I valg av kjøtt velger studenter ofte kyllingkjøtt over rødt kjøtt basert på pris, miljøbevissthet og kalorier. Foto: Ingrid Fossnes

Kjøttets tilstand 2020: Økning i etterspørsel av kyllingkjøtt

Animalia utga 28. oktober sin årlige statusrapport Kjøttets tilstand 2020 som viste økning i etterspørsel av kyllingkjøtt. Det er ofte billigere, sunnere og enkelt å tilberede, mener studenter.
Fredag, 30 oktober, 2020 - 13:50

Kjøttets tilstand 2020 utgir hver høst statusrapport som viser tall over kjøtt- og eggproduksjon. Rapporten i år viser økning i kjøttforbruket av kylling fra 18,8 kg per innbygger i 2018 til 20,1 kg per innbygger i 2019. Samtidig viser rapporten at rødt kjøtt har en nedgang med 1,1 kg per innbygger i samme periode. Studentene er ikke overrasket over den markante økningen i etterspørsel av kyllingkjøtt og samtidig nedgangen av rødt kjøtt.

Velger alternativer

Studentene Gudrun Rødbotten Foss og Sofie Riis Langhammer forteller at det er lommeboka og miljøbevisstheten som er med på å avgjøre hvilke typer kjøtt som er på menyen.

– Det går mest i kylling og fisk. Det er ofte billigere, sunt og mer miljøvennlig enn rødt kjøtt, sier student Gudrun Rødbotten Foss.

Medstudent Sofie Riis Langhammer nikker enig, og skyter inn:

– Eller vegetar! Ofte er det greit med billige bønner.

Ved spørsmål om hva de synes om tallene i rapporten er de begge enig at det ikke kommer som en overraskelse at det er økning i etterspørsel, selv om økningen er markant. Studentene har også inntrykk av at medstudenter og andre unge mennesker foretrekker å spare penger, miljø og kalorier, fremfor å velge dyrere kjøtt i uka.

­– Rødt kjøtt blir fort noe man får når man er hjemme hos familien, forklarer Langhammer.

Laveste kjøttinntak siden 2006

Rapporten presiserer at kartleggingen av kjøttinntaket per forbrukergruppe måles i kostholdsundersøkelser, og at planleggingen av en ny undersøkelse nå er i gang. Ettersom kostholdet og holdninger stadig er i endring, er det behov for en ny undersøkelse ti år etter den forrige. Årets Kjøttets tilstand skriver at «inntaket av kjøtt er det laveste siden 2006», og det tyder på at studentene ikke er alene i valg av alternativer til kjøtt. 

Når det gjelder det siste året har forbruket av rødt kjøtt gått ned, og det gjennomsnittlige inntaket av rødt kjøtt ligger nå på samme mengde som helsemyndigheten anbefaler. Samtidig viser det seg at forbruket av fjørfe har økt fra 2018 til 2019, en trend som har vart over flere år. Kostrådene fra myndighetene gjelder ikke kyllingkjøtt som viser seg å være foretrukket kjøttvalg blant mange unge. 


Kjøttdisken med sine alternativer. Foto: Ingrid Fossnes

Menn spiser mer kjøtt

Når det gjelder rødt kjøtt anbefaler rapporten å begrense mengden bearbeidet kjøtt til 500 gram tilberedt vare i uken, som tilsvarer 700-750 gram rå vare. Fagsjef i ernæring i Animalia, Karianne Spetaas Henriksen, skriver i mail at den siste landsomfattende undersøkelse blant voksne ble gjennomført for 10 år siden og den viste at menn spiser mer kjøtt enn kvinner. I gjennomsnitt spiser menn i gjennomsnitt over anbefalinger fra myndighetene på 500 gram rødt kjøtt i uken, mens kvinnene spiser mindre. Henriksen har inntrykk om at mange unge kvinner har intensjon om å endre kosthold og redusere kjøttinntaket, og at holdninger er i endring.

- Intensjonen om å endre kostholdet og det å gjøre det, sammenfaller nødvendigvis ikke. Argumentene for å redusere på kjøttinntaket dreier seg først og fremst om helse, bærekraft og dyrevelferd. Uansett så ser vi jo at inntaket av rødt kjøtt synker, mens det hvite kjøttet øker, skriver Henriksen.