SØPPEL: Engangsmunnbind ligger gjenslengt rundt inngangen til T-banestasjonen på Stortinget. Foto: Renate Karlsmoen

Koronaavfall på avveie

Brukte engangsmunnbind havner ikke alltid i søpla. Etter at det ble innført munnbindpåbud på kollektivtransporten i Oslo har forsøpling blitt et økende problem.
Søndag, 11 oktober, 2020 - 17:25

28. september innførte Byrådet i Oslo påbud om å bruke munnbind på kollektivtransport når det ikke er mulig å holde én meters avstand. Mange reisende benytter seg av engangsmunnbind. Dette har ført til økt forsøpling ved travle områder.

Smittefarlig avfall

Raji Aouissaoui og Laila Mecifi har bemerket seg at det er mange munnbind som ikke havner i søpla.

– Det er spesielt mange munnbind rundt søppelkassene på T-banestasjonene, sier Aouissaoiu. Barn kan ta på det, og det kan spre smitte.


BEKYMRET: – Det er mye forsøpling på T-banestasjonene, erfarer Raji Aouissaoui og Laila Mecifi. Foto: Renate Karlsmoen

Tar hensyn

Sporveien har ansvar for renhold og søppeltømming på buss-, trikk- og T-banestasjonene i Oslo. De har sett at munnbindpåbudet har resultert i mer avfall, spesielt av engangsmunnbind, og gjør tiltak mot dette.


GODE RUTINER: Hyppigere tømming av søppel er blant tiltakene Sporveien har innført for å få bukt med forsøplingen av smittevernutstyr. Foto: Renate Karlsmoen

– Tiltak har vært hyppigere renhold og søppeltømming på våre arealer, uttaler Ina Helen Østby, kommunikasjonsrådgiver i Sporveien.

– Foreløpig ingen utfordring


PÅ REISE: Marco synes det er viktig å følge munnbindpåbudet. Foto: Renate Karlsmoen

Det er uenighet om forsøpling av engangsmunnbind er et reelt problem.

– Jeg har ikke lagt særlig merke til det. Det er vanligvis ganske ryddig på T-baneplattformene, forteller italienske Marco.

Ved en henvendelse kom det fram at Bymiljøetaten foreløpig ikke har opplevd økt forsøpling på sine områder som følge av munnbindpåbudet.

Ender opp i havet


PROBLEM: Brukte engangsmunnbind har blitt en ny type forsøpling. Foto: Renate Karlsmoen

I september ble Plastrusken, en ryddeaksjon for fjerning av avfall i elver, arrangert. Da var ikke forsøpling med engangsmunnbind et stort problem.

Miriam Alveberg, kommunikasjonsrådgiver for Rusken, sier: – Vi fant noen få munnbind under Plastrusken, men ingen store mengder. Dette var også før påbudet ble innført.

Bruken av munnbind og hansker har resultert i miljømessige utfordringer i andre land. Mye avfall har havnet i havet. Dette kommer fram i en artikkel publisert av NRK.


GJENSLENGT: Smittevernavfall er ikke lenger et uvanlig syn i gatene. Foto: Renate Karlsmoen

– Må behandles med varsomhet

Opprydningen av de gjenslengte engangsmunnbindene er en utfordring.

– I teorien er dette smittefarlig avfall, og da skal det behandles med varsomhet og hansker, opplyser Alveberg. Vi kan derfor ikke oppfordre noen til å rydde dette avfallet. Dette gjør det enda viktigere at alle tar ansvar for egne munnbind, og kaster dem i søppelkasser som har god plass.

Emneord: