Zooey Perry har vært glad i Norge siden hun besøkte landet for første gang i 2010. Foto: Zooey Perry

Britiske Zooey (24) solgte pinssamlingen - flyttet til Norge

Zooey Perry har drømt om å flytte til Norge i over ti år. I august gikk drømmen i oppfyllelse.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 14:17

14. august satte britiske Zooey Perry (24) seg på et fly fra London til Oslo. Det markerte starten på en drøm hun hadde hatt helt siden hun besøkte Stavanger gjennom et utvekslingsprogram på ungdomsskolen i 2010. 

– Stedet jeg kommer fra ligger nærme en del kraftstasjoner og oljeselskaper og sånn, og et av selskapene hadde kontorer i Stavanger. Så i løpet av de siste tjue årene har de finansiert studentutveksling mellom min skole og en i Stavanger. Hvert år sendte de rundt åtte barn til Norge, og jeg ble en av de åtte. Jeg forelsket meg i landet umiddelbart, forteller Zooey fra leiligheten på Veitvet i Oslo. 

Det var med andre ord bare tilfeldigheter som gjorde at Perry oppdaget Norge, og senere ønsket å flytte hit. 24-åringen gir også tilfeldigheter mye av skylda til at hun valgte å flytte akkurat i år, midt under en global pandemi. 

Solgte eksklusiv samling 

Perry har nemlig i løpet av de siste to årene samlet på såkalte pins laget av en britisk kunstner som kaller seg Hoidy. Disse ble bare solgt i begrenset antall, og ifølge Perry ble de utsolgt på få sekunder. I løpet av det siste året skal kunstnerens pins ha økt i popularitet - og det er denne tilfeldigheten som bidro til at Perry i dag befinner seg i Norge. 

– Jeg la ut en melding på Twitter om at jeg vurderte å selge denne ene pinen og ba folk legge inn bud. I løpet av to minutter hadde jeg hundrevis av meldinger og denne ene fyren sa han kunne gi meg 175 pund for denne ene pinnen, noe som tilsvarer rundt 2000 norske kroner, sier Perry. 


En del av pinssamlingen som ble solgt. Foto: Privat / Zooey Perry

Perry fikk raskt blod på tann og ønsket å se hva hun kunne få for resten av samlingen sin. Til slutt hadde hun tjent i overkant av 13700 kroner, og begynte å spøke med venner om at hun skulle bruke pengene til å flytte til Norge. 

– Men jo mer jeg sa det, desto mindre fjernt hørtes det ut. Og alt dette skjedde i løpet av to dager. Så var det en kveld jeg gikk tur i en park i London og ringte seriøst tjue av vennene mine og bare «Høres dette ut som galskap for deg? Fortell meg at det er noe jeg ikke har tenkt på. Det må være noe jeg ikke tenker på som gjør at jeg ikke kan flytte til Norge nå». Men de mente ingenting sto i veien for meg og da innså jeg at jeg faktisk gjør dette da, sier Perry lattermildt.

Da hun innså at dette var noe hun ønsket å få til skjønte hun at hun ble nødt til å tjene mer penger. Dermed reiste hun fem timer nordover i England, til barndomshjemmet. Der fant hun frem fotballskjorter og ishockeydrakter hun hadde samlet på opp gjennom årene - og i likhet med pinsene ble disse solgt.

Pinsene, fotballdraktene og ishockeydraktene samlet ga Perry 48 000 kroner. 

Måtte flytte før 2021

24-åringen legger ikke skjul på at flere hevet øyenbrynene når hun fortalte at hun skulle reise til Norge midt under pandemien. Det var imidlertid en utløsende faktor bak valget om å flytte akkurat nå. 

31. januar i år gikk nemlig Storbritannia ut av EU, men ifølge Regjeringen.no omfattet avtalen som da trådte i kraft en overgangsperiode som gjelder frem til 31. desember 2020. I løpet av denne perioden behandles landet fortsatt som medlem av EU og EØS. 

For Perry sin del, hvis hun hadde flyttet etter at Storbritannia forlater EU for godt, ville det betydd en hel del mer papirarbeid, søknader og kostnader knyttet til det å flytte til Norge. Fordi både Storbritannia og Norge i dag er knyttet til EU eller EØS-avtalen kan borgere i disse landene blant annet fritt søke jobb i andre land knyttet til samme avtale. Det blir altså ikke mulig for Storbritannia etter nyttår.  

– Min grad er innen kunst og det er tøft nok å få seg jobb innenfor yrket i mitt eget land, for ikke å snakke om i andre land. På grunn av det stresset jeg veldig og kom inn på tanken om det er mulig for meg å flytte allerede i år, sier Perry. 

Norgesvenn 

Selv om Perry har bodd i England frem til nå, har hun ikke gått glipp av den norske kulturen. Hun har nemlig flere nære venner fra det norske miljøet i London, og spilte både håndball og fotball sammen med nordmenn. I mai feiret de til og med 17. mai sammen. 

Perry erkjenner at de siste ukene i Norge har vært tøffe, til tross for at hun nå lever ut drømmen sin. De fleste vennene hennes er fremdeles bosatt i London, og hun skulle veldig gjerne besøkt dem i anledning bursdagen sin i september. På grunn av økning i antall registrerte smittede skjedde ikke det. 

- Det har vært noen tøffe kvelder. I starten var alt bra, fordi det var på en måte hvetebrøddagene. Jeg hadde drømt om dette i ti år og nå var jeg her liksom. Samtidig var mange av mine norske venner som er bosatt i London hjemme i Oslo på tidspunktet, så vi fant på mye, sier hun.  


Zooey Perry spilte i Premier Handball League hjemme i England, som tilsvarer den norske Eliteserien. Nå er hun en del av Lamberseters håndballag. Foto: Privat / Zooey Perry

24-åringen er likevel ikke helt alene. Hun trener blant annet håndball to ganger i uka, i tillegg til at hun også har fått jobb hos en thai-restaurant på Tøyen. At hun nå både bor og jobber i Norge erkjenner hun at oppleves noe surrealistisk. 

- Det er så rart, fordi hvis jeg ikke hadde blitt valgt blant de åtte barna i 2010, så hadde jeg ikke sittet her nå.

Emneord: