Deltakerene på dugnaden stiller seg opp for et gruppebilde utenfor Linderud Senter, der torget skal bygges. Foto: Michelle Sandman

Linderud torg bygges av unge og gamle

Etter flere år med innspill til bydelen har beboerne på Linderud tatt saken i egne hender, og bygger nå et felles torg utenfor Linderud Senter.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 14:32

I flere år har beboerne på Linderud ønsket seg et samlingssted der de kan møtes og være sosiale. Nå, gjennom bydelens og Oslo Kommunes nærmiljøprogram, blir torget endelig bygget. Men ikke av hvem som helst – gjennom felles dugnader bygger beboerne selv torget.


Unge og gamle maler utenfor Madamløkken barnehage. Foto: Michelle Sandman

Mari Boysen, prosjektleder for Bydel Bjerke, forteller at bydelen og kommunen har satt i gang nærmiljøsatsingen på flere steder i Oslo, og ikke bare Linderud. Nærmiljøprogrammet, som er en del av Groruddalssatsingen, handler om å styrke og løfte opp nærmiljøkvaliteten

– Vi vil spille på alt det positive som er i området fra før, sier Boysen.


Mathilda Lyth har funnet en litt mer effektiv måte å spre malingen på. Foto: Michelle Sandman

Mer enn bare en gangvei


Torget bygges utenfor Linderud Senter. Foto: Michelle Sandman

Boysen forteller at beboerne på Linderud har jobbet lenge for at torget skal bli en realitet. Torget, som ligger utenfor Linderud Senter, har blitt finansiert av lokale aktører og eierne av Linderud Senter.

Beboerne har også lenge hatt et ønske at veien som leder til senteret, t-banen og Madamløkken barnehage skal bli bilfri.

Målet er at veien skal bli dekorert med kunst fra skoleelever på Linderud skole. Omtrent 80 skoleelever er med på kunstprosjektet.

– Man vil at det skal bli noe mer enn bare en gangvei, forteller Boysen.


Anne Lyth og Georg Lyth er også med på dugnaden. Foto: Michelle Sandman

En møteplass

De som deltar på dugnaden får også gratis mat underveis. Jorge Ballarezo, som for anledningen fungerer som kokk for de som deltar på dugnaden, sier at det er på tide at torget bygges.

– Vi trenger en plass der grupper fra forskjellige kulturer kan møtes og snakke, sier han.


Flere samler seg rundt grillen for å varme seg. Fra venstre: Anne Lyth, Georg Lyth, Jorge Ballarezo og Darija Fabijanovic. Foto: Michelle Sandman

Det er ikke bare voksne beboere som er med på dugnaden – flere barn bidrar også i arbeidet. Med alt fra maling av benker, bæring av planker og valg av musikk som skal spilles, er barna involvert i prosessen.

– Det er ganske gøy å være med. Det er en måte alle kan samles, gamle og unge, sier Mathilda Lyth (11).


Mathilda Lyth viser frem dagens arbeid. Foto: Michelle Sandman

Brobyggere

Darija Fabijanovic forteller at Bydelsmødrene fra bydelen også er med på prosjektet, der Fabijanovic selv sitter i styret. Bydelsmødre startet i Norge i 2016, der Fabijanovic selv var en del av den første «flokken», som hun selv liker å kalle det.

– Vår jobb er å bygge bro mellom kvinner som er isolerte og samfunnet, og hjelpe til i alle formelle og uformelle situasjoner, sier Fabijanovic.


Både gamle og unge jobber med forskjellige oppgaver under dugnaden. Foto: Michelle Sandman

Hun forteller videre at Bydelsmødrene jobber mye som tolkere, og at de også har en telefontid der folk kan ringe og få den hjelpen de trenger – enten det er med språk eller koronasituasjonen. Dugnaden er en god mulighet for Bydelsmødrene å vise sin tilstedeværelse, samt å få beboere med i fellesskapet.

– Vi bor alle sammen her, og vil hjelpe til med å lage vår bydel finere, sier Fabijanovic.

 

Emneord: