Fatima Poor (47) roper ut for friheten for Ocalan. Foto: Ismail Burak Akkan

Krever sanksjoner mot Tyrkia

Under lørdagens bøtteregn møtte folk opp for å markere Ocalan-dagen på Trafikanten i Oslo. Flere organisasjoner var til stede.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 12:42

– Vi demonstrerer i dag for frihet for Ocalan, og vi vil at Ocalan løslates, sier styremedlem i UngKurd, Andam Aziz (28). 

– Mellom 2013 og 2015 var det fredsforhandling mellom kurderne og Tyrkia. Ocalan var kurdernes representant, og han fungerte som fredsmegler mellom PKK og staten. Vi mener at Ocalan kan spille den samme rollen igjen, dersom staten viser vilje til det, forteller han videre. 

Abdullah Ocalan

Abdullah Öcalan er en kurdisk politiker og tidligere geriljaleder.

Han er grunnleggeren av det forbudte kurdiske partiet PKK.

I 1999 ble Öcalan pågrepet og har siden sittet fengslet på Imrali-øya i Tyrkia.

Informasjonen er hentet fra snl.no

– Vi vet at Mandela har bidratt til avskaffelsen av apartheid-regime, og Öcalan kan også bidra til avskaffelsen av det fascistiske regimet. Vi må bekjempe Tyrkias folkemordspolitikk, og vi må stå  sammen i solidaritet, sier lederen til Rød Ungdom, Alberte Bekkhus (20). 


Alberte Bekkhus (20) er lederen til Rød Ungdom. Foto:Ismail Burak Akkan

Titusenvis mennesker har mistet friheten

– Det er ikke kun Ocalan som sitter i fengsel i Tyrkia på grunn av sine meninger. Det er tusenvis, kanksje titusenvis har mistet friheten, sier internasjonal lederen til Oslo SV, Jan Breivoll. 

– Situasjonen er verre nå med korona situasjonen. Det er langt verre enn som vi har i Norge. De har ingen sikkerhet mot viruset, sier han. 


Diverse organisasjoner var til stede blant annet SV, Rød Ungdom, Solidaritet for Kurdistan, Kvinnefronten, Katalenerne. Foto:Ismail Burak Akkan

Krever økonomiske sanskjoner

– Norge har allerede stanset all våpeneksporten til Tyrkia siden oktober 2019. Men neste steg må være sanksjoner, dersom Tyrkia ikke respekterer demokratiet, menneskerettighetene og kurdernes rettigheter, forteller Andam Aziz.

– Vi forventer at Norge som en stat kan starte sanksjoner mot Tyrkia for å tvinge Tyrkia til å sette i gang fredsprosessen. Vi veit at regjeringen legger press på den tyrkiske staten. Men disse pressene får ingen resultater og da må sanskjoner være et verktøy. Fordi Norge som nato-alliert og demokratisk stat har et ansvar overfor sine allierte, sier han videre.

Umenneskelige forhold

– CPT rapporten bekrefter at Ocalan er under umenneskelige forhold, og hans rettigheter er krenket. CPT gjentar også at andre de politiske fangene i Tyrkia blant annet Selahattin Demirtas, som var co-lederen for HDP, lever under uakseptabelt forhold når det gjelder grundige menneskerettigheter, opplyser Andam Aziz.

– Det er vanskelig å være kurder i Tyrkia nå. Lederne til HDP, et parti som fremmer kurdiske rettigheter, blir fengslet, og kurdiske stemmer blir sensurert og kneblet. Hvor mye kan man da si at kurderne har demokratiske rettigheter innenfor den tyrkiske grensen, spør Rozerin Algunerhan (20), hun er styremedlem i Ungkurd.


Rozerin Algunerhan (20) har vært aktivt på UngKurd sin aktivitet i mange år. Foto:Ismail Burak Akkan

Flere har møtt opp for å vise sin støtte

Selv om det var dårlig vær på lørdagen var det flere mennesker som møtte opp på Jernbanetorget. De roper ut slagord på norsk og tyrkisk. Kobani familien var en del av folkemengden, de synes det er viktig å bruke sin stemme i et fritt land for å fremme kurdiske rettigheter.

Welat Kobani (31) har sunget en sang som er skrevet for Ocalan. Rozerin forteller at hun hadde tårene i øynene, da hun hørte sangen. Hun forklarer at hun ble berørt mye fordi hun står hundre prosent for verdiene som Ocalan står for. 


Fra venstre: Welat Kobani (31), Kadra Kobani (40), Mufide (29) Foto:Ismail Burak Akkan

En av de deltakerne var Tord Viktor Joensen (28), og han forteller at det er viktig å stå under regnet for å vise sin støtte til demoktati og menneskerettigheter i Tyrkia og Midt-Østen.


Fargene på sjerfet til Tord Viktor Joensen (28) representerer kurdere. Foto:Ismail Burak Akkan

Demonstrasjonen organisert av Ungkurd Norge Riksforbundetog det har gjennomført uten noe konflikt i en halvannen time. I fjor var det stor konflikt på ulike steder i byen, da ulike organisasjoner som representerer Tyrkere og Kurdere hadde demonstrasjonstog.


Fred for Kurdistan, roper demonstranter. Foto: Ismail Burak Akkan

Journalen har forsøkt å få en kommentar fra Den Tyrkiske ambassaden i Oslo. De har ikke svart våre henvendelser. 

Emneord: