Ada Sofie Austegard og Tone Vareberg mottok prisen på vegne av Stine Sofies Stiftelse. Foto: Plan International, Guro Lepperød

Stine Sofies Stiftelse vant Jenteprisen

Årets jentepris går til Stine Sofies Stiftelse for deres arbeid med volds- og overgrepsutsatte barn.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 12:57

– Det er helt fantastisk! Det er jo Jenteprisen. Og vi jobber jo med barn, både gutter og jenter. Vi hadde i grunn aldri tenkt at vi skulle bli nominert til denne prisen, men desto mer varmere er det å vinne. Jeg er utrolig takknemlig, sier Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stines Sofie Stiftelse.

Av årets 68 nominerte var det Stine Sofies Stiftelse som ble belønnet med Jenteprisen 9. oktober. Prisen får de for sitt arbeid med barn og unge som har opplevd vold og overgrep.

– Jenter er de som oftest blir utsatt for seksuelle overgrep. Vi har ikke råd til å miste noen, og vi har heller ikke råd til å ødelegge noen. Vold og overgrep er det største folkehelseproblemet som finnes i Norge. Vi kan gjøre så mye mer som samfunn, tenker jeg, hvis vi bare vil, sier Austegard.

Utdelingen av Jenteprisen skjer i forbindelse med FNs internasjonale jentedag 11. oktober, og det er Plan International Norge og Costume som arrangerer. Prisen går til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som jobber for å bedre jenters rettigheter nasjonalt eller internasjonalt. Arbeid for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter vektlegges.

Alltid på barnas side

Stine Sofies Stiftelse ble etablert i 2000 etter at grunnlegger Austegards egen datter Stine Sofie (8) og hennes venn Lena (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiandsand. 

– Det å miste et barn som blir voldtatt og drept åtte år gammel kan gjøre en mye vondt, men det kan også gi utrolig mye kraft og energi, påpeker Austegard i sin takketale.  


Juryleder Navjot Sandhu. Foto: Ninni Bjørlo Lærum

Stiftelsen har i 20 år jobbet for å styrke rettsikkerheten for volds- og overgrepsutsatte barn. I 2016 åpnet de Stine Sofie Senteret som er verdens første kurs- og mestringssenter for voldsutsatte barn.

Dette trekker også juryleder Navjot Sandhu frem som unikt, og som en viktig grunn til at juryen enstemmig valgte å gi prisen til stiftelsen.

– Senteret de har åpnet er ikke bare unikt i Norge, men unikt i verden. Vi håper med prisen at denne modellen også når ut til andre land, sier Sandhu til Journalen.

Hun forteller at fire av fem barn som utsettes for seksuelle overgrep velger å ikke si det til noen. Med sitt arbeid gir stiftelsen barna en modig stemme i stedet for at de stemples som ofre, legger hun til.

– De har valgt å ikke bare snakke om dem, men også med dem. De er modige, kompromissløse og alltid på barnas side, sier Sandhu på vegne av juryen om Stine Sofie Stiftelsen.

Likestillingskampen satt tiår tilbake

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge, forteller om da pandemien inntraff og samfunnet ble lukket ned. Da kom det rapporter fra hele verden om en økning av vold og seksuelle overgrep mot kvinner. Det ble ropt varsko fra krisesentre over hele verden.


Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. Foto: Plan International, Astrid Hexeberg

– Likestillingskampen er satt flere tiår tilbake på et globalt nivå. Jeg tenker derfor at denne prisen er viktig hvert år, men at den har særlig aktualitet i år.

At pandemien i stor grad påvirker jenters trygghet er noe Stine Sofies Stiftelse ser på som svært bekymringsverdig. 

– Norge stengte ned og alle barna måtte være hjem, da ble vi veldig bekymret. For mange barn kan det å gå i barnehage og på skole, være det friminuttet de trenger i løpet av dagen. De har kanskje alkoholiserte eller rusa foreldre, eller opplever vold og overgrep. Når barna må være hjemme, får de ikke den pausen, sier Austegard.

Stiftelsen ble nødt til å stenge ned store deler av virksomheten da pandemien inntraff. Ettersom de ikke lenger kunne holde sentre åpne, ta imot barn og foreldre eller drive aktiviteter ute, valgte de å bruke ressursene sine på andre måter. 

– Vi merket at det var et kjempetrykk på alle hjelpelinjer- og tjenester til ulike organisasjoner. Vi snudde oss derfor raskt rundt og koblet på ansatte for å hjelpe Mental Helse sine PP-tjenester og hjelpetelefon. Det var fryktelig mange barn som hadde det ille hjemme, forteller daglig leder i stiftelsen Tone Vareberg.

På spørsmål om hvorfor de selv tror de mottok prisen, trekker også Austegard frem arbeidet deres under pandemien.

– Vi mobiliserte veldig under tiden med korona. Vi kjørte på med webinarer til fastleger, helsepersonell og foreldre, og brukte vårt personale i chattetjenester. Vi stengte ikke ned, men snudde oss i stedet raskt rundt. Det tror jeg har blitt lagt merke til.

 

Emneord: