Leder for HRS, Hege Storhaug, på en debatt om Islam i 2015. Foto: Tore Sætre.

Human Rights Service får millionbeløp

Organisasjonen får bevilget 1,8 millioner kroner i 2021. Unge høyre mener det er en uting.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 15:29

Da statsbudsjettet ble lagt frem onsdag 7. oktober, fikk organisasjonen Human Rights Service (HRS) videreført statstøtten på 1,8 millioner til 2021.

HRS driver det islamkritiske nettstedet rights.no. Nettsiden lenker til leder Helga Storhaugs bok, med tittelen «Islam: den 11.landeplage». HRS har lenge vært kritisert av flere politikere for å spre hatefulle ytringer og bidra til en femmedfiendtlig kampanje mot muslimer.

I fjor erklærte tidligere leder for Unge Høyre at støtten til HRS måtte kuttes i statsbudsjettet for 2021. Det har ikke skjedd. Nåværende leder for Unge Høyre, Ola Svenneby hadde dette å si om saken:


Unge Høyres leder Ola Svenneby håper de kan påvirke moderpartiet til å kutte støtten til HRS. Foto: ungehoyre.no/presse

– Høyres ryggrad som et konservativt parti burde bruke penger på det som er viktig, og ikke bruke penger på det man mener er mindre viktig. Hvis Frp ønsker den statsstøtten kan de forhandle seg frem til det selv.

– Knebler kritisk røst

I fjor gikk Frp ut av regjering. Etter det var det flere høyre-topper som ønsket å kutte støtten til HRS for statsbudsjettet 2021. Svaret fra Frp kom i form av en advarsel. 

– Vi vil aldri akseptere at støtten til Human Rights Service kuttes med mindre det samme skjer med alle de politisk korrekte organisasjonene som opererer på det samme feltet, sa Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim til Dagbladet.

Engen-Helgheim mente de ikke kunne gå med på at kun HRS skulle miste støtten. Dette mente han ville kneble en kritisk røst i debatten. Bevilgningene til HRS faller under ansvarsområdet til justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

– HRS er ikke regjeringens prioritet, men følger av tidligere budsjettavtaler med Stortinget, hvor man også ble enige om å øke støtten til andre organisasjoner med 17 millioner, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til NTB.

Venstre postiv til busjettet

Leder av Venstre, Guri Melby, har tidligere gått hardt ut mot HRS. I fjor sa Melby til Nettavisen at hun forventet at støtten skulle kuttes det året. Journalen fikk ikke kontakt med Guri Melby, men fikk en kommentar fra statssekretær Grunde Almeland i Kunnskapsdepartementet (V).

– For Venstre har det vært viktig å sikre at det gis støtte til organisasjoner og initiativ som bidrar til god integrering og arbeid mot negativ sosial kontroll.  Derfor er vi glade for en solid satsing på dette også i 2021.

I mailen skriver de videre at det er en avtale om støtte til ulike organisasjoner mellom budsjettpartiene i Stortinget. Derfor videreføres denne støtten i år, på samme måte som for de titalls organisasjonene som Venstre har sikret støtte til. Enigheten om fordeling av midler ble gjort i 2019.

Fra 2005 til 2019 har HRS fått om lag 24,4 millioner i statlig støtte, skriver Dagsavisen. I 2016 kom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) med en anbefaling om at HRS burde miste statsstøtten. I rapporten står det at HRS har de senere årene hatt en retorikk som av flere blir ansett som fremmedfiendtlig og muslimfiendtlig. En slik retorikk kan skape polarisering og bidra til å svekke tilliten. 

Human Rights Service ønsket ikke å gi noen kommentar angående statsbudsjettet. 

– Vi er ikke politikere, var svaret.