Det var bevisst å ikke markedsføre arrangementet så kraftig for å unngå et stort oppmøte. Foto: Sara Aarøen Lien

– Folk trenger sosial omgang

Strikk & Drikk er et av arrangementene som har begynt på igjen til tross for smitterisikoen.
Fredag, 9 oktober, 2020 - 10:59

Ninaz Khodababdeh startet konseptet Strikk&Drikk i Oslo, som i utgangspunktet foregår en gang i måneden på Kulturhuset. Når koronapandemien kom til Norge, valgte de å sette det på pause. Nå har hun startet opp igjen, og denne uken hadde de sitt andre arrangement siden mars.

– Vi var veldig i tvil på om vi skulle gjøre det eller ikke. Vi har jo lyst til å være med på å ta ansvar og å hindre spredning, men så er det en form for ansvar å bidra til å dekke folks sosiale behov på en trygg og god måte også, forteller Khodababdeh.

– De som jobber på kulturhuset er drilla på smittevern, restriksjoner, regler, renhold og alt. Så da kom vi frem til at «ok, da tør vi å gjøre det så lenge det føles trygt», sier hun.

En annen grunn for at Khodababdeh og Kulturhuset valgte å starte opp igjen er for å trekke kunder til huset. 


Ninaz Khodababdeh startet opp Strikk&Drikk i 2017. Foto: Sara Aarøen Lien

– Et sted, som for eksempel Kulturhuset, som tjener mye av pengene sine på natta i helgene har ikke mulighet til det nå. Jeg har veldig lyst at vi kan fortsette å gå på steder som dette når eller om verden blir normalisert. Det er litt av bakgrunnen for at jeg fikk en liten push til å arrangere igjen, forklarer Khodababdeh.

– Viktig tilbud

Fire som har tatt turen på Strikk & Drikk for første gang er vennegjengen Helena Wolf, Thea Aas, Yasmine El-Hage og Juliette Frasie. De er enige i at det er viktig med et tilbud utenfor skole og jobb selv om det er fare for smitte.

– Å være ensom kan bli farlig, sier Wolf.

De andre rundt bordet sier seg enig. El-Hage mener at å ha et slikt fysisk sosialt tilbud minsker smitterisiko mer enn det skaper risiko. Hun påpeker at bordene er plassert langt fra hverandre og at Kulturhuset gjør slik at man kan registrere at man har vært der.

– Om alt stenger helt ned kommer folk til å feste hjemme eller møtes på utrygge måter. Folk klarer ikke å holde seg unna andre mennesker så lenge, da vil de heller tøye grensene eller finne smutthull i reglene. Folk trenger sosial omgang, sier El-Hage.

Føles trygt

Selv om det å holde seg hjemme er det mest effektive for å unngå smitte, kan det bringe med seg stress, ensomhet og risiko for psykiske plager. Khodababdeh er trygg på avgjørelsen å fortsette med Strikk&Drikk.

– Det føles bra å kunne starte opp. Det sosiale behovet forsvinner ikke hos folk selv om vi er i en pandemi. Så det er fint å føle på noe som er semi-normalt. Det er jo ikke som før, man må jo ta mye mer hensyn og ansvar. Men jeg syntes det er fint å kombinere det å ta ansvar med å ikke være redd, sier hun.


Syntes det er viktig å være sosial. Fra venstre: Yasmine El-Hage, Thea Aas og Helena Wolf. Foto: Sara Aarøen Lien

Hun har rett i at frykt er et stort problem. Det har kommet fram at pandemien har ført til en dobling i angstsymtomer, ifølge en undersøkelse gjort i mars og april. Undersøkelsen ble utført av Sverre Urnes Johnson, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt på Universitet i Oslo og seniorforsker ved Modum Bad, sammen med kollegene Omid Ebrahimi og Asle Hoffart.

– Det var veldig høye tall og ga god grunn til bekymring. I tillegg fant vi økt ensomhet blant befolkningen og at bekymring og grubling var assosiert med ensomheten, forteller Johnson til TV2 Nyheter.

I samme intervju påpeker Johnson at det hjelper på psyken å gå tilbake til rutinene sine på en smittevernvennlig måte. Khodababdeh bidrar på sin egen måte, med hjelp fra de ansatte på Kulturhuset.

– Jeg tror det er etterlengtet med arrangementer som er rolige, sitte ned-arrangementer. Folk har behov for at skjer et eller annet som fremdeles føles trygt. Strikking er en slik ting, man sitter på samme plass og kan styre hvor mye avstand man holder til andre. Det føles veldig trygt, sier hun.

De besøkende ser ut til å tenke det samme.

– Dette er en måte vi kan få den sosiale dosen på en trygg måte som gjør mer godt enn det gjør skade. Selv om vi møtes fysisk er det tiltak som kan gjøre dette tryggere enn å faktisk møtes hjemme, mener El-Hage.

Emneord: