Fra venstre. Johannes Flisnes Nilsen, Maria Hessen Jacobsen, Johan Lothe, Johannes Flisnes Nilsen, Jan Erik Sandlie og Maria Aasen-Svensrud. Foto: Vetle Holt

Kroppsvisitasjonsdebatt setter utfordringer ut i lyset

Under kroppsvisitasjonsdebatten på Litteraturhuset var det tydelig at kroppsvisitasjon i norske fengsler har skapt store problemer og utfordringer.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 15:43

I en dom i Gulating lagmannsrett (LG-2019-161767) i sommer ble det blant annet fastslått at Bergen fengsel hadde utsatt en varetektinnsatt for nedverdigende behandling i strid med EMK artikkel 3 på grunn av rutinemessig kroppsvisitasjon. Dommen slår fast at denne type kroppsvisitasjoner er inngripende, nedverdigene og i strid med den europeiske menneskerettghetskonvensjonen. 

Kriminalomsorgen har den siste tiden mottatt kritikk for kroppsvisitasjonspraksisen. Kritikken har vært rettet mot et fravær av vurderinger og at visitasjonene har vært preget av rutiner og vilkårlighet.

– Det er trist at det har tatt såpass lang tid, men nå er det endelig en endring på vei, sier Johannes Flisnes Nilsen.

Debatten

Politikere, Kriminalomsorgen og innsatte diskuterte hva de mener om kroppsvisitasjonspraksisen, hvorvidt den er nødvendig og hvilke hensyn som skal være avgjørende i norske fengslers avgjørelse om å foreta kroppsvisitasjon. Debatten ble holdt på Litteraturhuset tirsdag 6. oktober.

Debattdeltakerne bestod av:

Maria Hessen Jacobsen, advokat i Elden og medlem i Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg. 

Maria Aasen-Svensrud er stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet og sitter i justiskomiteen.

Jan Erik Sandlie, er assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet.

Johannes Flisnes Nilsen, er seniorrådgiver i Sivilombudsmannen.

Jan Arve Blom, er forbundssekretær i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund, organisasjonen for ledere og arbeidstakere i kriminalomsorgen.

Johan Lothe, daglig leder i Wayback og tidligere fengselsinnsatt.

Kroppsvisitasjoner

Kroppsvisitasjon har skapt mye diskusjon, ikke så mye i det åpne rom, men heller internt. Kroppsvisitasjoner er kriminalomsorgens virkemiddel for å hindre innsmugling av gjenstander og ting, både inn og ut av fengsel. Det er særlig omfanget av nakne kroppsvisitasjoner som har vært under mye kritikk i det siste. Disse kroppsvisitasjonene bygger mer på tradisjoner enn sunn fornuft. Innsatte har blitt satt i veldig krenkende situasjoner, hvor de må kle seg nakne foran flere ansatte og sitte på huk over ett speil. 

–Det å bli avkledd foran flere ansatte er krenkende og ubehagelig. Både for ansatte og innsatte. Man står helt naken på huk med alle lemmer ute. Det er ikke lett å skape tillit etter kroppsvisitasjonen, sier Johan Lothe, daglig leder for Wayback.  

Det er ikke bare kroppsvisitasjonene som er problemet i seg selv, men hvor ofte de innsatte må kle seg nakne og bli sjekket av de ansatte skaper store problemer. 

– Kroppsvisitasjon er et inngrep ovenfor mennesker og ligger høyt oppe på skalaen. Det må ligge et legitimt formål bak visitasjonen, det er viktig å gjøre det, men det er hvor hyppig det blir gjort som er problematisk, sier Maria Hessen Jacobsen.

Lite effektivt

Denne typen visitasjoner er ikke bare krenkende, men de er og lite effektive. Ut av 900.000 visitasjoner gjorde man funn i mindre hos 1500 tilfeller, og det øker ikke narko funn i fengselene. Det er gjennomført på rutine, ikke kunnskap. Fengslet har utviklet et system som ikke tenker på individet. Fysisk og psykisk syke innsatte blir utsatt for veldig krenkende situasjoner.

– Gi de innsatte muligheten til å bygge opp sin tillit. Men hvis det går på stor bekostning for tryggheten så går det også feil vei, sier Johan Lothe.    

Mer støtte

Det er bra at menneskerettighetene blir representert i den norske domstolen, men det mangler ressurser til at det blir fulgt i prakis under visitasjonene.

– Det som mangler er at statsbudsjettet må gi midler til bodyscannere for alle norske fengsler. Det må også komme mer økonomsik støtte slik at de ansatte kan være flere på jobb, sier Maria Aasen-Svensrud.

Løsninger

Kriminalomsorgen får kritikk for manglende begrunnelse av vedtak, manglende journalføring og spesielt mengden og omfanget av de nakne kroppsvisitasjonene. De jobber nå med å endre hovedreglen om nakenvisitasjon og vil erstatte den med bodyscannere. De samme man går igjennom når man er på flyplasser, bare på en litt grundigere måte. Dette vil spare masse tid og penger. De vil bli tatt i bruk på alle, så vil kroppsvisitasjon bli tatt i bruk hvis det trengs med enkelte saker.

– Maskinen koster 2 millioner per stykk. En maskin holder for et fengsel. Det trengs to i de største, en for de besøkende og en for de innsatte, sier Jan Erik Sandlie.

Mindre sikkerhet

– Vi skjønner at det er krenkende med naken kroppsvisitasjon, men hensikten er å hindre våpen og narkotika fra å slippe inn. Det gjør alt mye tryggere, sier Jan Arve Blom. 

Jan Arve Blom har vært fengselsbetjent i flere år og har gjort flere kroppsvisitasjoner. 

–  Grunnen til at man finner så lite er fordi de innsatte vet at det blir funnet. Vi kjenner de innsatte godt, sier Jan Arve Blom.

Jan Arve Blom er redd for både de innsatte og de ansatte. Han er redd for hyppigere antall angrep.

– De reglene som er nå er farlige, det at vi klapper uten på klærne gjør at det kommer inn flere våpen enn nødvendig. Noen må bli drept før det blir gjort noe med. Kroppsvisitasjon er veldig viktig for sikkerheten, sier Jan Arve Blom.

Emneord: