Styreleder og lokal ildsjel Ruby Sivaganesh opprettet AKB i 2016. Foto: Emma Sørli

Frivillighetspris til Aktive Kvinner i Bjerke

Oslo Kommune valgte i år å gi frivillighetsprisen til Ruby Sivaganesh og organisasjonen Aktive Kvinner i Bjerke. Gjennom aktiviteter og seminarer jobber de for å bedre innvandrerkvinners helse.
Fredag, 30 oktober, 2020 - 12:34

Frivillighetsprisen for Oslo deles hvert år ut til en person, organisasjon eller forening innenfor kommunen. 15. oktober i år var det den frivillige organisasjonen “Aktive kvinner i Bjerke” som mottok prisen, i tillegg til en pengesum på 50 000kr. 

Menneskene bak

Styreleder og initiativtaker bak prosjektet er Ruby Sivaganesh. Hun flyttet til Norge for å studere i 1984, og her begynte hennes engasjement for å hjelpe andre kvinner i nærområdet. 

– Da jeg flyttet til Oslo fra Sri Lanka som student, følte jeg meg veldig ensom. Det var lite tilbud for innvandrerkvinner, så da begynte jeg å tenke på hvordan jeg kunne gjøre noe for disse kvinnene. 

Etter å ha jobbet under flere hjelpeorganisasjoner, bestemte Sivaganesh seg for å starte opp noe på egen hånd.

– Det var faktisk mannen min og sønnen min som først foreslo det. De mente jeg burde starte min egen organisasjon, da kunne jeg jobbe for det som var mitt mål og mitt engasjement. Vi starter opp her ved Bjerke Nærmiljøsenter, uten noe penger, sier hun.


Bjerke Nærmiljøsenter: Kvinnene har faste treninger her hver uke. Foto: Emma Sørli

Sivaganesh forteller videre at hennes mål er å hjelpe så mange kvinner som muilg til å oppnå bedre fysisk og mental helse.

– Jeg fikk ikke den informasjonen jeg trengte da jeg flyttet hit selv, så nå organiserer jeg treninger, turer og helseseminarer for å informere kvinner om kropp og helse.

Frivillighetsbyråd Omar Samy Gamal kom på døren til Sivaganesh 15. oktober for å overrekke prisen.

– Da jeg hørte stemmen til Omar sa jeg bare “wow!”. Det er en følelse jeg aldri kommer til å glemme, sier hun og smiler. 

Bedre hverdag

Under onsdagens trening var flere av kvinnene samlet. De forteller om hvordan Sivaganesh og hennes organisasjon har hjulpet dem i hverdagen. 

– Hun motiverer oss til å komme opp av sofaen. I stedet for å bare være hjemme etter jobben, så kan vi være med på aerobic. Det er noe vi gleder oss til, forteller Kumuthini Varatharajan. 

– Jeg flyttet hit for to år siden, og sliter med leddproblemer. På treningene hjelper Ruby meg og hun er så flink. Jeg liker veldig godt å være med her, forteller Khalida Malik. 

Sivaganesh presierer at det ikke ville vært mulig å motta en slik pris uten de trofaste deltakerne som møter opp. 

– Jeg hadde ikke klart det uten de flinke damene her som alltid står på. Offisielt er denne prisen tildelt oss i Aktive Kvinner i Bjerke, men jeg mener også at denne går ut til alle hardtarbeidende kvinner der ute, sier hun. 


Kvinnene var godt fornøyd etter en økt med aerobic.  Foto: Emma Sørli

Jurybegrunnelse

Juryen består av representanter fra både frivillig og kommunal sektor. I et tilsendt dokument fra kulturetaten, presiserer juryen hva de la vekt på under årets utdeling: 

“AKB er en liten organisasjon med et stort nedslagsfelt i lokalmijlø. Sykkelturer, aerobictrening, skogturer og kurs i kampsport og konflikthåndtering er bare noen av aktivitetene de driver med” 

Det står videre at koronapandemien også har spilt en rolle i beslutningen om hvem som skulle få prisen i år.

“Organisasjonen har vist en imponerende omstillingsevne i forbindelse med corona-situasjonen og har gjennom skype-trening og informasjonssamlinger i smittevern hatt stor betydning for folks mentale og fysiske helse”

 

Emneord: