Kunstverk av Kim "Sinnsykshit" Larsen utenfor Fontenehuset i Holbergs gate 5. Foto: Idun A. Tingleff

Gatekunstprosjekt på St. Hanshaugen

–Jeg tror kunstverket er med på å sette en verdi på området, sier Synne Amanda Salvesen. Hun er en av de som har fått i oppgave å friske opp St. Hanshaugen i regi av bydelens gatekunstprosjekt.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 19:01

Gatekunstprosjektet på St. Hanshaugen er en forlengelse av handlingsplanen for gatekunst i Oslo 2016-2020.

Tilskuddsordning for å fremme utøvende kunstnere

En av de som bidrar på gatekunstprosjektet er Synne Amanda Salvesen. Hun kom over prosjektet på facebook og slo seg sammen med Clémence Mérouze. Begge er utdannet innen grafisk design og ilustrajson på KHiO. Sammen har de dekorert bakken på Ilataket.

– Jeg hadde praksisplassen min hos Gilles&Cecilie, som driver mye med veggmaleri og utsmykninger. Etter studiene fikk jeg jobbe som assistent på et veggmalerprosjekt med dem. Jeg likte å få jobbe i så stor skala og syntes det var spennede at maleriet ble så synlig for folk. Etter det fikk jeg lyst til å gjøre egne utsmykningsprosjekter, sier Salvesen 

Et av målene i handlingsplanen er å opprette en tilskuddsordning for å fremme og hjelpe utøvende kunstnere.

– For kunstnere er det kjempefint at det finnes slike tiltak hvor man kan søke om penger for å gjennomføre prosjekter, og ekstra gøy når man får lov til å være med på å forme bybildet. Vi er jo utdannet i estetiske fag, og har peil på det vi driver med, men folk har ulike preferanser, så vi må tåle at kanskje ikke alle liker det vi har laget, sier Salvesen.


Gulvet på Ilataket. Foto: Synne Amanda Salvesen

Kunsten setter verdi på området 

Det tok ikke lang tid før det dukket opp graffiti på veggene som var vasket for å bli utsmykket på Ilataket.


En del av verket til Synne Amanda Salvesen og Clémence Mérouze. Foto: Synne Amanda Salvesen

– Jeg tror ikke at vi får slutt på tagging ved å lage et maleri der, men det at det brukes penger på å friske opp taket gjør at de som eier og bruker det tar bedre vare på det. Også kommer det alltids til å være en eller annen som tagger der, men sånn er det tenker nå jeg, sier Salvesen.

Kunstverket er laget med tanke på å tilpasse stedet for barn, men Salvesen håper at det treffer folk i alle aldersgrupper.

Dette har de gjort ved å bruke farger og former fra aktiviteten som skjer på Ilataket for å unngå at maleriet fremstår som fremmed for de som bruker det.

– Jeg tror kunstverket er med på å sette en verdi på området, men tviler på at vi får slutt på tagging og hærverk ved at vi kommer å lager et maleri der. Det at det brukes penger på å friske opp taket vil jeg tro har en påvirkning på hvordan brukene behandler stedet, sier Salvesen

Nå må de vente på våren og finere vær før de fjerner graffitien på veggen og gjør ferdig verket.

Gatekunst eller hærverk?

Gatekunstprosjektet er et prosjekt der kunstnere har fått støtte fra kommunen og lov fra eindomsansvarlige til å dekorere. Men hva er forskjellen mellom gatekunst og herværk?

– Synes gatekunst er et vanskelig tema. Hvem bestemmer når det er kunst og når det er hærverk? Vi som driver med kunst og design får støtte, lov og penger for å male taket, og det er jeg glad for.  Men jeg tenker at de som tagger og gjør graffiti også har behov for å uttrykke seg, og gjøre taket til sitt. Jeg har tenkt på at neste gang jeg skal gjøre en utsmykning i offentlig rom kunne jeg tenkt meg å involvert de som faktisk bruker stedet mer i prosessen slik at de får et eierskap til kunsten. Kanskje lysten til å gjøre hærverk forsvinner om de selv har vært med på å utforme stedet, sier Salesen


Veggen utenfor Fontenehuset dekorert av Kim “Sinnsykshit” Larsen. Foto: Idun A. Tingleff 

En annen som ble utvalgt til å dekorere St. Hanshaugen er Kim “Sinnsykshit” Larsen. Han dekorerte en 20 meter lang vegg utenfor Fontenehuset i Oslo som fremstiller en pappegøyes liv i tre akter. Føst i bur, så alene i det fri før den til slutt sitter på en benk ved siden av en annen pappegøye. 

— Benken i dette tilfellet er et symbol på Fontenehuset, et sted der de som føler på ensomhet og håpløshet kan finne mening og tilhørighet. Det er gøy å være en del av offentlige prosjekter hvor denne typen kunst endelig får den anerkjennelsen jeg synes at den fortjener. Det indikerer at holdningene til gatekunst for alvor har begynt å endre seg til det positive og ikke bare er en trend, sier Kim “Sinnsykshit” Larsen til ByplanOslo.

Emneord: