Daglig leder av Kilroy, Flavia Forster, erkjenner at det er harde tider i selskapet. Foto: Kilroy

Tøffe tider for reisegiganten Kilroy

Reisebyrået har måttet si opp halve konsernet. Nå håper de at et nytt år skal redde de dystre tallene.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 11:56

I løpet av tre tiår har reisebyrået Kilroy hjulpet eventyrlystne mennesker med å dra til sine drømmedestinasjoner. Da koronapandemien for alvor brøt ut ble imidlertid hele reisebransjen rammet, Kilroy inkludert. 

– Vi ligger med brukket rygg, det er det ingen tvil om, sier daglig leder Flavia Forster. 

Måtte refundere

Reisegiganten hjelper med alt fra billige flybilletter til planlegging av verden-rundt-reiser og utveksling. Når folk i mars måtte avbryte reisene sine eller avlyse kommende planer ble utgiftene store for selskapet. Flere hadde nemlig bestilt pakkereise og firmaet måtte dermed forholde seg til pakkereiseloven - noe som kostet dem dyrt.

Ifølge Lovdata.no innebærer loven at arrangøren ved en avlysning må tilbakebetale alle beløp som er innbetalt for reisen.

– Det var allerede solgte reiser som skulle av gårde, så det var inntektsført hos oss og alt dette måtte vi refundere. Det er det som kanskje er det værste for oss, vil jeg si. I hvert fall i første omgang, sier Forster. 

Videre forteller hun at Kilroy i utgangspunktet var godt rustet for dårlige tider, men vektlegger at ingen hadde sett for seg at noe skulle komme og ramme alle destinasjoner, alle selskaper og konsernet samtidig.  

Null omsetning 

At byrået måtte ut med store summer i refusjon er bare et av problemene Kilroy har møtt i løpet av det siste halve året. Nå er det varige lave inntektstall som bekymrer. 

– På toppen av det kommer denne omsetningsstoppen. Først hadde vi negativ omsetning med alle disse refusjonene, og nå begynner vi jo å komme såpass langt at det ikke er så mange flere reiser som skal refunderes fordi de ikke er blitt booket ennå. Da er det jo den nullomsetningen vi nå har som svir, spesielt fordi vi ser at den skal vare ganske lenge, sier Forster. 

Utenriksdepartementet frarådet alle reiser som ikke er strengt nødvendige. Disse reiserådene gjelder frem til 15. januar 2021, ifølge Regjeringen.no.

Reisegiganten er imidertid optimistisk og håper at deres nye konsept Book With Confidence skal få folk til å bestille neste års reiser allerede nå. Ifølge Forster kan man nemlig booke reisen sin nå, uten økonomisk risiko. Så sent som en måned før avreise tas vurderingen om reisen er trygg å gjennomføre, og om ikke kan man avbestille uten ekstra gebyr.  

Måtte avbryte reise

Marthe Bugge Eriksen (24) var på verdensreise med Kilroy da hun måtte avbryte det hele og reise hjem til Norge. På det tidspunktet Norge stengte ned befant hun seg i Australia og skulle etter planen videre til New Zealand. Hun sier at hun opplevde reisebyrået som behjelpelige. 

– Kilroy fikset flybilletter hjem for meg. Jeg skjønte jo at de måtte permittere ansatte og derfor hadde litt lengre kø. Pluss at jeg var i Australia på den tiden, så var jo våken når alle her sov. Men fikk veldig bra hjelp med en gang, sier Eriksen. 


Marthe Bugge Eriksen måtte avbryte verdensreisen sin da pandemien brøt ut. Foto: Marthe Bugge Eriksen

Hun er positiv til selskapets nye konsept og hevder at hun selv hadde bestilt reise til neste år hadde det ikke vært for at hun nå har begynt å studere. Eriksen legger heller ikke skjul på at årets reise føltes ut som hennes ene mulighet til å oppleve verden. 

– Jeg føler jo at det her var min sjanse, men prøver å være positiv til å kunne reise den siste delen av Sør-Amerika igjen, sier hun. 

 

Emneord: