Andrea Jensen (29) bruker hundeparken på Ila flere ganger daglig. Foto: Ørjan Nilsen
Hundeeierne fortviler:

–Kommunen stenger hundeparkene uten noen ordentlig grunn

Oslo kommune har stengt flere hundeparker det siste året på grunn av naboer som klager på støy. Nå frykter hundeeierne at Ila-parken blir den neste i rekken.
Onsdag, 7 oktober, 2020 - 14:37

– Det som er så synd er at dette er en super måte for hunden å ha det bra på, og at kommunen stenger det uten noen ordentlig grunn, sier Andrea Jensen (29) til Journalen. Hun er en av flere hundeeiere som har sett seg lei på at parkene hvor hundene kan springe fritt sammen, stenges ned.

Det er hovedsakelig støyklager fra naboer som har gjort at Stensparken stengte ned i vår, og tidligere er også St. Hanshaugen blitt stengt. Andrea var tidligere en flittig bruker av også disse parkene.  

– Det er uansett støy i Oslo sentrum. Vi får jo ikke lov til å klage over at søpla blir tømt klokka fem på morgenen, jeg våkner av det jeg og.

Å ta med hunden til marka på tur ser mange som et godt alternativ, men det er ikke aktuelt for Jensen.

– Vi bor i nærområdet og har ikke bil, og jeg tar ikke kollektivtransport i koronatiden, så da har vi ikke mulighet å dra til marka. Dette er det beste alternativet når det er båndtvang ellers i sentrum.

Ingen forvarsel 

Da den populære Stensparken ble stengt 1.april i år vakte det stor oppmerksomhet blant hundeelskerne. Nesten 1800 personer signerte på en underskriftskampanje for å stoppe nedleggelsen av hundeparken på Bislett.


FORLATT HUNDEPARK: styremedlemmene Hilde Andersen (53) og Karin Oeding (57) er skuffet over kommunens håndtering av den tidligere hundeparken i Stensparken. Foto: Ørjan Nilsen. 

Journalen har tatt en prat med to av styremedlemmene i Stensparken hundeforening, Hilde Andersen og Karin Oeding. De forteller at bydelsutvalget hadde bestemt seg for å stenge parken, uten at de hadde blitt informert. 

– Argumentet var at hundeparken vår var blitt for populær. Da er det rart at de velger å stenge den, istedenfor å opprette flere. Det blir jo bare flere og flere hunder i Oslo, kan Karin fortelle. 

Hundeparken mottok klager på sjenerende støy, deriblant hundebjeffing. 

– Problemet er hvor udemokratisk det ble gjort, at vi ikke fikk en sjanse til å forbedre oss på det som ble klaget på. Vi kunne prøvd med brukstid, støyskjerming, antall hunder og så videre, sier Oeding. 

De er fremdeles misfornøyde over sakens utfall, men Andersen sier til Journalen at de overhodet ikke har gitt opp.

– Vi er lovet ny hundepark, men alle forslagene som er kommet opp ble nedstemt. 

– Det skal også sies at nå brukes parken istedenfor av narkomane, og andre mennesker som trolig kan føre til større problemer for naboene, legger Oeding til.

Flytter i verste fall fra sentrum 

Øystein Beyer-Arnesen (29) bruker hundeparken på Ila flere ganger i uka, og sier han vil vurdere å flytte fra sentrum om denne også skulle stenges ned.

– Dette er en av flere ting som gjør det enklere å kunne bo lenge i byen, sier han.


MENNESKETS BESTE VENN: Øystein Beyer-Arnesen (29) lar hunden springe fritt innenfor gjerdene. Foto: Ørjan Nilsen 

Han mener at hundeparker er en fin måte å få aktivisert hunden på i en travel hverdag, og at det er en arena hvor de kan lære seg hundespråket.

– Det er ikke så stimulerende for hunden å bare gå i bånd.

Arnesen mener at det er enda større sjanse for at hundene plager andre i parken, både dyr og mennesker hvis de ikke har en inngjerdet park.

– Jeg synes det er fint å ha hundene i et kontrollert miljø, forteller han Journalen.

Nødvendig med hundepark  

Veterinær Sasja Elisabeth Rygg er positiv til hundeparkene, og mener sosialiseringen med andre hunder er viktig både for hundens fysiske og psykiske helse.

– Det gir en annen type sosialisering når de får springe uten bånd, enn når de møtes sammen i bånd, sier hun til Journalen.


Veterinær Sasja Elisabeth Rygg. Foto: privat

Videre forteller hun at hundeparker ikke kan erstatte trimmen, men at det kan være et fint supplement i hundens hverdag.

– Jeg tenker absolutt at det er behov for slike tilbud, for det er få steder i byen man kan slippe hunden for frilek uten fare for trafikk og andre mennesker.

Hun synes det er trist å høre at flere av byens hundeparker har blitt stengt, spesielt med tanke på svaksynte og andre med fysiske utfordringer, som også har hunder.

– Jeg skjønner at det er vanskelig å finne gode, egnede steder for dette. Men mange har det jo som et veldig viktig sted for å få sosialisert hunden. Alternativet er jo at hunden ikke får møtt så mange andre firbente.

Rygg har også et generelt råd til alle hundeeiere:

– Man må spørre seg selv: kan jeg gi hunden det den trenger av mosjon? Hvis svaret er nei, så skal man ikke basere seg på at det bare er å slippe den litt inn i hundeparken hver dag, og satse på at det går greit.

Journalen har gjentatte ganger prøvd å få en kommentar fra Oslo kommune, uten å lykkes.

Emneord: