Daglig leder av Ekeberg Kafé og Delikatesse, Maren Borander, mener kafeen kan tilby noe for de fleste i nabolaget. Foto: Karoline Pedersen

Åpnet kafé for nærmiljøet

Samtidig som at flere serveringssteder sliter som følge av pandemien, åpnet nylig Ekeberg Kafé og Delikatesse. Det har gått bedre enn forventet.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 14:45

I slutten av september åpnet endelig dørene til den nye kafeen på Ekeberg. At vi står midt under en pandemi ser derimot ikke daglig leder Maren Borander på som noe hinder for bedriften, tvert imot. 

– For vår del tror jeg det har vært en liten styrke å starte opp akkurat nå. Det er veldig mange som sitter på hjemmekontor, så sånn sett har det vært mye folk her fra vi åpnet. Jeg tror ikke besøksmessig for vår del at det har vært noe negativt, sier den ferske kaféeieren.


Ekeberg Kafé og Delikatesse tilbyr alt fra sandwicher til veganske brownies. Foto: Karoline Pedersen

Et savnet tilbud

Borander sier til Journalen at de har hatt et stort antall besøkende i løpet av de to første ukene, både i hverdagene og i helgene. 

– Foreløpig har det vært over forventning, så det har vært kjempefint. Veldig glad for det, sier hun. 

Edith Berntzen Hesselberg og datteren Lone Hesselberg besøkte Ekeberg Kafé og Delikatesse for andre gang på torsdag. De kan fortelle at et kafétilbud i nærområdet har vært savnet. 


Edith Berntzen Hesselberg og datteren Lone Hesselberg er storfornøyd med det nye kafétilbudet. Foto: Karoline Pedersen

– Vi bor på Ekeberg så det er veldig koselig at vi har fått et tilbud her i lokalene, så da må vi støtte opp om det. Veldig koselig å dra innom i hverdagen, sier Berntzen Hesselberg. 

At tilbudet har falt i smak kan tenkes være til stor glede for bedriften. Borander forteller nemlig at visjonen bak hele prosjektet er å nettopp skape et samlepunkt for nabolaget - en nabolagskafé, som hun kaller det. 


Hvert rom i lokalet er innredet i forskjellige stiler. Skandinavisk stue er et lyst rom med lyst treverk og minimalistisk stil. Foto: Karoline Pedersen

Mange medeiere

Borander eier imidlertid ikke kafeen alene. Det var nemlig hennes bror og hans kone som først begynte å smake på ideen om en ny kafé på Ekeberg. De savnet selv et slikt tilbud i nærområdet. Borander ble deretter spurt om å bli med på prosjektet, som hun forklarer for fult ble satt i gang før sommeren. 

Fra da til nå har de tre ferske kaféeierne tenkt grundig gjennom ting, deriblant hvordan de skal markedsføre bedriften og gjøre den til en kjærkommen venn av nabolaget. 


Bestemorstua kjennetegnes med gamle møbler og bilder. Dette er blant gjestenes favorittrom i lokalet, mener Borander. Foto: Karoline Pedersen

– Vi hadde en ambisjon nå rett før vi åpnet om at vi skulle ta inn en del eiere fra nabolaget. Både for å få det hele i gang selvfølgelig, men også for å få en del ambassadører av folk som bor i området, sier Borander. 

Før åpning fikk Ekeberg Kafé og Delikatesse rundt 20 nye medeiere og alle er fra Ekeberg. Dermed både eies bedriften av folk på i nabolaget, i tillegg til at de fleste ansatte også er bosatt i området. Borander kan også røpe at det var spesielt én gruppe mennesker de så etter da de skulle finne sine medarbeidere - nemlig ungdommen. 


Lars Fillingsnes er blant de som har fått jobb hos Ekeberg Kafé og Delikatesse. Foto: Karoline Pedersen

– Det jo vanskelig for hvem som helst å få jobb akkurat nå, men spesielt ungdom. Også for at her oppe, fordi det ikke er så mye som skjer her, så er det ikke så mange muligheter. Så vi har ansatte i alderen 15 til 28 år, der de aller fleste er bosatt på Ekeberg, sier hun. 

Et tilbud for alle

Som nevnt er Ekebergs nye samlingspunkt både en kafé og en delikatesseforretning. Bedriften ønsker å ha en så mangfoldig meny som mulig, og tilbyr derfor både vegansk, vegetar og glutenfrie alternativer til dem som av ulike grunner ikke ønsker det vanlige.


I kakedisken finner man både gluten- og laktosefrie alternativer, i tillegg til veganske. Foto: Karoline Pedersen

I delikatesseforretningen finner man blant annet limonader, oster og skinker fra utlandet, men her forteller Borander at utvalget skal utvides innen kort tid. 

– Hovedtanken er at det skal være gode kvalitetsvarer. Det skal uansett være kvalitet på det vi har, og vi ønsker å ha relativt sunne retter, selv om vi har noen kaker og sånn da, sier Borander. 


I delikatesseforretningen finner man gode limonader fra Frankrike blant annet. Foto: Karoline Pedersen

For at alle skal føle seg velkommen og trygg i den nyåpnede kafeen har de også valgt å ta ekstra hensyn til smittevern. For å ha mulighet til å overholde en meters avstand er det blant annet ikke lov å ta med barnevogn inn. De har også kuttet ned på sitteplasser, fra 60 mulige til rundt 40, kan Borander fortelle. 

– Så har vi også laget en frivillig registrering, selv om vi ikke er pålagt det. Steder med skjenking er pålagt å registrere gjestene, men nå har vi laget det vi også for å være på den sikre siden. Ellers har vi håndsprit stående og har kjøpt beskyttende glass foran varene. Så er vi også veldig nøye på vasking. Så så fort noen har gått fra bordet må vi vaske og sprite over, sier hun avslutningsvis. 

Emneord: