Edita Khachatrjan (21), Suniva Mosa (21) og Liana Gukasyan (21) demonstrerer for Armenia foran Stortinget. Foto: Anders Svartberg

- Norske journalister må skjerpe seg

Demonstranter samlet seg foran Stortinget den 7. og 8. oktober. Flere er misfornøyde med hvordan regjeringen og norske journalister har fremstilt konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 15:51


Det møtte opp flere titalls mennesker for å vise sin støtte til Armenia og høre på talene både onsdag og torsdag. Sven Erik Rise, rektor ved Oslo Private Gymnasium, er i forgrunnen kledd i det armenske flagg. Foto: Anders Svartberg

En regnfull ettermiddag i oktober er plassen foran Stortinget tettpakket av demonstranter med munnbind og diverse plakater. Noen har farget munnbindene blått, rødt og oransje, fargene til det armenske flagget, mens plakatene kritiserer Tyrkia, Aserbajdsjan, og også den norske regjeringen. Midt på plassen står Liana Gukasyan, Edita Khachatrjan og Suniva Mosa og deler ut informasjonsark til alle som vil ha. De er alle 21 år, studenter og har armensk opphav.

– Vi er armenere. Vi har familie som kjemper der borte, gutter født i 2000 og 2001 står på frontlinjene. Det er veldig sterkt å kjenne på, sier Gukasyan.

– Vi vil at Norge skal bry seg.


Et dikt leses opp på armensk under demonstrasjonen. Foto: Anders Svartberg

Vil nå politikere

Demonstrasjonen foregikk over to dager. Onsdag ble taler, dikt og appeller lest opp både på norsk og armensk, i tillegg til at ett minutts stillhet ble observert. Torsdag ønsket demonstrantene å vekke mer oppsikt og tok til å rope slagord som «Tyrkia ut av Nato» og «Vi skal vinne». Mange forbipasserende rettet blikket mot Eidsvolls plass mens demonstrantene ropte mot Stortinget i håp om at statsministeren og andre politikere skal høre dem.


Det ble fløyet flere armenske flagg foran Stortinget under demonstrasjonen på en mer solfylt torsdag. Foto: Anders Svartberg

– Vi skulle gjerne hatt en megafon, men vi vet de har møte nå og vet ikke hvor mye vi kan bråke, sier Gukasyan.

Blant de som talte på onsdag var flere med armensk opphav, samt Sven Erik Rise, rektor ved Oslo Private Gymnasium og selverklært «Armenian by choice». Han argumenterte i talen sin for at dette ikke er en nyansert konflikt, og at Norge burde ta avstand til Tyrkia og Aserbajdsjan.


Både det norske og det armenske flagg er plassert foran Stortinget under demonstrasjonen. Flere av deltakerne er både født og oppvokst i Norge. Foto: Anders Svartberg

Hørt noe annet

Ikke alle er like enige i at konflikten er såpass ensidig. I utkanten av folkemengden som har samlet seg står det en ung kvinne og følger med. Hun er 24 år og student, men ønsker å forbli anonym. Hun hadde ikke oppsøkt demonstrasjonen, men var spent på å høre hva de hadde å si, ettersom hun hadde inntrykk av at det var Armenia som var den angripende parten i konflikten.

– Jeg har hørt det er Armenia som skyter inn i Aserbajdsjan, så jeg vet ikke hvor mye dette stemmer. Området de kjemper om er i dag en del av Aserbajdsjan, men ja dette er jo en lang konflikt, sier kvinnen. Hun er selv gift med en aserbajdsjaner og prøver å følge konflikten så nøye hun kan.


Flere av demonstrantene møtte opp med skilt kritiske til både Aserbajdsjan og Tyrkia. Foto: Anders Svartberg Anders Svartberg

Lite dekning

Mye av budskapet til demonstrantene går på å nå ut til folk. De ønsker at flere skal høre om saken. Ifølge Khachatrjan skrev taleren Sven Erik en kronikk og sendte den til samtlige norske medier, men ble skuffet over at kun Klassekampen trykket den i Oslo. De ønsker også ha en mer nyansert dekning.

– Norske journalister må skjerpe seg. Vi trenger noen som forteller sannheten, og ikke bare det andre land mener, sier Khachatrjan.


Mange av demonstrantene fulgte innbitt med på de som talte, både på norsk og armensk. Foto: Anders Svartberg

I etterkant av demonstrasjonen inngikk Armenia og Azerbaijan en våpenhvile, men nylige skuddvekslinger skaper usikkerhet om denne kommer til å vare.