Turen endte ved Operahuset. Foto: Yousef Mansoury.

Samler avfall fra Akerselva

Mad Goats kajakkskole viser støtte til årets TV-aksjon ved å samle plast og avfall fra Akerselva.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 15:02

Den 12. oktober kl.13.00 startet Akerselva Clean Up fra Vulkan Arena, og ble avsluttet foran Operahuset. På veien skulle man samle opp så mye søppel man kunne fra en kajakk.


Det var nok utstyr for over ti deltakere, men kun fem frivillige møtte opp. Foto: Yousef Mansoury.

Dette er ikke første gang Mad Goats arrangerer Clean Up i Akerselva. Dette er noe de gjør hvert år. Det krever ingen erfaring, og det er helt gratis å melde seg på.


Søppel sitter fast på greiner og steiner langs elven. Foto: Yousef Mansoury.

Tomas Lars Hansson fra New Zealand har bodd i Norge i seks år og startet Mad Goats i 2016. Akerselva er svært utsatt for forurensing og forsøpling, og Hansson synes elven som fører ut til Oslofjorden burde se bedre ut.

– Når man padler ned elven forventer man at den skal være ren, grønn og frodig. Når man ser plastikkposer og søppel, ødelegger det. Det er ikke bra for miljøet, og hvis det ikke er bra for miljøet er det ikke bra for oss, sier Hansson.


Hansson og andre frivillige samlet flere poser med søppel. Foto: Yousef Mansoury.

Rusken, som er Oslo kommune sin satsing på en ren by, plukket ca. et halvt tonn med søppel fra elva i mai. Her var det flere arbeidere og dykkere som samlet søppel. Hvert år utfører Oslo Kommune en lignende søppelinnsamling. Men siden Akerselva er såpass utsatt for forsøpling, ender mye av søppelet i Oslofjorden.

Søppelinnsamling hver mandag

Hansson og Mad Goats arrangerer Clean Up hver mandag gjennom sitt andre firma, Green boats, og det er flere frivillige som melder seg på. Hansson håper det kan inspirere andre til å forsøple mindre.


Tunnelen fra Grønland fører til Sørenga og Oslofjorden. Foto: Yousef Mansoury.

– Vi vil at folk skal bli med, fordi det kan inspirere til å gjøre endringer i livet sitt. Det kan føre til at andre starter sin egne Clean Ups og forhåpentligvis føre til ringvirkninger som minsker forsøpling.

Årets TV-aksjon

I år går bidragene til TV-aksjonen til WWF Verdens Naturfond sitt arbeid for å bekjempe plast i havet. Selve aksjonsdagen er 18. oktober og flere har meldt seg på som digitale bøssebærere på grunn av koronasituasjonen.


TV-aksjonen sine bidragsytere fra Bjørvika ble presentert etter søppelinnsamlingen. Foto: Yousef Mansoury.