Det var en del interesse til forestillingen selv om det var regn ute. Foto:Ismail Burak Akkan

Korona blir ikke en forhindring

Performance i bybildet har gitt publikum mulighet til å møte kunst på en koronavennlig måte, under CODA Oslo International Dance Festival.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 12:52

– Under koronasituasjonen har jeg vært veldig heldig, og jeg har gjort veldig mange koronavennlige prosjekter. Dette var et godt eksempel på det. Det gir også mulighet til nytt kunstnerisk materiale. Det hadde vært annerledes, hvis det hadde vært laget for et scenerom. For min del fører restriksjonene til at kunstnerne kan skape interessante eksempler, sier Karianne som er frilans dansekunstner fra Tromsø.

– Selvsagt blir man påvirket av å ikke kunne reise så mye, og å ikke trene med de andre dansekunstnerne. Det er inspirerende å jobbe med andre mennesker, og det er nok det jeg savner, forteller hun videre.

En rapport laget av Handelshøyskolen BI og Menon Economics viser at i gjennomsnitt har kunstnerne mistet 45% av intekten sin på grunn av nedstengingen etter koronapandemien, i tillegg er en av fire redde for at de ikke kan leve av kunsten etter korona, melder NRK.


Karianne (27) har vist sin forestilling for første gang foran Operaen. Foto: Ismail Burak Akkan

Danset i bybildet

CODA Dance Festival har ulike konsepter som er koronavennlige i år, og Performance i bybildet er et eksempel på en forestilling som gir publikum en trygg kunstopplevelse. Det omfatter ulike danseforestillinger ute på Vaterlandparken, Vigelandsanlegget og Operaen, som publikum kan få en spesiell opplevelse i byen, utenfor dansesalen. 

– Ideen med dans i bybildet kom for halvannet år siden, før korona, og det er første gangen dansen ble vist, sier Karianne. OPP/HAV som er Kariannes forestilling ble vist tre ganger på lørdag foran Operaen. Hun forklarer at forestillingen handler om at man kan føle både kjærlighet og redsel for en ting, og havet symboliserer den ene tingen under forestillingen. 


Karianne forteller at hun hadde sterk tilknytning til havet siden barndommen. Foto:Ismail Burak Akkan

– Det som er spennende med dans i bybildet, er at det blir veldig påvirket av det du ser rundt deg, ikke bare dansen som vises. I tillegg tiltrekker kanksje dans i det offentlige rom publikum som ikke pleier å se dans så ofte. Derfor er det en veldig viktig arena for at flere får se dans, og tolket det, forteller hun videre på veien til hotellet der hun kan varme seg etter dansen. 

Hun synes også at det var perfekt at det regnet slik at publikum får en mer sanselig opplevelse ved vannet.


Regnet var ikke en hindring for publikum for å følge forestillingen. Foto: Ismail Burak Akkan

Nordens største samtidsdansefestival

Hvert år, den tredje uken i Oktober, går festivalen av stabelen som Nordens største samtidsdansefestival, ifølge hjemmesiden til festivalen selv. Det arrangeres i samarbeid av Dansens Hus, Den Norske Opera og Ballet, Bærum Kulturhus, Black Box Teater og Riksscenen. 

I år har festivalen arrangert diverse forestillinger på Vaterlandparken, Vigelandsangellet, Operaen, Vega Scene og Bærum Kulturhus mellom 10-14 oktober. I tillegg har publikum fått muligheten til å følge flere danseforestillinger digitalt.

 

Emneord: