerte ferieklubben fiskedag i Prestsjøen sammen med Åmot jakt- og fiskeforening. Amalie Campos Dufseth (10) og Maja Thodesen (10) synes det er fint at de får muligheten til å delta på aktiviteter i høstferien.

– Da slipper man å kjede seg, sier Dufseth, som har deltatt på flere av aktivitetene i høstferieuka.


Maja Thodesen (bak) og Amalie Campos Dufseth (foran) synes det er gøy å fiske. Foto: Sigrid Øverby 

Runar Andersen og Jan Stensberg fra Åmot jakt- og fiskeforening hadde med fiskeutstyr, meitemark, bålpanne, gode tips og gamle historier. Begge har fisket i mange år og trives godt ute i naturen med fiskestanga i hånda.

Om vinteren arrangerer jakt og fiskeforeningen blant annet Barnas dag og pilking på Deisjøen, og de synes det er hyggelig at de kan være med på å bidra til at barna kommer seg ut.


Jan Stensberg bidrar med gode råd til hvordan Maja Thodesen skal feste meitemarken. Foto: Sigrid Øverby

Det er mye vann i Prestsjøen, og Andersen og Stensberg har lite tro på napp. Jentene som er ivrige fiskere kaster likevel ut gang etter gang, til meitemarken ikke lenger er på kroken. Med litt hjelp klarer jentene å feste på marken helt selv. Marken har de i en markboks, men Stensberg forteller at det ikke alltid har vært sånn.

– Når jeg var ung og vi fiska hadde vi ikke markboks med oss, vi hadde den i munnen, sier han muntert, mens jentene blir enige om at de foretrekker å ha marken i en boks.

– Fint tilbud

Både Andersen og Stensberg er enige i at ferieklubben er et fint tilbud for barn og unge i høstferien. De synes det er bra at barna kommer seg litt ut og får frisk luft og ikke bare sitter hjemme foran skjermen sin.

– Det er supert at ungene kommer seg ut og får frisk luft og er ute selv om det regner, sier Andersen som selv har to døtre han tar med mye ut på tur.


Fersk mark på kroken. Foto: Sigrid Øverby 

Emneord: