NYDEBUTERT I SUKSESS-SERIE: Simay Leblebicioğlu er stolt av rollen i Norsk-ish, men mener norske produksjoner fortsatt har en vei å gå. Foto: Privat

Mener vanlige TV-roller for minoriteter er en mangelvare

Skuespiller i Norsk-ish og OsloMet student, Simay Leblebicioğlu, takker av prinsipp nei til de mest stereotypiske rollene.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 23:06

På campus ved OsloMet møter Journalen student i offentlig administrasjon, Simay Leblebicioğlu (23). Ved siden av studiene er hun nemlig også aktuell i NRK-serien Norsk-ish, som blant annet har fått terningkast 5 av VG og terningkast 6 av Dagbladet.

Serien inkluderer et bredt mangfold av minoriteter i hver episode, og dette forteller Leblebicioğlu at hun gjerne skulle sett mer av.

– Det føles helt fantastisk å være en del av en serie med så mange multikulturelle roller, sier den nydebuterte skuespilleren.

Positiv uforutsigbarhet

Serien, som følger tre venner med multikulturell bakgrunn, introduserer oss i første episode til en av hovedkarakterene, Helin (Selda Ekiz). Hun bekymrer seg for hva det tyrkiske miljøet og foreldrene vil tenke når de får vite at den ugifte lillesøsteren Eda (spilt av Leblebicioğlu), er gravid med sin norske kjæreste.

Til Eda og Helins overraskelse, tas derimot nyheten i mot med glede av foreldrene. Det er blant annet en slik uforutsigbarhet Leblebicioğlu mener er viktig å inkludere i norske filmer og serier. 

– Jeg har av prinsipp tidligere takket nei til stereotypiske minoritetsroller, selv om jeg mener at noen av dem tar opp ting som kan være viktige å ta opp også. Jeg ønsker heller å være med på positivt vinklede roller selv, forklarer Leblebicioğlu.


Leblebicioğlu i rollen som Eda - den naive lillesøsteren til Helin. F.v.: Simay Leblebicioğlu og Selda Ekiz. Foto: NRKs bildearkiv

Ønsker mer representasjon

Hendelsene i serien er inspirert av opplevelser skaperne selv har og har hørt om, og Eda - som hun beskriver som en mer naiv versjon av seg selv - er i følge Leblebicioğlu på mange måter óg en god representasjonen for flerkulturelle. Det er derimot også flere av seriens fremstillinger hun ikke kjenner seg igjen i. 

Hun savner å se flere av hva hun kaller “helt vanlige roller”, og forteller at de rollene som oftest er tilgjengelig for henne er de mest stereotypiske.

– Jeg skulle ønske at det ikke var slik at de eneste gangene det søkes folk med min bakgrunn, omtrent kun er når hovedfokuset skal være sosial kontroll, vold mot kvinner eller liknende, legger Leblebicioğlu til.

Kulturspagat

Gjengående i serien er skildringen av livet til personer som er “norsk-ish”. Dette beskrives ved et innblikk i den indiske, iranske og tyrkiske bakgrunnen til hovedkarakterene Amrit, Fariba og Helin. Kulturen hjemme og preget av foreldrenes bakgrunn, settes i kontrast til den norske kulturen de ellers forholder seg til.

Leblebicioğlu tror Norsk-ish gir oss en fin kontrast til de rollene som normalt blir tilbudt flerkulturelle skuespillere, men mener at også temaene i denne serien kan virke litt klisjé til tider. Hun synes fortsatt Norge har en vei å gå:

–  Det er altfor få roller der ute der deres innvandrerbakgrunn kun er et bonus som ikke nødvendigvis definerer personen negativt. Det burde ikke være slik at de med minoritetsbakgrunn kun kan få roller som omhandler minoritetsdilemmaer.