Litteraturhuset i Oslo, ledet av Susanne Kaluza, har hatt en tøff tid under koronaepidemien. Foto: Agnete Brun / Litteraturhuset

Statsbudsjettet 2021: 500.000 kroner i økte tilskudd til Litteraturhuset

En som har grunn til å smile litt bredere av statsbudsjettet for 2021 er sjef for Litteraturhuset i Oslo, Susanne Kaluza.
Fredag, 9 oktober, 2020 - 17:11

– Det er en stor anerkjennelse av vårt arbeid. 

Slik beskriver Kaluza regjeringens styrking av landets litteraturhus, som samlet mottar 1,5 millioner kroner i økte tilskudd. 

– Det har vært et tøft år for kulturbransjen. Vi har måttet gjøre begrensninger på våre arrangementer, sier hun.

Fornøyd kultur- og likestillingsminister

– Jeg er glad for at litteraturhusene har kunnet søke om å få dekket deler av sine tap gjennom kompensasjonsordningene for kulturlivet, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja via sin kommunikasjonsrådgiver Johan Olav Kroken.  

– Litteraturhusene har, som kulturlivet ellers, hatt utfordringer knyttet til gjennomføringen av arrangementer som følge av koronasituasjonen, fortsetter ministeren.

Fortsatt i en alvorlig situasjon

Susanne Kaluza sier Litteraturhuset fortsatt befinner seg i en svært alvorlig situasjon. 

– Da korona slo inn, ble nesten hele staben permittert, forteller hun.

Fortsatt er ansatte permittert, men Litteraturhuset har klart å holde det gående. Kaluza viser blant annet til at programmene de laget under koronaperioden har 25 000 timer seertid på YouTube. 

– Det betyr at folk har sett 25 000 timer med kvalitetssikret kulturinnhold, fastslår hun.

Kaluza forteller videre at de også har hatt en stor satsing rettet mot bibliotekene. Disse har fått muligheten til å direktestrømme et utvalg av arrangementer, noe som har vært en suksess. I tillegg har de holdt flerspråklige fortellerstunder for å komme barn fra ulike kulturer i møte.

Tross i mange lyspunkter: Kaluza presiserer at en halv million ikke er nok for å løfte Litteraturhuset ut av den alvorlige situasjonen. Det blir heller ikke lettere når de ulike kompensasjonsordningene fra regjeringen nå gradvis avvikles.

Roser Fritt ord

Redningen så langt har blant annet vært å få hjelp fra annet hold. 

– Vi har fått god støtte fra Fritt Ord til å holde arrangementer. I tillegg har vi fått midler fra en rekke ulike steder som Bergesenstiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Oslo Kommune og Kulturrådet.

 

Emneord: