Ved Friggfeltet på Marienlyst møter gjengen opp for å spille fotball i drøye to timer hver fredag. Foto: Klaus Fjellro

Fotballglede gjennom tykt og tynt

I hele ni år har Facebook-gruppa "UV-Ball & Badstu" arrangert ukentlig løkkefotball. Selvom 2020 har vist seg å være utfordrende, har hobbyfotball og idrettsglede vist seg å være en fin distraksjon fra både pandemi og slitsomme studier.
Søndag, 11 oktober, 2020 - 17:23

– Vi har holdt på i ni år her, der jeg har vært leder de siste tre, sier hovedarrangør og leder for gruppa “UV-Ball & Badstu”, Petter Viken (23). Han er masterstudent ved Universitetet i Oslo (UiO) og møter opp hver uke med vester og kjegler for å sparke ball. 

Siden 2011 har et knippe studenter fra det utdanningsvitenskapelige fakultet ved UiO arrangert fotballtreninger for studenter og bekjente som er glad i ballsport. En gang i uka møtes studenter og fotballinteresserte opp enten på Friggfeltet ved Marienlyst, eller i flerbrukshallen til UiO på Blindern. 


ARRANGØR: Petter Viken (23) er fornøyd med at været tillatter dem i å spille utendørs fremdeles. Foto: Klaus Fjellro

Oppmøte

– Det er veldig lav terskel. Vi kaller det “lavterskel løkkefotball” og da ender vi rundt ti-tolv stykker hver gang, melder Viken. 

Selv med et stabilt oppmøte nå, har det vært en lang pause for idretten grunnet koronakrisen. 

– Vi hadde pause fra mars til august, da kom det ingen arrangement på Facebook så logisk nok var det ingen som møtte opp. 


HØY INTENSITET: Selvom deltakerne kaller det for løkkefotball, er intensiteten høy og deltakerne får kjørt seg. Foto: Klaus Fjellro

Fører gjesteliste

Selv om denne typen trening/løkkefotball ikke klassifiseres som en standard fotballtrening i følge Norges Idrettsforbund og FHI, så fører likevel arrangøren en type gjesteliste dersom smittesporing blir nødvendig. 

– Alle som skal være med er nødt til å melde i fra på Facebook. Dersom det skulle oppstå smitte kan vi andre gjøre det vi er pålagt til å gjøre, enten det er karantene eller en koronatest, sier Viken i et intervju. 

Positivt

En annen som er positiv til løkkefotballen er Reidar Sollie, sportssjef i Dagsavisen. 

– Hvis koronakrisen vekker til live løkkefotballen igjen kan vi sette det på lista over koronaens positive effekter, ved siden av bedre luft i byene og mindre CO₂-utslipp, sier han i en kommentar i Dagsavisen. 

Sollie begrunner sin optmisme med en lekende fotball som kan dyrke videre interesse hos enkelte, og det er slik de gode fotballspillerne blir til. 


ALENE: Gjengen som møtte opp til fredagstrening fikk hele Friggfeltet for seg selv, men passet likevel på å ikke ta for mye av plassen. Foto: Klaus Fjellro

Været dikterer

Når høsten og det kalde været kommer krypende kan det være mindre fristende for enkelte å skulle spille fotball ute, derfor har Viken og resten av gruppa funnet en løsning slik at de kan få opprettholdt den ukentlige økten til vinteren også.

– Når det blir kaldt bytter vi til flerbrukshallen på Blindern, men vi må se an i år om det er forsvarlig å spille inne med tanke på smittevern, melder masterstudenten.


KALDERE: Petter Viken regner med å se seg nødt til å trekke innover i November en gang. Foto: Klaus Fjellro

– Det er jo økende smitte i Oslo nå, og hvis utviklingen fortsetter er vi nødt til å gjøre en vurdering på om vi skal være så mye inne eller ikke når den tid kommer, forteller Viken. 


Praten sitter løst på fotballbanen. Foto: Klaus Fjellro

– Vi liker å holde på. Vanligvis møter vi opp 08.00, så da får vi liksom luka ut de som ikke gidder å stå opp. Så blir vi sure på de som sier de kommer men ikke orker å stå opp, sier Viken med et glimt i øyet. 


HØYT NIVÅ: Selvom ordet lavterskel er et ord arrangør Petter Viken liker å bruke, er likevel nivået på enkelte høyt over gjennomsnittet. Foto: Klaus Fjellro

Holde tradisjonen ved like

– Jeg har ikke lyst til å avslutte noe som er blitt bygd på så lenge, de blir ganske overraska de gutta som var her for fem-seks år siden at vi fortsatt holder på, melder den fungerende lederen. 

Fotballgleden og aktiviteten holdes altså vedlike til tross for korona, og med kort tid igjen av studietiden jobber Petter Viken nå med å finne en ny som kan ta over lederrollen i gruppa.

Emneord: