Flere har møtt opp foran Stortinget for å ta tydelig avstand fra nynazisme og rasisme. Foto: Michelle Sandman

Markering mot nynazisme

Aktivistlaget Rødt Oslo Solidaritet holdt en markering mot Den nordiske motstandsbevegelsen.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 11:37

Tirsdag den 6. oktober holdt Rødt Oslos aktivistlag, Rødt Oslo Solidaritet, en markering utenfor Stortinget. Markeringen var en reaksjon på en aksjon av den nynazistiske organisasjonen, Den nordiske motstandsbevegelsen, utenfor en synagoge på St. Hanshaugen en uke tidligere.

Bystyrerepresentant for Rødt og leder for partiets antirasistiske- og minoritetspolitiske utvalg, Sofia Rana, forteller at aktivistlaget i partiet fort kom på banen og organiserte en motdemonstrasjon.

­­– Vi tok kontakt med Ervin Kohn, leder for Det mosaiske trossamfunn, og spurte om vi kunne arrangere en markering. Han sa ja, og vi snekret sammen dette på et par dager, sier hun til Journalen.


Mange møtte opp på markeringen tross regnvær. Foto: Michelle Sandman

Den nordiske motstandsbevegelsen holdt en aksjon på den jødiske helligdagen Yom Kippur, mandag den 28. september. I følge Antirasistisk senter ble synagogens besøkende møtt med flygeblad og annen antisemittisk propaganda.

– Når de våger å trakassere jøder utenfor synagogen når de feirer en høytid synes vi er helt forkastelig. Da må folk bare stå opp og si ifra om at det her er ikke greit, og at det finner vi oss ikke i. Nynazistisk ideologi er uakseptabelt i samfunnet vårt, sier Rana.


Det var mulig å se markeringen på lang avstand. Foto: Michelle Sandman

Høy oppslutning

Markeringen fikk oppslutning fra flere organisasjoner. Blant annet Fagforbundet, og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet holdt en appell.


Fagforbundet var på plass med faner for anledningen. Foto: Michelle Sandman

– Vi hadde en e-postrunde i forkant, og vi fikk med oss alle på venstresiden samt MDG. Vi kontaktet også Frp, KrF, Venstre og Høyre – så de har hatt anledning til å delta, sier Rana.

Rødt Oslo Solidaritet, også kalt «Solidaritetslaget», sto som hovedarrangører bak markeringen. Aktivistlaget jobber til vanlig med å arrangere demonstrasjoner, samt å fokusere på antirasisme og flyktningpolitikk. Under markeringen 6. oktober holdt de også fokus på smittevern.

– Vi er ikke veldig bekymret for smitte. De fleste her har på seg masker, og vi har også en person som deler ut håndsprit og munnbind, forteller Rana.


Politiet var også tilstede i tilfelle noen skulle lage bråk på markeringen. Foto: Michelle Sandman

 

Emneord: