Lisa Nyland Johansen og Andrea Storhaug er fornøyde med å få opp enda en sneipkasse. Foto: Mari Roland.

Snus og sneip for TV-aksjonen

Naturvernforbundet i Groruddalen arrangerte Snus- og sneipfritt nabolag på Furuset.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 12:36

Snus- og sneipfritt nabolag ble arrangert på mandag i tråd med TV-aksjonen. I år går pengene til WWF, Verdens naturfond, og fokuset er på plast i havet.


Fra venstre: Mari Riise, Astrid Kjellevold, Helge Braathen og Rita Gundersen. Foto: Mari Roland.

Naturvernforbundet i Groruddalen satt opp en bod utenfor Furuset senter, i anledningen av en ny sneipkasse. Her delte de ut plakater, lommeaskebeger og eplemost til de som ville donere til TV-aksjonen. Mari Riise kan fortelle at eplemosten er laget av en ungdomsbedrift på Stovner. 

95% plast

I følge Sneipfritt består sigaretter av 95% plastikk, og er det plastproduktet som blir mest kastet i havet. Astrid Kjellevold, som sitter i styret i Naturvernforbundet i Groruddalen, forteller at det var naturlig å sammenslå prosjektet med årets TV-aksjon.


Lisa Nyland Johansen. Foto: Mari Roland.

Vil du gifte deg med meg?

Naturvernforbundet i Groruddalen samarbeider tett med Sneipfritt i Snus- og sneipfritt nabolag. Sneipfritt lager egne søppelkasser for snus og sigaretter. De kommer med et dilemma, som for eksempel står det på en av boksene på Ellingsrud, “Vil du gifte deg med meg?”. Her kan man legge snusen eller sigaretten i “Ja” eller “Nei” . Sneipfritt startet som en studentbedrift på Høyskolen Kristiania av Andrea Storhaug og Lisa Nyland Johansen.

– Vi gjør det gøy å kaste sneipen, sier Johansen.

Ikke en pekefinger

Prosjektet Sneip- og snusfritt nabolag startet høsten 2019. Astrid Kjellevold så et innlegg i en facebookgruppe om Ellingsrud som hun er med i. Der var det noen som hadde postet et innlegg om at vedkommende var lei av å plukke snus og sigaretter fra bakken. Kjellevold foreslo å møtes for å gjøre noe med problemet. Våren 2020 startet de en tegnekonkurranse for prosjektet. Prisen gikk til Anne-Marthe Sæves, og tegningen ble logoen til prosjektet.

– Vi opplever at den snakker til folk på en litt annen måte enn som en pekefinger, sier Kjellevold.

 


Logoen til Snus- og sneipfritt nabolag på eplemost. Foto: Mari Roland.

Senere fikk de kontakt med Sneipfritt, og de første boksene begynte å komme opp på Ellingsrud.

– Det gjør hele greia litt synligere, sier Kjellevold.

Emneord: