Norske og internasjonale studenter samles på Språkkafé, tirsdag 13. oktober. Foto: Ingeborg C. Breivik

Integrering på Språkkafé

Aeda Mari Minoza (26) arrangerer språkkafé for utenlandske studenter på MF vitenskapelige høyskole.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 10:38

Da Aeda Mari Minoza (26) begynte å studere på MF vitenskapelig høyskole i 2018, følte hun ikke at det var gode nok integreringsmuligheter for de internasjonale studentene. Nå arrangerer hun en språkkafé for utenlandske studenter på skolen. 

Minoza forteller at det hele startet da hun selv begynte å studere i Norge, og ikke følte at hun fikk bli ordentlig kjent med de norske studentene. 

– Jeg skulle ønske vi hadde et lignende tilbud da jeg begynte å studere her. Jeg foreslo det for noen medstudenter, men det ble aldri noe av, sier hun.

Arrangert av studentene 

I år ble hun med i studentrådet, med rollen som internasjonal ansvarlig. En viktig grunn for dette var hennes ønske om at andre utenlandske studenter ikke skulle føle seg like utenfor som hun gjorde.

– Da jeg ble med i studentrådet bestemte jeg meg for at jeg skulle få til å starte opp språkkaféen. Jeg fortalte de syv andre medlemmene hva jeg ønsket å få til, og hvordan jeg hadde tenkt å gjøre det. De var veldig åpne for det, og de hjelper ofte til med arrangementene, sier 26-åringen. 

Det er studentene selv som arrangerer språkkaféen, med Minoza i fronten. 


Den filippinske studenten er glad for å kunne bidra til integreringen av de andre utenlandske studentene. Foto: Ingeborg C. Breivik

Et nytt prosjekt

Den første språkkaféen ble arrangert 8. september i år, og møtene holdes i skolens kantine i lunsjen. 

– Det var svært vellykket. Omtrent 30 stykker møtte opp, forteller Minoza. 

Hun forklarer videre at antallet som møter opp avhenger av koronasituasjonen.

– Forrige språkkafé arrangerte vi på et tidspunkt hvor nesten all undervisning var digital. Siden møtene holdes i lunsjen, og de fleste var hjemme, var det veldig få som møtte opp, sier hun. Hun håper flere vil delta på møtene etterhvert som undervisningen beveger seg vekk fra Zoom, og tilbake på skolen. 

Dette er det tredje møtet som arrangeres, og sammen med ISU (International Students Union), planlegger studentrådet å arrangere språkkaféen to ganger i måneden. 

Sosialt og lærerikt

Simen Hegglund Knutsen (25), er venn av Minoza, og hjelper aktivt til med språkkaféen. 

– Jeg ble kjent med Aeda da hun begynte på skolen i 2018. Jeg begynte å henge med henne og de andre utenlandske studentene, og da ble det bare naturlig å ta del i og hjelpe til med arrangementene deres, sier han.


På språkkaféen serveres det kaffe til deltagerne. Foto: Ingeborg C. Breivik

På språkkaféen deles de utenlandske studentene opp i små grupper basert på norskkunnskapene deres. I gruppene er det også en norsk student som fører samtalen, gjerne på en blanding av norsk og engelsk. Selv er Knutsen norsk, og trives med å kunne hjelpe de ikke-norske studentene med å lære språket på en hyggelig måte.

– Det er helt klart en kombinasjon av å lære og å være sosial. Det er ikke noe press på noen av studentene, vi ønsker å skape et avslappet miljø rundt læring. Mange møter nok også bare opp fordi det er hyggelig å snakke med andre studenter over en kopp kaffe i lunsjen, forteller Knutsen. 

Også de ikke-norske studentene synes dette er et fint tiltak, og er glade for at de får en mulighet til å bli kjent med hverandre, og språket. 

Emneord: