Demonstranter ved stortinget. Foto: Camilla Shoaei

Smittevernsprotest i Oslo

I forveien av de nye smittevernstiltakene, sto samtlige foran stortinget søndag 25. oktober i protest mot potensiell nedstenging og økte tiltak
Søndag, 1 november, 2020 - 13:32

Demonstrasjonen arrangert av Nader Eide, beskylder myndighetene dårlig håndtering av viruset, samt for å gi uriktige eller misvisende opplysninger om Norges situasjon rundt COVID-19. Demonstrasjonen er den første av sitt slag i Norge, men det har tidligere vært lignende arrangementer i storbyer som Berlin og London.

Politiet på stedet

Innsatsleder Tom Berger forteller at gruppen «Stopp Lockdown: Full gjenåpning av Norge – nå» har en markering for å ytre seg om myndighetenes håndtering av COVID-19.  Flere politibetjenter er på stedet, men holder god avstand til selve demonstrasjonen.  De er også iført masker.


Demonstranter foran stortinget Foto: Camilla Shoaei

På tross av surt regnvær står omtrent 150 deltakere står tett og hører på appellene i demonstrasjonens program. Med seg har de plakater og megafoner, men ingen har på seg munnbind.

– Her står de ganske tett som du ser, men vi kommer ikke til å avbryte demonstrasjon av den grunn, sier innsatsleder Tom Berger.

– Hvorfor stopper dere ikke demonstrasjonen?

– Politiet stopper hovedsakelig ikke demonstrasjoner med mindre det er fare for helse, forteller Berger. Men han spesifiserer også at politiet likevel ønsker at alle følger myndighetenes anbefalinger om smittevern.

– Vi er veldig for at folk følger reglene i forhold til smittevern, men håndhever det ikke aktivt, forteller innsatsleder Berger.

– Propaganda

Blandt demonstrantene var Martha Thorsheim. For henne handlet oppmøte om ivaretagelse av psykiske helse. Hun påstår at tiltakene er skadelige for fysisk og psykisk helse, da folk blir isolerte og sittende alene.

 


Martha Thorsteim er skeptisk til hvordan tiltakene kan påvirke psyken. Foto: Camilla Shoaei

– Jeg tror ikke på narrative som myndighetene presenterer, sier Thorsheim. Hun forteller at hun har lest om viruset, og er skeptisk til alvorlighetsgraden rundt COVID-19.

– Dette er skremselspropaganda, dette narrative om at dette viruset er så alvorlig og farlig som regjeringen vil ha det til, forteller Thorsheim.  

Nye tiltak

Under et døgn senere kom regjeringen, mandag 26.10.2020, med nye tiltak for håndteringen av COVID-19. Blant tiltakene ble det nevnt maks ti nærkontakter i uken, pålagt munnbind der det ikke er mulig å holde 1 meters avstand, og maks 5 gjester i private hjem. Regjeringen besluttet å ikke annonsere en ny nedstenging av samfunnet, men formidler at tiltakene vil fortsette å vurderes og oppdateres.

Emneord: