Ellen Harris Utne synes det er fint å se at så mange støtter Rosa sløyfe-aksjonen og mener det er like viktig at folk støtter den hvert år. Foto: privat

Rosa for persontilpasset behandling

– Årets tema er persontilpasset behandling, forteller leder i Brystkreftforeningen Ellen Harris Utne.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 12:21

Brystkreft er den største kvinnesykdommen på verdensbasis og rosa sløyfe finnes flere steder i verden. I Norge er det om lag 48 000 som er berørt av brystkreft. Det er personer som har blitt friske eller lever med brystkreft. Det gjelder også menn.

–Menn kan også få brystkreft. Det er det ikke så mange som vet eller tror, men det kan de, sier leder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne, som forteller at det er ca. 30 menn i året som får brystkreft.

I følge Kreftregisteret fikk 3700 kvinner brystkreft for første gang i fjor.

–Det er 9 kvinner hver dag, sier Utne som mener det er viktig at man støtter Rosa sløyfe-aksjonen.

Et rosa Norge

Hver oktober farges Norge rosa i solidaritet med brystkreftrammede. Styrelederen i Brystkreftforeningen synes det er fint å se så mye rosa rundt omkring.

–Hoppbakker, bruer, kirker og signalbygg overalt, det er fantastisk, sier Utne.

Ida Karine Flagestad Østby (19) fra Hamar synes det er fint å se at Rosa sløyfe-aksjonen får så stor oppmerksomhet. På Hamar lyser blant annet stupetårnet og parkbenker rosa.


–En fin måte å vise støtte på, mener Ida Karine Flagestad Østby fra Hamar. Foto: Sigrid Øverby

–Det er veldig koselig, sier Falgestad Østby som synes det er fint at man kan vise solidaritet til brystkreftrammede og skape oppmerksomhet ved at bygninger lyser rosa.


Rosa bru over E6 for ellevte gang. Foto: Sigrid Øverby 

Statens vegvesen støtter også Rosa sløyfe-aksjonen og farger brua på Kolomoen over E6 i Stange rosa for ellevte gang. I følge Statens vegvesen passerer i gjennomsnitt 15 000 biler Kolomoen i løpet av et døgn, noe som vil si at totalt 463 000 biler vil se brua, i dagslys eller i rosa drakt.

–Det betyr at mange på denne måten vil bli minnet om aksjonen, og det er bra, sier avdelingsdirektør Cato Løkken i Statens vegvesen.

I Norge er det flere byggverk som blir lyssatt i rosa i oktober. Blant annet farges stupetårnet på Hamar, Akrobaten bro i Oslo og deler av det nye Mjøstårnet i Brumunddal i rosa drakt.


Rosa stupetårn på Hamar. Foto: Sigrid Øverby 

Persontilpasset behandling

Leder i Brystkreftforeningen synes det er utrolig flott at kampanjen blir fulgt opp så bra. Ved å bære den rosa sløyfen i år, støtter nordmenn viktig forskning på persontilpasset behandling.

–Alle svulster i bryst eller diverse bryst er forskjellige, har forskjellig DNA og trenger forskjellig behandling, sier Utne.

Hun mener det er viktig med persontilpasset behandling slik at alle ikke trenger å få de sterke bivirkningene som veldig mange får.

–Noen trenger full pakke med cellegift og operasjoner, mens andre trenger andre sammensetninger.

Ingen demper


Mjøstårnet, verdens høyeste trehus, lyser rosa i oktober. Foto: Sigrid Øverby

Det årlige Rosa sløyfe-løpet blir litt annerledes i år grunnet koronasituasjonen, men formålet er fremdeles det samme. Deltagerne som melder seg på får tilsendt startnummer og medalje i postkassa. Utne kan fortelle at det allerede er pakket og sendt 8000 pakker med startnummer og medaljer, og at det er enda flere på vei.

–Det har ikke satt en demper på at det ikke er et løp som foregår i en eller annen by eller langs en eller annen vei, sier Utne som synes det er fantastisk hvordan folk støtter opp rundt Rosa sløyfe-løpet. Hun skal selv delta sammen med sine to barnebarn.

Utne er selv kreftoverlever på det syvende året og fikk brystkreft i 2013. Da hun fikk diagnosen meldte hun seg inn i brystkreftforeningen og ble senere utfordret til å være lokallagsleder, noe hun takket ja til. I dag er hun leder i Brystkreftforeningen og ufør på grunn av alle bivirkningene behandlingen har gitt henne, og synes det har vært fint å kunne bidra med sin kompetanse inn i organisasjonen. Utne forteller at Brystkreftforeningen har et stort likpersonsarbeid som bidrar til at nydiagnostiserte eller de med tilbakefall har noen å snakke med som selv har hatt sykdommen.

–Det er ingen sykepleiere eller leger eller noen som kan sette seg inn i den situasjonen, annet enn vi som har opplevd det, sier hun og forklarer at ingen kjenner kroppen sin eller sykdomsbildet så godt som de som har hatt diagnosen.

Positive ringvirkninger


Akrobaten bro lyser rosa i hovedstaden. Foto: Sigrid Øverby 

Rosa sløyfe har blitt et anerkjent varemerke. Utne mener derfor at forskningen som blir gjort på brystkreft kan føre med seg store ringvirkninger til andre kreftformer.

–Det er behandlingsmetoder som har gått på tvers av krefttyper, så jeg tror at ved å støtte rosa sløyfe så kan en også få ringvirkninger til andre kreftformer.

Utne forteller om en kreftform det har vært utfordrende å finne en riktig behandling til.

–Det er de som lever med metastase, de som lever med spredning, sier hun og trekker frem at det er en stor gruppe de har veldig omsorg for.

I Norge er det et beslutningsforum som bestemmer hvilke metoder og medisiner som skal innføres i Norge til hvilken pris.

–Vi jobber hardt med å få beslutningsforum evaluert og omorganisert sånn at ikke de sitter der og teller på kroner for hvem som skal få hvilken sort medisin, sier hun og forteller at det finnes behandlingsmetoder ute i verden som er bra for de med metastase som ikke er i Norge.

–Jeg har et håp om at persontilpasset behandlingsmetoder er veien framover, også når det gjelder de metastatiske, avslutter hun.