HØYTIDELIG: Regjeringsmedlemmene ankommer Stortinget, omgitt av H. M. Kongens Garde. Foto: Maia Jacobsen

Høytidelig stortingsåpning tross korona

Smittevernstiltak og en sykemeldt Konge preget åpningen av det 165. stortingsåret. Publikum syns likevel det ble en verdig åpning.
Søndag, 11 oktober, 2020 - 17:49

Fredag 2. oktober åpnet Stortinget under ganske uvanlige omstendigheter.

Smittevern og avstandskrav førte til reduksjon i antallet deltakere på åpningen fra 750 til 200. Alle 169 stortingsrepresentanter fikk delta, men antallet eksterne gjester ble kraftig redusert.

Noen endringer ble det også i selve programmet. Møtet ble kortet ned, og nasjonalsangen ble sunget av Norsk solistkor.

Likevel forsikrer Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen i en pressemelding fra Stortinget om at åpningen ble gjennomført så tradisjonelt som mulig.


Publikum møtte opp for å se regjeringsmedlemmene og representanter fra kongehuset ankomme Stortinget. Foto: Maia Jacobsen

Sykemeldt Konge

En av de viktigste tradisjonene under stortingsåpningen er trontalen Hans Majestet Kongen vanligvis holder på vegne av regjeringen. Talen forteller om regjeringens politikk for det kommende året.

Fredag uken før Stortingsåpningen ble det meldt om at Kongen var lagt inn på Rikshospitalet som følge av tung pust. Han ble skrevet ut mandag, men var fortsatt sykemeldt under åpningen. Dermed måtte Kronprins Håkon holde trontalen i Kongens sted.

Dette har ikke skjedd siden 1990, da daværende Kronprins Harald måtte overta for Kong Olav som på det tidspunktet var sykemeldt.

Dermed var dette første gang Kronprins Håkon holdt talen for Stortinget. Til stede for anledningen var også Hennes Majestet Dronning Sonja.


Turid Godteberg møtte opp til sin første stortingsåpning fredag. Foto: Maia Jacobsen.

God stemning

Utenfor Stortinget og langs hele Karl-Johans gate samlet publikum seg for å se ankomsten til både regjeringsmedlemmer og representanter fra kongehuset. Mange stod klare allerede en time før åpningen for å sikre seg en god plass.

En av dem som hadde møtte opp var Turid Godteberg.

- Det er første gang jeg er her. Jeg bor i nærheten og gikk egentlig tilfeldig forbi. Men jeg tenkte at dette må jeg jo få med meg! Det er god stemning og oppleves veldig høytidelig, sa hun.

At årets åpning ble annerledes var ingen overaskelse for Godteberg.

- Alt annet er annerledes nå, så hvorfor skal ikke dette være det og.


Eskild Dammen deltok selv som en del av H. M. Kongens Garde på stortingsåpningen for 50 år siden. Foto: Maia Jacobsen.

Også Eskild Dammen tok seg turen til Stortinget for anledningen.

Han deltok selv som en del av Kongens Garde i Løvebakken under stortingsåpningen for 50 år siden, og har ikke deltatt siden. Fredag var han tilbake, og fulgte ekstra godt med på garden:

- Det er enormt tungt å stå i nedoverbakke i så mange timer. Jeg har lagt merke til at i hvert fall én av jentene i Løvebakken hadde rimelig vondt i beina. Jeg husker godt selv hvordan det var.

- Hva tenker du om at denne åpningen er litt annerledes enn tidligere åpninger, med smittevernstiltak og en sykemeldt Konge?

- Hvis Kongen er syk, må vel Kronprinsen delta. Tradisjonen gjennomføres i hvert fall.


 Kronprinsen og Dronningen hilser folket fra bilen på vei tilbake til slottet. Foto: Maia Jacobsen.

Lang tradisjon

Stortingets åpning har vært en tradisjon siden 1814 og står blant annet nevnt i Grunnlovens paragraf § 74.

Den markerer starten på et nytt stortingsår, og er vanligvis den eneste anledning i året hvor alle tre statsmaktene samles under ett tak.

Kongens trontale etterfølges av en tale om rikets tilstand. Deretter debatterer Stortinget regjeringens politiske årsplan over to dager, den såkalte trondebatten.

Emneord: 
Tags: