Her trener håndballjentene med god avstand. Foto: Emma Sørli

Lei av håndball uten nærkontakt

Spillerne på damelaget til Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI) har lenge måttet tilpasse treningene sine etter strenge korona-restriksjoner.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 15:17

Siden nedstengningen i mars har det vært mange regler knyttet til praktiseringen av idrett i Norge. Barn og unge opp til 19 år fikk klarsignal til å drive med idrett fra 1. august. Alle voksne over 20 år har derimot ikke fått lov til å starte opp breddeidretten som vanlig enda. Det har ført til en alternativ treningshverdag for spillerne på damelagene til OSI, som nå til en hver tid må holde avstand. 

– Det blir jo en helt annen idrett når man ikke kan være borti hverandre, forteller håndballspiller Amanda Øie.

Hun trener sammen med damesidens første- og andrelag to ganger i uken. Med trener Martin Sikkeland i ryggen gjør de to lagene det beste ut av situasjonen, og fokuserer på treningsmetoder hvor de kan følge regjeringens påkrevde restriksjoner.

 


Amanda Øie under torsdagens trening. Foto: Emma Sørli

– Treningen består nå av mye skudd, løping, kasting av ball og spill på kjegler da. Ikke noe forsvar eller noe sånt, fortsetter lagvenninne Maren Larsen Borgan.

– Det blir spennende å se hvordan vi ligger an når vi begynner med det igjen, sier Øie med et smil om munnen. 


Damelagene spiller fast hver uke både i Blinderhallen og i hallen på Domus Athletica. Foto: Emma Sørli

Endrer restriksjonene 

Regjeringen sa i en pressekonferanse 30. september at de vil lette på noen av koronarestriksjonene knyttet til breddeidrett i landet. Fra 12 oktober vil voksne også kunne drive med kontaktsport. Dette blir første fase i gjenåpningen av idretts-Norge, og spillerne må fremdeles vente før de kan få spille kamper igjen. 

Jentene på første- og andrelaget ved OSI håper de vil gjennomføre disse endringene også i Oslo, slik at de kan få spilt ordentlig håndball igjen. Myndighetene har nemlig gitt beskjed om at kommuner med økt smitte og lokale utbrudd må vurdere saken i forhold til individuelle tiltak. 


Jentene sørger for å holde god avstand ved å øve på passninger under trening. Foto: Emma Sørli

– Det er jo kjedelig, for håndball er en kontaktsport. Nå får vi ikke lov til å være nær hverandre engang. Forhåpentligvis så kan vi starte med det igjen på torsdagstreningen neste uke, forteller Øie. 

De andre jentene nikker og sier seg enige. Flere sier de ikke tør å ha for mye håp, da Oslo de siste ukene har hatt en økende smittetrend. Trener Sikkeland forsikrer alle om at sannsyneligheten for at også de skal få trene som normalt igjen i løpet av den neste uken er høy.

 


Foto: Emma Sørli

Gjennomførte laguttak

Trener Sikkeland forteller at de har hatt laguttak også denne høsten, men at prosessen ble noe påvirket av korona-reglene. 

– Vi har hatt uttakstreninger i august og september. Vi har fått gjennomført dette nesten likt som før, med unntak av noen restriksjoner. Vi må for eksempel hele tiden holde én meters avstand, så det er klart at det ble noe vanskeligere når jentene ikke fikk vært i spill. 


Målvakt Christine Hove er kanskje den eneste av jentene som får trent noenlunde som normalt. Foto: Emma Sørli

Han forteller videre at de ikke har valgt å utestenge noen når lagene fylte seg opp i høst, men at de har kommet opp med en løsning som sørger for at alle som ønsker å delta på et lag skal få være med. 

– Det er maks 40 stykker som får oppholde seg i hallen samtidig, og da må vi dele gruppa på to banehalvdeler for å kunne holde avstand. For de som ikke kommer med på første eller andrelaget så har vi startet opp et nytt breddelag. Alle som vil spille håndball skal ha muligheten til det hos oss.

 


Her venter Maren Larsen Borgan på resten av lagvenninnene før trening. Foto: Emma Sørli

 


Slik ser det ut fra utesiden av hallen når jentene trener torsdag kveld. Foto: Emma Sørli


Det var god stemning blant lagvenninnene gjennom treningen. Foto:  Emma Sørli