Oleksandra Valter (26) er blant dem som følger reiseråd. Foto: Katrina Svarca

Kommer ikke hjem

UD har forlenget globale reiseråd til 15. januar 2021. Siden koronasituasjonen startet i mars det har vært flere ulike restriksjoner knyttet til ulike land. Dette skaper problemer for folk med utenlandsk bakgrunn, som bor i Norge.
Fredag, 9 oktober, 2020 - 12:32

Oleksandra Valter jobber for FN i Østerrike, men har hjemmebasert kontrakt i Norge. Hun har bodd i Norge i ett år og er gift med en nordmann. Før dro hun til hjemlandet Ukraina hver tredje måned. Nå hun ikke har vært hjemme siden Jul.

Både restriksjoner og frykt for å smitte andre er grunnen at hun ikke reiser.

– ­ Jeg synes jeg må være ansvarlig og ikke reise. I tillegg ønsker jeg ikke at foreldrene mine skal bli smittet, sier Valter.

– Jeg er vant å være borte hjemmefra, men jeg ser mange sliter med det. Jeg har flere venner fra andre land som er veldig ensomme og savner familien sin, og jeg ser at mange sliter med hjemmekontor, legger hun til.  

Vanskelig å planlegge fremtiden 

Hun forteller at hun jobber som konsulent i FN, og at det var umulig å møte opp i Østerrike i August, slik planen var, siden folk skulle komme fra hele verden. Det har vært umulig å planlegge noe om fremtiden siden situasjonen kan endre seg veldig raskt. Det er spesielt vanskelig når det er knyttet til jobb.

– Føler du at du sliter med situasjonen nå?

– ­Nei. Hvis jeg ble spurt i begynnelsen av koronasituasjon ville jeg kanskje sagt noe annet siden vi alle hadde panikk, men nå er jeg vant til det, sier Oleksandra Valter.


Nå skjer alt kommunikasjon med foreldrene på telefon. Foto: Katrina Svarca

Viktigere å bli i Norge

International Students Union på Universitet i Oslo har ikke hørt at medlemmene deres har fått noen problemer knyttet til reiserestriksjoner.

– ­Vi har ikke fått noen spesielle henvendelser eller tilbakemeldinger fra våre medlemmer knyttet til det. Da koronakrisen begynte i mars kunne de som ville reise tilbake til hjemlandet. De fleste hadde lyst til å bli her i Norge og fortsette å studere. Det viktigste var å bli ferdige med studiene. Det var flere internasjonale studenter som var bekymret å miste deltidsjobben sin, sier Rifat Islam, president i International Students Union på UiO.

Sliter mest med det praktiske

Studentpresten ved OsloMet, Siri M.Magnusen, har ikke fått inn noen problemer tilknyttet noen sliter med reiserestriksjoner nå i høst.

– ­Men hvis noen sliter med det, er de velkomne å komme og snakke, sier Magnusen.

– Vi har ikke mottatt mange problemer med det at folk ikke kan reise fritt og ikke får å besøke familiene sine. Deter kanskje noen sliter med det, men de har ikke kommet til meg. Det har vært flere problemer med praktiske ting som jobb, oppholdstillatelse og å få visum når mange ambassader har vært stengt, sier rådgiver hos OsloMet, Lisa Vandvik Nilssen, som jobber med internasjonale studenter.

Les mer om reiseråd her

Emneord: