Inngangen til Musikkfondene i Universitetsgata hvor Tekstforfatterfondet skal deles ut. Foto: Viktor Tangestuen

Stipend er viktigere under dagens koronasituasjon

Styremedlem i Tekstforfatterfondet Geir Hegerstrøm forventer flere søkere til stipendet under pandemien.
Fredag, 30 oktober, 2020 - 16:40

Tirsdag er det frist på å søke stipend fra Tekstforfatterfondet. To ganger i året deles det ut stipend til forfattere som arbeider med originalverk og oversettelser innen musikk. I en tøff periode med mange restriksjoner som skaper problemer for musikeres inntekt, kan et slikt stipend bety ekstra mye for de som mottar det.

Tekstforfatterfondet er administrert av Musikkfondene.

– Oppmuntring i en vanskelig tid

Geir Hegerstrøm er en av tre i Tekstforfatterfondets styre som bestemmer hvem som mottar stipend. Han mener flere burde søke stipendet da det kan gi låtskriveren en bekreftelse på at hen er på riktig vei, og skriver gode tekster. Hegerstrøm sier derimot at selv om tekstene ikke er gode nok første gang man søker, så betyr det ikke at de ikke er gode.

– Ikke gi opp etter første forsøk. Vi har begrenset med penger og neste gang kan det være din tur.

Hegerstrøm sier at styret regner med at det blir flere søkere i år ettersom koronarestriksjonene har gjort det vanskeligere å leve av musikk. Han tror stipendet kan bli ekstra viktig i år og at styret skal dele ut så mye penger som de kan.

– Stipendet kan bli viktig nå fordi mange trenger penger og det kan være en oppmuntring i en vanskelig tid.

De to andre medlemmene av styret er forøvrig Knut Lystad og Lise Knudsen.

Fikk tid til å skrive

Tidligere mottaker av stipendet Sigrun Loe Sparboe sier til Nopa at hun nok ble ekstra strukturert av å motta stipendet. Hun sier stipendet gjorde at hun kunne frigjøre seg fra annen jobb slik at hun slapp å skrive på fritiden.

– Uten stipendet hadde jeg ikke kunne frigjort tid til å skrive, uten at det gikk på familieøkonomien løs, sier Sparboe.

Hun er også klar på at det ikke er noe poeng å lure på om man skal søke. Søknadene mener hun er overkommelige, samtidig som det er mulig å spørre Musikkfondene om hjelp dersom man trenger det. Sparboe mener det er viktig at så mange som mulig søker så det kan produseres nye, gode tekster.

– Dersom du ikke søker, får du heller ikke mulighet til å motta stipendet.

Sjanger har ikke noe å si

Når de bestemmer hvem som skal motta stipendet sier Hegerstrøm at språk og sjanger ikke spiller inn. Musikkstil har heller ingenting å si, da fokuset ligger på tekstene.

– Det vi leter etter er de som har virkelig gode sangtekster enten på norsk eller engelsk, uansett sjanger eller musikkstil, sier Hegerstrøm.

Emneord: 
Tags: