Flere hundre demonstranter møtte opp utenfor den polske ambassaden for å vise støtte til polske kvinner. Foto: Tuva Oline Brekmo

Endrer abortlov i Polen: «Ut for faen!»

Grunnlovsdomstolen i Polen strammer inn abortloven, noe som i praksis ulovliggjør abort i landet. Dette skaper reaksjoner også i Norge.
Fredag, 30 oktober, 2020 - 15:42

Onsdag ettermiddag møtte omlag 300 demonstranter utenfor den polske ambassaden i Oslo for å vise solidaritet og støtte til polske kvinner, etter det blir innført innstramninger i abortloven. Polens allerede strenge abortlov blir enda strengere.


Mange hadde med seg hjemmelagde plakater med budskap skrevet på norsk, engelsk og polsk. Foto: Tuva Oline Brekmo


Gruppen Sambattac spilte trommer under demonstrasjonen. Foto: Tuva Oline Brekmo

Viser støtte til polske kvinner 

– Polsk katolsk kirke som ikke vil gjøre noe med pedofile prester men som forteller oss hva vi skal gjøre med våre egne kropper, ut for faen! Sier Alexandra Weder Sawicka fra den lille scenen der hun holdt appell under demonstrasjonen.

Weder Sawicka forteller til Journalen at formålet med demonstrasjonen først og fremst er å vise støtte til polske kvinner. 


På plakaten til  Weder Sawicka holder står det «Hun hadde protestert sammen med oss», ikonet forestiller jomfru Maria som bærer Jesus-barnet på den ene armen. Foto: Tuva Oline Brekmo

 – Kvinner må jo få bestemme over sin egen kropp

Dagfinn Paust var tilstede under demonstrasjonen. Han forteller at sønnen hans har studert medisin i Krakow, Polen, og at det der er et stort barnesykehus med en spesialavdeling for alle barna som ikke blir abortert. Flere av disse barna har blitt født med ulike sykdommer som ikke finnes her i Norge.

 – Jeg sa akkurat til sønnen min at de burde få de polske prestene til å komme på besøk til den avdelingen der han jobbet og se disse triste skjebnene, for det er jo helt forferdelig, sier han.

Videre forteller han dette er en viktig sak for han.

 – På den ene siden har du menneskeverdet, at alle liv har en verdi, samtidig er det klart at kvinner må jo få bestemme over sin egen kropp.


Hjemmelaget plakat som uttrykker støtte til polske kvinner. Foto: Tuva Oline Brekmo

Uakseptabelt

En av demonstrantene som stod utenfor den polske ambassaden var kledd i rustning for å demonstrere at dette er en sak han vil krige for.  

 – Dette er viktig, man kan ikke si til kvinner at de ikke kan ta abort lenger. Dersom de ikke har god nok økonomi og mulighet til å ta vare på barnet kommer det til å bli sykt. Derfor kan ikke politikerne bare komme å si «Hei, vi skal forby dette», det er uakseptabelt, sier Konrad Ingi.


På plakaten til Ingi står det «Dette er krig» på polsk. Foto: Tuva Oline Brekmo

Koronavennlig demonstrasjon

På arrangementets Facebook-side ble det oppfordret til å bruke munnbind og holde avstand til hverandre.

Politiet, som var til stede under hele demonstrasjonen, forteller til Journalen at de ikke ser noe problem med demonstrasjonen i forhold til smittevernsrestriksjonene. De mener det er viktig at folk får utøvet sin rett til ytringsfrihet, og at så lenge de fleste bruker munnbind burde det gå fint.  

 

Emneord: