Frank Znort spiller utenfor Blå. Foto: Linea Bancel

Storband spiller hver søndag - tross korona

Storbandet Frank Znort Quartet har spilt sammen hver søndag siden de starta for 23 år siden, blant annet på konserthuset Blå. Daglig leder på Blå forteller at det har vært tøft, og er spent på om de kommer til å overleve vinteren.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 13:29

Koronasituasjonen har slått hardt ut på kulturlivet, noe konserthuset Blå har fått kjenne på. Der har storbandet Frank Znort Quartet spilt hver søndag siden 2010. Nå prøver nye metoder for å spille konsert.

Spiller hver søndag

Selv om Frank Znort Quartet kaller seg kvartett er de egentlig et storband.

– Vi er verdens største kvartett, sier bassist og sanger Hans Wagner. 

Bandet er 23 år gammelt og har spilt på Blå siden 2010. De spiller alt fra soul-jazz, til reggae, blues og discopop tunes fra 70 tallet. I år fikk bandet tildelt Oslo Bys Kulturpris, blant annet for sitt langvarige og konstante bidrag til Oslos konsertscene.

Selv i starten av koronaperioden spilte bandet, men med nye metoder.

– Vi er jo en kohort, så vi spilte på blå uten publikum. Det var det noen veldig kule folk som hjalp til på frivillig basis. Vi fikk inn en trekameraproduksjon og direktesendte ut til publikum. Det ble veldig proft, sier Wagner.

I sommer spilte storbandet ute blant uteserveringen. De siste to konsertene har derimot blitt holdt inne, med færre i publikum.

– Det er litt annerledes med applaus og sånt, men man venner seg til det. Man er jo applaushorer, så man tar det man kan få, ler Wagner.

Spent på vinteren

Nils Sandegren er daglig leder på Blå, og forteller at konsertene hver søndag er de mest stødige populære arrangementene de har.

Sandegren kjenner godt effekten av koronapandemien.

– Vi har jo en stor uteservering som vi kunne bruke, men jeg tror vi har hatt 90 prosent nedgang i arrangementer siden mars. Og kanskje enda større nedgang i antall besøkende, forteller han.

Sandegren mener sommeren uansett har gått greit. Han er mer bekymret over vinteren som kommer. Høysesongen for konserter er vår, sommer og høst. Da har de pleid å arrangere konsert hver dag, men ikke denne sesongen. Vinteren er roligst, spesielt januar.

­– Januar er jo helt dødt ofte, da har alle hvit måned og er blakke, ler Sendegren.  

De følger nøye med på det som kommer av kompensasjonsordninger og støtteordninger fra staten, som de muligens trenger for å overleve.

Vanskelig å planlegge

Frank Znort Quartet blir stadig større på tross av navnet. En tverrfløytespiller skal kanskje med i bandet. I tillegg har de planer om å gi ut en til plate.

Sandegren syns det derimot er vanskelig å planlegge siden smittevernreglene endres fra uke til uke.

– Vi vil gjennomføre Frank Znort hver søndag gjennom vinteren, med de tiltakene som er gjeldene til en hver tid. Også håper vi at det ikke kommer ytterligere tiltak som gjør det umulig å gjennomføre, sier han.

Savner tiden før korona

– Jeg savner jo litt stinn brakke og fullt kaos. Det begynner jo snart å bli godt over et halvt år siden vi hadde det sist, forteller Sandegren.

Til tross for et lite publikum vil storbandet fortsette å spille på Blå. Bandet spiller på omsetningsbasert hyre. Pengene de får inn går til organisasjonen, for eksempel til innkjøp av instrumenter. I  tillegg driver de med et veldedig prosjekt i Uganda, hvor de oppretter en skole.

– Det er musikken som driver oss, forteller Wagner.

– Det er jo veldig fint å gi noe til folk som sliter på en søndag. Som for eksempel har våkna opp på en lørdag og livet er forferdelig. Så er det jo deilig å se noen andre enn seg selv drite seg ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: