LANG KØ: Mandag formiddag sto mange i kø for å besøke det nye biblioteket. Foto: Renate Karlsmoen

Fremdeles lange køer

Fire måneder etter at Deichman Bjørvika åpnet dørene står mange i kø for å besøke Oslos nye hovedbibliotek. Den pågående koronapandemien har resultert i at færre slipper inn om gangen.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 12:12

Deichman Bjørvika hadde sin offisielle åpning 18. juni. Mange har ønsket å besøke det nye folkebiblioteket, men smitteverntiltakene mot koronaviruset gjør at det dannes kø utenfor dørene.


Kommunikasjonssjef for Deichman, Jørn Johansen. Foto: Erik Thallaug.

Begrenset kapasitet

– Det er nesten daglig at det er køer utenfor, og grunnen til det er avstandsreglene, sier Jørn Johansen, kommunikasjonssjef for Deichman. Vi har fått beskjed fra smittevernoverlegen om ikke å ha mer enn 1000 personer inne i bygningen.

Under normale omstendigheter ville Oslos nye folkebibliotek hatt en kapasitet på 3000 personer, opplyses det om i en pressemelding på bibliotekets hjemmesider. Johansen forteller i tillegg at Deichman Bjørvika har valgt å være ekstra forsiktige, og slipper derfor ikke inn flere enn 600 om gangen.

Fjernet møbler

Guro Andresen (20) er blant dem som står i kø utenfor biblioteket. Hun synes ikke det er noe problem å stå i kø.

– Det går ganske fort, så det er helt greit. Jeg skjønner det er på grunn av korona, sier Andresen.


STUDENT: Guro Andresen (20) skal treffe en venninne på biblioteket for å lese til studiet. Foto: Renate Karlsmoen

Hun synes biblioteket overholder smittevernreglene på en god måte.

– Det går greit å holde avstand, og de har fjernet en del møbler. Så jeg synes det fungerer ganske bra, legger Andresen til.

Kommunikasjonssjef Johansen trekker også fram at biblioteket har valgt å fjerne stoler, da mange flyttet rundt på dem til tross for oppfordringene om ikke å gjøre det.

– Det er færre stoler nå enn for en måned siden, sier han. Vi opplevde at det var vanskelig å få alle lånere til å respektere dette.

Tar hensyn til hverandre

– Generelt opplever vi at folk holder avstand, forteller Johansen. Det skal være én meter mellom hverandre, og to mellom leseplasser.

Biblioteket følger de nasjonale rådene, men har også fått konkrete retningslinjer fra smittevernoverlegen i Oslo. Andre tiltak er at det ikke er lov å spise i biblioteket, og at det ikke er mulig å låne PC til kopiering, skanning og utskrift. Man skal heller ikke oppholde seg lenger enn tre timer sammenhengende i lokalet.

Den gjennomgående oppfatningen er riktignok at fleste er flinke til å følge smittevernreglene.

– Folk har generelt tatt hensyn til hverandre, avslutter Johansen.

Emneord: