Sara Barzinje. Foto: Sara Barzinje.

Vil styrke svømmeferdighetene til innbyggere i Gamle Oslo

Gamle Oslo Arbeiderparti har fremmet saken i bydelsutvalget, og håper på gjennomslag.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 09:59

Svømmeopplæringen og svømmeferdighetene blant innbyggere i Oslo har vært et omstridt tema. Innbyggere i Gamle Oslo har begrenset tilgang til svømmehaller. Tøyen bad bygges om, og private kurs er kostbare. Sara Barzinje (Ap) er medlem av bydelsutvalget, og begrunner hvorfor de fremmer saken nå.

– Når man nærmer seg sommer, begynner man å høre om drukningsulykker, det har man ikke kunnet komme unna i år heller. For meg var dette også en viktig sak, før jeg ble politisk aktiv. Så da jeg ble med i politikken var det naturlig for meg å ta det opp så fort som mulig.

Ifølge statistikk fra Redningsselskapet har 40 personer druknet ved fall fra land og elleve i forbindelse med bading så langt i år. Hver fjerde drukning har vært i Viken. Gamle Oslo Ap mener tiltak for bedre svømmetilbud kan senke tallene.

Ikke god nok svømmeopplæring

Osloskolene har også blitt kritisert for svømmeopplæringen de tilbyr. Fra skoleåret 2015/2016 økte Oslo kommune antall timer obligatorisk svømmeopplæring fra ti til tjue. Men skolene må selv bestemme hvor de tjue timene skal legges mellom 1-5. trinn. Barzinje sier at dette fører til at elever kan gå glipp av svømmeopplæring.

– Jeg har kjent selv på hvordan det er å ikke kunne svømme. Jeg har personlig vokst opp i en familie der verken mor eller far kan svømme. Men jeg har heller ikke fått noe undervisning på skolen, fordi når jeg begynte på en ny skole så hadde de allerede hatt svømmeundervisning. Jeg vet at mange deler på samme frustrasjon.

Begrenset tilgang til svømmehaller


Tøyenbadet bygges om. Foto: Yousef Mansoury.

Det nye Tøyenbadet vil etter planen stå ferdig etter 2023. Og et midlertidig bad som skal bygges på Økern, vil forhåpentligvis stå ferdig vinteren 2021. Det nærmeste kommunale badet er derfor Nordtvedt bad. Barzinje har tanker om hvilke tiltak som kan iverksettes hvis forslaget går gjennom.

– Noe som potensielt er mulig er å ha et samarbeid med organisasjoner som har erfaring med svømming. I sommerferien hadde Oslo kommune et samarbeid med Oslo idrettslag svømming, hvor man klarte å tilby barn og unge opptil 19 år gratis svømmekurs i hele sommerferien. De kursene ble revet bort på dagen. Hvis man får til et sånt samarbeid permanent, ville det vært veldig godt.

Bydelsutvalget har foreslått at administrasjonen i Gamle Oslo Ap kommer med et forslag til hvordan man kan bedre svømmeferdighetene, til budsjettbehandlingen i desember.

Emneord: 
Tags: