Gir varme: Peapetua Azavedo utnytter tiden til å strikke skjerf til hjemløse i Oslo. Foto: Amalie Bernhus Årtun

Strikkekaféen har åpnet dørene

Etter flere måneder uten drift som følge av pandemien, har Frelsesarmeen gjenåpnet tilbudet "Strikkekaféen". De ønsker alle velkommen.
Onsdag, 7 oktober, 2020 - 11:36

Det er mandag ettermiddag og Frelsesarmeen på Majorstua har duket for en ny ettermiddag med strikking, vafler og gode samtaler.


Noen av deltakerne bruker tiden til å strikke luer til prematurfødte barn. Foto: Amalie Bernhus Årtun

En møteplass for alle

Etter mange usikre måneder synes strikkeglade Peapetua Azavedo det er hyggelig å se folk finne veien tilbake til møteplassen deres. 

 – Flere har vært skeptiske til å samles med tanke på koronaviruset, men de siste ukene har det vært en økning til opp mot 15-20 deltakere, sier Azavedo.

Hun forklarer videre at tilbudet har vært viktig for både ensomme og snakkesalige i Oslo i mange år. Selv begynte hun å delta for fire år siden, på grunn av egen interesse for strikking. 

– Her blir alle tatt imot med åpne armer. Om du så ønsker å strikke, slå av en prat eller bare ta en kopp kaffe, fortsetter Azavedo.  


Utstyr og oppskrifter ligger klart til bruk. Foto: Amalie Bernhus Årtun

Ensom periode

Major i frelsesarmeen, Anne Kristine Herje, forklarer at tiden koronaviruset har herjet landet har vært ensom for mange. Hun er glad for at tilbudet er tilbake etter de måtte lukke dørene i mars.

– Det er alltid hyggelig stemning her. Deltakerne hjelper hverandre med å strikke og frivillige steker vafler. Dessuten har de eldre alltid en god historie fra fortiden på lur, sier Herje. 


Hos Frelsesarmeen holder de dørene åpne for alle. Foto: Amalie Bernhus Årtun

Ikke tilatt å mingle


Mari Moreno serverer kaffe og vafler til bordene slik at alle holder avstand. Foto: Amalie Bernhus Årtun

Mari Moreno har de siste månedene jobbet som frivillig i Frelsesarmeen. Hun forklarer at de har innført diverse smitteverntiltak etter gjenåpningen av strikkekaféen. 

– Vi serverer gjestene slik at ingen skal forlate plassene sine. Det er dessuten kun lov til å sitte fire personer rundt et bord, og ingen får mulighet til å bytte plasser underveis, sier Moreno. 

Hun forteller videre at dette fører til at gjestene ikke får den samme muligheten til å mingle som tidligere, men at de fortsatt får den sosiale opplevelsen de kom for. 

Ønsker yngre deltakere velkommen

Azavedo poengterer at selv om de aller fleste som møter opp på strikkekafeen er eldre, ønsker de å se flere yngre ansikter i rommet. Å kunne strikke er ikke et krav. 

– Det er flere som kommer hit uten å røre strikkepinnene. Det blir vel mest skravling, sier Azavedo med et glimt i øyet.

Strikkekafé på Grünerløkka


Diana Shammut bruker store deler av hverdagen til å strikke med venninner. Foto: Amalie Bernhus Årtun

En tilsvarende strikkekafé er også å finne hos Frelsesarmeen på Grünerløkka. Strikkeren Diana Shammut kan fortelle at hun stiller hos begge strikkekaféene på mandager. 

– Det var her jeg lærte å strikke. Nå strikker jeg hver dag, sier Shammut. 


Foroogh Esmaely har det alltid trivelig på strikkekafé. Foto: Amalie Bernhus Årtun

Shammut forklarer at strikkekaféene til Frelsesarmeen arrangeres på mandager klokken 16.30 hos Majorstua Korps, og klokken 18.30 hos Oslo 3. Korps.