Den norsk-hviterussiske foreningen Razam demonstrerer for hviterussere foran Stortinget. Foto: Neda Bermeki

– Hviterussland angår oss alle

Søndag arrangerte den norsk-hviterussiske foreningen Razam en solidaritetsaksjon mot president Aleksandr Lukasjenko, mannen som blir kalt for "Europas siste diktator".
Onsdag, 7 oktober, 2020 - 19:38

– Solidaritetsaksjonen på søndag var viet støtte til de 77 politiske fangene i Hviterussland og å kreve deres løslatelse, sier nestleder Akkuratnova. 

Søndag ble demonstrasjonen arrangert av Razam, som hadde som mål å vise solidaritet med hviterussere som kjemper for sin frihet og menneskeverd mot president Lukasjenko, og å informere det norske folket om situasjonen og de pågående overgrepene i Hviterussland.

Målet for disse demonstrasjonene foran Stortinget hver søndag er å tiltrekke og vedlikeholde oppmerksomheten og engasjementet blant nordmenn for situasjonen i Hviterussland, og for å motvirke opplevelsen av at hviterussere er overlatt til seg selv, slik at de til slutt gir opp selvstendighets- og demokratikampen. 

Demonstrasjoner i Hviterussland 

– Etter at valget ble forfalsket den 9. august, gikk folkemasser ut i gatene for å kjempe for demokrati og kreve et nytt presidentvalg. Siden den dag er det massedemonstrasjoner i Hviterussland, og folk der blir i sin tur møtt med vold fra politiet og spesialstyrker, arrester og politiske represjoner, sier nestleder i Razam-foreningen, Maria Akkuratnova.

– Valget var var ikke i samsvar med prinsipper for frie og demokratiske valg og opp til i dag er hundrevis av mennesker pågrepet hver dag for å ha hatt en annen oppfatning enn den offisielle, mener “Dimitry”, en av aktivistene i Razam som ønsker å holde seg anonym. 


“Dimitry” - en av aktivistene i Razam som ledet demonstrasjonen. Foto: Neda Bermeki

Misfornøyde med Lukasjenko

Aleksander Lukasjenko har vært president i Hviterussland siden 1994. Han hevder at han vant presidentvalget i Hviterussland i august med  83,49 prosent av stemmene, ifølge NRK

Sigurd Lydersen som deltok på demonstrasjonen og som representerer den norske demokratibevegelsen sier at det har vært misnøye med Lukasjenko som president ganske lenge, og det kokte over for folk nå som han forsøkte å fuske seg til enda en presidentperiode.


Bilder av 77 politiske fanger i Hviterussland var hengt opp utenfor Stortinget på søndag. Foto: Maria Akkuratnova

Hviterussere blir krenket 

Sigurd Lydersen synes at det er veldig farlig for alle i verden dersom andre andre folk blir behandlet på denne måten.


Sigurd Lydersen. Foto: Sigurd Lydersen.

– At noen blir krenket på denne måten som hviterussere blir, rammer ikke bare dem selv, men alle mennesker i verden, inklusive meg selv, sier SIgurd Lydersen.

– Hvis vi er vitner til slike forhånelser og krenkelser og bare lar det skje og tenker at det ikke angår oss, og at det ikke er noe vi kan gjøre, så blir vi medskyldige i krenkelsene, fortsetter Lydersen. 

Han mener at et moderne informasjonssamfunn setter på denne måten store krav til oss, ved at vi ikke kan skjule oss bak og unnskylde oss med at vi ikke visste. 

 

Diskriminering mot hviterussere 

Sigurd Lydersen forteller at hviterussere opplever seg veldig krenket av et regime som behandler dem som om de ikke har verdighet.

– Det blir en form for stygg rasisme mot hviterussere med tanke på at de ikke skal ha de samme rettighetene som andre folk i verden, fortsetter Sigurd Lydersen.

– Demonstrasjonen som fant sted i Oslo utenfor Stortinget var rettet mot Lukasjenko-regimet, men handlet også om at Norge må gjøre noe mer, sier Lydersen. 

– Dette gjør vi for å støtte hviterussere enda mer i å ta oppgjør med sine undertrykkere, og endelig få leve i demokrati, i trygghet med fulle rettigheter med det offenlige apparat som støtter dem, fortsetter han. 


Foreningens aktivister demonstrerer for folket sitt i Hviterussland utenfor Stortinget. Foto: Neda Bermeki

Lydersen mener at ved å lage slike solidaritetsmarkeringer gir hviterussere oss en mulighet til å vise at vi ikke stiller oss likegyldige, men støtter dem. 

 

Emneord: