Siv Elin Høgseth reagerer på innholdet i Førstegangstjenesten. Foto: Privat.

Lærer ble kalt 'Hong' av elever

Flere mener at Hong-karakteren i Førstegangstjenesten kan forsterke fordommer.
Torsdag, 29 oktober, 2020 - 14:34

Siv Elin Høgseth er fra Asker og adoptert fra Sør Korea. Hun jobber på en ungdomsskole der NRK-serien er svært populær blant elevene.

Da serien ble sluppet ble hun møtt av elever som kalte henne Hong. Elevene fleipet og trodde det var morsomt, istedenfor å ta avstand fra slike holdninger.

Møter med fordommer  

Line Mau Vegum, som er adoptert fra Vietnam, forteller om mange episoder der hun har møtt fordommer rettet mot sitt utseende.

I en av de drøyere episodene forteller hun om situasjoner på utesteder der menn har lagt frem hotellkortet sitt fordi de tror at hun er ’billig og villig’. 

Hun mener presentasjonen gjort av Hong i ‘Førstegangstjenesten’ kan være med på å normalisere fordommer. Hun sier hun ble lei seg og irritert da hun så serien. 

Hør intervju med Høgseth og Vegum som reagerer på fremstillingen i serien:

NRK svarer

NRKs prosjektleder for Førstegangstjenesten, Åse Marie Hole, svarer i mail at problemstillingen er viktig og interessant.

– Preben Lohrengren er et eksempel på en karakter med dårlige holdninger og problematisk menneskesyn. Han er sterkt overdrevet og statuerer et eksempel på hvordan man absolutt ikke bør oppføre seg. Det er synd at noen bruker serien til å projisere egne dårlige holdninger og fordommer. Det er leit å høre.

Videre skriver Hole at det ikke er deres intensjon å forsterke fordommer, men heller skape en større bevissthet rundt dem.

Emneord: