Maria Saric Nordal (t.v.) og Irina Lidal serverte pizza til deltakerne på smittevern-vennlig måte. Foto: Nora Johnsen.

Frivilligheten lar seg ikke stoppe av pandemien

Et titalls kvinner møtte opp da Oslo Sanitetsforening arrangerte «Onsdagstreffen».
Torsdag, 8 oktober, 2020 - 16:00

«Onsdagstreffen» er et relativt nyoppstartet prosjekt i regi av Oslo Sanitetsforening (OSF). Siden oppstarten i august i år, har det blitt arrangert hver onsdag.

Sanitetsforeningen opplyser på sin hjemmeside at arrangementet «… er et gratis tilbud for alle kvinner som ønsker en sosial og hyggelig arena å gå til, bli kjent med andre kvinner og rett og slett bare ha det gøy».

– Mer enn bare strikking og lilla hår

Maria Saric Nordal, prosjektleder i OSF, er hovedansvarlig for arrangementet. Hun håper «Onsdagstreffen» kan bidra til at flere forstår bredden i arbeidet som sanitetsforeningen gjør.

– Det handler om mer enn bare strikking og lilla hår, sier hun.


Maria Saric Nordal besrkiver seg selv som sosial og genuint interessert i mennesker. Foto: Nora Johnsen

Nordal trekker blant annet fram prosjektet Homestart, hvor hun selv var familiekontakt i åtte år. Gjennom denne tjenesten kan småbarnsfamilier med ulike utfordringer få hjelp og avlastning. Nordal forteller at både enslige og samboende foreldre, med både norsk og utenlandsk opprinnelse, benytter seg av tilbudet.

Lavterskeltilbud for alle kvinner

I tillegg til Homestart har OSF også mange andre prosjekter for ulike målgrupper, som alt fra sykurs til sosialt forum for unge jenter, støtte for voldstutsatte kvinner og menn, og nevnte «Onsdagstreffen».

– Hvem er målgruppen for «Onsdagstreffen»?

– Det er alle kvinner som ønsker. Her tar vi opp alle mulige temaer, sier Nordal.

Hun er opptatt av at «Onsdagstreffen» skal være et lavterskeltilbud hvor alle kan være seg selv og ha det bra i sosialt lag med andre. Hun mener det er for mye ensomhet i Oslo, og i Norge generelt, og tror arrangementer som dette kan bidra til å forebygge nettopp det.


Temaet for denne onsdagen var film og pizza. Tidligere aktiviteter har vært epleplukking, quiz og brettspill. Foto: Nora Johnsen.

Fra deltaker til frivillig

Nazia Noureen (46) stiftet bekjentskap med OSF for rundt tre år siden. Da var hun med på «kvinneprat på tvers», forgjengeren til «Onsdagstreffen». Hun trekker fram den behagelige stemningen og roen i den herskapelige OSF-villaen som årsak til hvorfor hun fortsatte å komme tilbake.

– Her er det fine aktiviteter og hyggelige mennesker, sier Noureen, som også har fått med flere i vennegjengen sin til Sanitetsforeningens arrangementer.


Nazia Noureen er utdannet sosionom, og mener hennes utdannelse og yrkeserfaring er nyttig i frivillighetsarbeidet. Foto: Nora Johnsen.

Videre sier Noureen at hun setter pris på matserveringen på arrangementene, som skaper god stemning rundt et kulturelt og sosialt samvær.

Noureen trivdes så godt i OSF at hun like gjerne meldte seg som frivillig også. Nå er hun med som deltaker annenhver onsdag, og som frivillig annenhver onsdag.

– Hva gjør at du vil sette av tiden din til dette?

– Det gir meg noe tilbake. Menneskelige relasjoner er viktig. I tillegg trives jeg, og da vil man jo komme tilbake, svarer trebarnsmoren.


OSF tilbyr også barnepass på «Onsdagstreffen». Åtte år gamle Edvin syntes det var gøy å spille brettspill med barnepasser Jenny Sandbakk. Foto: Nora Johnsen.

Emneord: