Byrådslederen sine uttalelser om den polske befolkningen i Norge blir møtt med kritikk. Foto: Ismail Burak Akkan

– Oppleves stigmatiserende

Under pressekonferansen mandag snakket byrådsleder Raymond Johansen om polakkenes påvirkning på smittesituasjonen i Oslo. Mange mener han uttalte seg på en uheldig måte.
Søndag, 1 november, 2020 - 18:31

Byrådslederen var gjest på Politisk kvarter på NRK mandag og sa følgende:

– Det er dårlig kontroll. Det er frivillig testing på flyplassene. Vi vet at mange jobber i små virksomheter. Vi vet at det er mange som jobber svart. Vi vet at de jobber i private hjem. Vi vet at det er svakt med norskkunnskap.

Under pressekonferansen den 26. oktober uttalte han seg videre om de polske arbeidsreisende. Han sa det er mange polakker som jobber i private hjem med liten smittevernsoppfølging og jobber i bedrifter der ingen ansatte kan norsk. Disse uttalelsene har fått reaksjoner fra ulike steder.

Sterke reaksjoner


Hans Rossiné jobber som kommunikasjonssjef for Oslo bispedømme. Foto: katolsk.no

Den katolske kirken i Norge har flere medlemmer med polsk bakgrunn. Hans Rossiné, kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme, sier at de reagerte på at byrådslederen stemplet en gruppe med sine uttalelser.

– Jeg er overrasket over at byrådslederen har uttrykt seg på denne måten. Jeg har lært ham å kjenne som en balansert og fornuftig person, men denne uttalelsen var verken balansert eller fornuftig. Byrådslederen vet like godt som meg at uten polakker stopper Oslo. De er landets største innvandrergruppe, sier den katolske biskopen i Oslo, Bernt Ivar Eidsvig til katolsk.no.

Bjørn Øiulfstad, tidligere advokat for Oslo katolske bispedømme, reagerer kraftig på uttalelsene. Han mener at Johansen stigmatiserer polakker og at politikerne må slutte med å plassere Svarte-Per hos ulike grupper i det norske samfunnet etter hvert som smittebølgen brer seg, enten det er hos ungdom eller forskjellige innvandrergrupperinger.

– Oppleves veldig stigmatiserende


Anna-Sofie Ekendahl-Dreyer er fungerende avdelingsleder innenlands på Caritas Norge. Foto: Privat

Caritas Norge synes også at uttalelsene var uheldige. De har et stort nettverk blant polakker, og Anna-Sofie Ekendahl-Dreyer, som er teamkoordinator for arbeidsinnvandring, forteller følgende til Journalen:

– Først vil jeg si at byrådslederen har tidligere sagt bra ting, men det var en uheldig måte å snakke sånn om en folkegruppe, og det kan oppleves veldig stigmatiserende. Jeg tror ikke at han mente det slik.

– Har ikke uttalt meg om arbeidsinnvandrernes moral

Byrådlederen har senere svart på kritikken.

– Jeg har ikke uttalt meg om polske håndtverkeres arbeidsmoral eller annen moral, men appellert til regjeringen og arbeidsgivere om å legge bedre til rette for overholdelse av smittevernreglene. Smittetallene i Polen har økt eksplosivt den siste tiden, og derfor er det ekstra nøye at alle som kommer til Norge følger de smittereglene som gjelder så vi unngår det samme her, sier Raymond Johansen, ifølge katolsk.no.

Hver tiende smittede er polsk

På pressekonferansen sa byrådslederen at det lander 6 fly fra Polen på Gardermoen hver dag, og at smitteøkningen i Polen er svært bekymrende.

Ifølge FHIs ukerapport ble det meldt 1 686 smittetilfeller i uke 43, og 190 av dem er personer med fødeland Polen. Det betyr at mer enn en hver tiende smittede i Norge i forrige uke var polsk.

Hans Rossiné opplyser om at det stemmer det har skjedd stor smitte i ulike innvandrergrupper, og det ble oppdaget at en del smitte kom med fly fra Polen.

– Det er viktig at myndighetene jobber med smitteverntiltak mot spesielle grupper som ungdom eller innvandrergrupper. Siden er det en del smitte fra utlandet, bør myndighetene vurdere tiltak mot de som reiser fra utlandet, forteller han videre.

Vil ha mer forståelse

Anne-Sofie Ekendahl-Dreyer forteller at det er mange polakker som ikke har kunnet se sine familiemedlemmer på lenge som følge av koronapandemien.

– Vi må jo skjønne at man ønsker å se sine nærmeste etter at man ikke har sett dem på et år. Derfor vil folk reise til og fra Norge, og det er en helt menneskelig situasjon.

Hun forteller videre at det er viktig å jobbe mot ulike grupper i samfunnet, og at det må fortsettes med samarbeid fra myndighetenes side.

– Jeg synes at det har vært mye bra arbeid hos myndighetene for å nå den polske befolkningen, men det er åpenbart at det er ikke nok ut ifra situasjonen vi nå har havnet i.