Her løper en av de kvinnelige løperne under Norgesløpet 2020. Foto: Ullensaker/Kisa IL Friidrett. 

Rekorder og minneløp under Norgesløpet

Helgen 3. og 4. oktober ble Norgesløpet holdt for tredje gang under Ullensaker/Kisa IL Friidretts regi. I år var det nesten dobbelt så mange påmeldte som året før.
Tirsdag, 6 oktober, 2020 - 14:50

Norgesløpet er et av Jessheims største arrangementer. Her holdes løp i fem kilometer, Norgesløpet på ti kilometer og halvmaraton, i tillegg til et barneløp. Norges beste løpere og mosjonister var samlet i Ullensaker for å løpe på kortest mulig tid. Årets femkilometersløp ble holdt til minne for Ida Eide som omkom under løpet i 2018. 

Påmeldingsrekorder

Arrangørene av Norgesløpet opplevde en enorm økning i antall påmeldte sammenlignet med året før. I 2019 var det 697 som fullførte, mens det i år var hele 1127 av over 1300 påmeldte.

På grunn av det høye antallet påmeldte, var de nødt til å ha flere puljer for å overholde smittevernet og gi flere muligheten til å løpe. Fordi det har vært vanskelig å gjennomføre andre løp i år, og fordi antall påmeldte har vært så høyt, er dette løpet et av årets største mosjonsløp.


Det ble holdt minneløp for å hedre langrennsløper Ida Eide. Foto: Ullensaker/Kisa IL Friidrett. 

Minneløp for Ida Eide 

I år var det viktig å minne den avdøde langrennsløperen Ida Eide. Hun døde under Norgesløpet i 2018 grunnet hjertestans. 222 av årets løpere hadde meldt seg opp til minneløpet. Her var blant annet Therese Johaug, Nils Ingar Aadne og Mari Eide for å hedre langrennsløperen.

Det er opprettet et minnefond i Ida Eides navn hvor hensikten er å spre kunnskap om livredding ved hjertestans. Fondet har delt ut førstehjelpskurs og hjertestartere til ulike idrettslag i Norge. Les mer om Ida Eides minneløp og minnefond her.

Smittevernhensyn

I år var det spesielt utfordrende å arrangere Norgesløpet grunnet smittevern. Det var mange ting å ta hensyn til for arrangørene, spesielt krevende var det å få nok hjelp til gjennomføringen.

– Det har vært ekstremt krevende mannskapsmessig. For å etterleve smittevernreglene så har vi trengt vesentlig flere funksjonærer fordelt over mye lengre tid enn tidligere. I fjor var vi ferdig i løpet av tre timer. I år var vi i aksjon på lørdag fra kl 09:00 til 18:00 og søndag kl 14:00  til 18:00. De var fordelt på tre ulike vakter og vi var nærmere 100-120 funksjonærer på hver vakt, forteller Hans Jørgen Borgen, en av de hovedansvarlige for Norgesløpet.

Arrangørene av Norgesløpet har fått mye skryt på deres Facebook-side for hvordan de har overholdt smittevernreglene. Flere har kommentert hvor seriøse de er, og roset arbeidet de har gjort.

– Jeg løp løpet for første gang på lørdag. Har vært påmeldt flere andre løp i år som alle har blitt avlyst. Her var det endelig en offensiv arrangør som grep muligheten og fikk til et fint løp der smittevern ble tatt på alvor. Vi følte oss trygge hele tiden.  Det var antakelig mer risikofylt å stoppe innom butikken på hjemveien enn å delta i dette løpet, sier deltager Ellen Strøm Juliussen om helgens løp.

Borgen forteller at neste års løp vil være lørdag 2.oktober.


Her på stadion begynte løpet for ivrige løpere. Foto: Elsa Remmert. 

 

Emneord: