Pernille Mazarino og Tam Lee studerer biotvitenskap og hydrologi på UiO. De skjønner godt hvorfor Equinor er en så attraktiv arbeidsplass blant realfagstudentene. Foto: Endre Ugelstad Aas

Equinor er realfagstudentenes drømmearbeisdgiver

Det viser svarene fra en fersk arbeidsgiverundersøkelse rettet mot norske studenter.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 15:54

– Jeg hadde ikke takket nei til en stilling i Equinor. Ikke i et så stort firma, sier Pernille Mazarino til Journalen. Hun studerer bachelor i biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og har blitt lagt fram resultatet i en ny omfattende arbeidsundersøkelse fra rekrutteringsbyrået Universum.

På oppdrag fra en rekke norske bedrifter har rekruteringsbyrået Universum spurt i overkant av 13000 norske studenter, fra 156 ulike fagfelt fordelt på 24 utdanningsinstitusjoner, om hva som er deres drømmearbeidersgiver. Innen ingeniør- og realfag seiler Equinor opp som den store vinneren, mens business og IT-studentene rangerer den norske energiganten på henholdsvis andre og tredje plass.

I undersøkelsen har studentene blant annet blitt bedt om å legge vekt på faktorer som arbeidsmiljø, lønnsutsikter og mulighetene for å gjøre karriere innad i bedriften.

Mange arbeidsmuligheter

Mazarino studerer bachelor i biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og er ikke fremmed for en karriere i Equinor om muligheten skulle åpne seg.

– Jeg hadde ikke takket nei til en stilling i Equinor. Ikke i et så stort firma. Men for min del hadde det nok blitt som miljørådgiver, sier hun og legger til at det at bedriften oppfattes som en trygg arbeidsgiver er med på å gjøre den attraktiv blant studentene. 

– Så er det også et poeng at oljebransjen er i endring. Equinor satser mye på andre områder enn gass og petroleumsvirksomhet. Det er mange arbeidsmuligheter der som ikke har noe med olje å gjøre, sier hun videre.

Overrasket

For Tam Lee, som studerer master i hydrologi ved samme universitet, vekker resultatene fra arbeidsundersøkelsen mer oppsikt.

– Siden oljebransjen har gått litt opp og ned de siste årene, hadde jeg kanskje ikke trodd at Equinor skulle være en så attraktiv arbeidsplass, sier hun.

Samtidig viser Lee til at mange av hennes medstudenter nylig har søkt om trainestillinger og sommerjobber i selskapet. Selv kan hun riktignok vanskelig se for seg en karriere i Equinor, da bedriftens virksomhet ikke faller inn under hennes eget kompetansefelt.

Vil endre bransjen

Selv om oljebransjen i dag står for en tredjedel av Norges samlede klimagassutslipp, tror verken Mazarino eller Tam at miljøaspektet vil skremme realister fra å søke jobb i selskapet.

– Bransjen må endres på et eller annet vis, og da må man jo nødvendigvis jobbe der for å få det til. Kanskje blir man møtt med litt skepsis fra utsiden dersom man jobber der, men ikke fra realfagstudenter, tror jeg, sier Mazarino og får støtte fra Tam.

– Fra realistenes perspektiv må jo noen finne på løsninger. Både innenfra og utenfra. Jeg tror heller ikke Equinor har ambisjoner om å bore etter mer olje, og har et inntrykk av at de vil være med på det grønne skiftet, sier hun.

– Helt fantastisk

Ellen M. Andreasson, leder arbeidet med rekrutering av studenter og nyutdannede i Equinor. Hun forteller begeistret om resultatene fra arbeidsgiverundersøkelsen til Journalen.

– Årets studentundersøkelse viste helt fantastiske resultat for Equinor innen flere disipliner, noe vi er svært stolte over. Det er ikke noe vi tar som en selvfølge. I år var det spesielt gledelig å se at IT-studentene har rangert oss på tredjeplass, etter Google og Microsoft, sier hun.


– Studenter og nyutdannede bringer ofte med seg helt nye perspektiver, og dette vil være viktig i arbeidet med å forme energifremtiden, sier Ellen M. Andreasson fra Equinor til Journalen. Foto: Equinor / Ole Jørgen Bratland

Ifølge Andreasson er det en utfordring for selskapet at 40 prosent av arbeidstokken vil nå pensjonsalder innen 2030. Derfor satser de tungt på ung rekurrering om dagen.

– Det er derfor helt essensielt at vi fortsatt er en attraktiv arbeidsgiver blant de unge som skal starte sin yrkeskarriere.

På spørsmål om hvordan framtidens arbeidstakere kan være sikre på at Equinor vil være med å bidra til det grønne skiftet, svarer hun:

– Vi jobber for å redusere utslippene fra våre olje- og gassfelt, samt utvide vår portefølje til å omfatte mer bærekraftige energiløsninger og fornybar energi. For å lykkes med dette er innovasjon, teknologi og digitalisering helt avgjørende. Det er også kloke og unge hoder. Studenter og nyutdannede bringer ofte med seg helt nye perspektiver, og dette vil være viktig i arbeidet med å forme energifremtiden.