GOD AVSTAND: Gullstrupene har satt inn strenge tiltak for å sikre at ingen smittes under øvelsene. Foto: Leah Parichehr Aviva Samadian

Kor(ona) - like foreninger, ulike løsninger

SIO Foreninger har satt av en pengepott på 3 millioner kroner for koronatiltak, men det er snarere andre påkjenninger som preger foreningene Gullstrupene og VoxVocal mest.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 12:18

Medlemstall som går ned, korøvelser over zoom og begrensninger i rekrutteringen er noe av hva som har preget foreningslivet i Gullstrupene og VoxVocal det siste året. 

I en mail til Journalen forteller leder i SIO Foreninger, Mike Fürstenberg, at SIO blant annet har satt av en pengepott på 3 millioner kroner for koronatiltak og tap som følge av pandemien, men at flere har måtte grave litt i kreativiteten for løsninger.

Korøvelser over Zoom


POSITIV: Bjørnar Røsnes Ersdal mener sang over zoom er merkelig, men bedre enn ingenting. Foto: Leah Parichehr Aviva Samadian

Styremedlem og barriton i studentkoret Gullstrupene, Bjørnar Røsnes Ersdal, kan også bekrefte at pandemien har satt sine spor på foreningen deres. Blant annet har den aktive rekrutteringen av nye medlemmer i år foregått på en noe annerledes måte, sier Ersdal. Han refererer til messen de vanligvis pleier å delta på gjennom SIO:

– Vi ville vanligvis hatt stand og bannere for å samle inn så mange folk som mulig, men i år anbefalte de alle som ikke måtte være der om å ikke komme, så det ble ikke noe av.

Til tross for hinderet har Gulltrupene fortsatt klart å dra inn et relativt høyt antall medlemmer, og består i dag av 20 korister. Etter et større tap i begynnelsen av krisen, er dette derimot fortsatt 40 færre enn de var i fjor:

– Det er flere faktorer som spilte inn, men vi måtte i omtrent et halvt år ha øvelsene over zoom, og da forsvant det en del medlemmer, forteller Ersdal.

– Hvordan løste dere korøvelser over zoom?

– Det var selvfølgelig en merkelig opplevelse. Vi kunne ikke synge samlet, så når vi sang i plenum var det egentlig bare dirigenten som sang med mikrofonen på, også satt vi andre mutet, hver for oss og øvde i våre respektive hjem. Vi fikk ikke samlet stemmene på grunn av omtrent et halvt sekund forsinkelse, forklarer han.

– Merkelig, men bedre enn ingenting, legger Ersdal muntert til.

Ber medlemmer passe seg for smittesky


ZOOM-KOR: Dirigent, Kaia Rullestad Teigen, fortsetter tilretteleggingen for de som ikke kan møte opp fysisk. Telefonen er koblet til Zoom under hele øvelsen. Foto: Leah Parichehr Aviva Samadian

Selv om zoom-øvelsene fungerte som en midlertidig løsning, gjør Gullstrupene alt de kan for å unngå at de tvinges tilbake dit. De er glade for at ingen i deres gruppe hittil har blitt smittet, men for å opprettholde dette har de også satt inn andre tiltak. Hyppig bruk av antibac og avstand er en selvfølge, men de er redde det ikke er nok:

– Vi ventet egentlig på at det skulle forskes på hvor langt dråpesmitten går når man synger, for vi vet at sang krever mye mer kraft fra lungene enn å bare snakke, men vi har nå valgt å sikre oss ved å plassere stolene med 3 meters avstand. I tillegg har vi en rekkefølge som vi får lov til å gå ut av rommet, for å unngå at noen går inn i hverandres smittesky, sier Ersdal.

Ved øvelsens slutt observerer også Journalen at alle medlemmene blir bedt om å forbli sittende i noen minutter, så spyttet kan legge seg, før de får reise seg og dra videre hjem.

Saken fortsetter under bildene.


Både lun stemning og antibac står i sentrum av VoxVocal sine øvelser. Foto: Leah Parichehr Aviva Samadian


RYTME: Dirigent, Marianne Skui, leder gruppen i rytmisk allsang. Foto: Leah Parichehr Aviva Samadian

Ulike tilnærminger for å overholde smittevern


IKKE GLEM ANTIBAC! Foto: Leah Parichehr Aviva Samadian

Litt lenger opp på campus finner vi øvingslokalet til VoxVocal - et mindre kvinnekor, med en litt annen måte å overholde smittevernsrådene på.

– Tidligere pleide vi ofte å gå rundt i rommet mens vi sang - noe vi kalte “blend”. Det hjalp oss ofte med å komme inn i samme rytme. Nå må vi stå der vi står, sier en av altene, Jeanett Thomassen.

– Vi pleide også å gå tett inntill hverandre for å høre hverandres stemmer når vi skulle jobbe sammen i stemmegruppene, men det går heller ikke nå lenger, legger sopran, Annlaug Nørstebø til.

I likhet med Gullstrupene holdes det god avstand under øvelsen og antibacen er godt tilgjengelig for bruk før man får ta på notearkene, men de velger fortsatt å holde fast på det de føler kjennetegner dem best - lekent.

– Vi leker og improviserer mye, og lærer på den måten mye mer enn bare noter, sier Thomassen

Annerledes rekruttering

Som en konsekvens av nedstenging i mars, var det kun fire nye medlemmer som ble tatt opp i år. Koret hadde ingen øvelser over zoom under nedstengingen, og ble derfor enige om at det var viktigere å fokusere på gjenoppbygging av samholdet i gruppen når de kunne møtes igjen. 

– Vi følte at vi ikke kan ta inn for mange, for vi er allerede ustødige etter å ikke ha kunnet sunget sammen på et halvt år, sier Nørstebø.

Etter å ha tatt kontakt med korets dirigent, Marianne Skui, på facebook og møtt opp på audition i et stort lokale, ble Sunniva Vee en av de fire som fikk bli med allikevel. Hun har vært på kor-audition tidligere, men forteller om en rekruttering annerledes enn hva hun er vant til:

– Hun hadde satt opp tider til hver person som skulle inn, og vi ble så tatt inn én etter én, forteller hun.


Viktig å kunne sosialisere gjennom foreninger. Fv: Annlaug Nørstebø, Jeanett Thomassen, Monika Borgan og Sunniva Vee. Foto: Leah Parichehr Aviva Samadian

Viktig middel for flere enn bare studenter

Vee forteller også at hun synes det er viktig med foreninger i en slik periode. Selv har hun nylig flyttet fra Bergen og forteller at hun blant annet brukte det som et middel for å bli kjent med folk i Oslo.

– Bare det å være her og møte noen hjelper veldig på humøret, og man får også lettere for å studere, sier hun.

Selv om VoxVocal hovedsakelig anser seg selv som et studentkor, har korist Monika Borgan, selv aldri studert på OsloMet. Hun jobber som førskolelærer og er helt enig i at det er godt med et avbrekk fra en ellers hektisk barnehagehverdag:

– Jeg synes det er kjempedeilig å komme hit og bare synge, slappe av og få en pause fra alle tingene som vi må passe på hele dagen.