typiske og utypiske desserter fra Afternoon Tea. Foto: Vetle Stadsvoll

Koronaeffekt på norsk matkultur

Norsk matkultur er i hyppig utvikling. Stadig flere internasjonale matfenomener blir prøvd ut i landet, spesielt under korona.
Tirsdag, 3 november, 2020 - 10:51

Norsk matkultur har de siste årene vært gjennom mye endring. Spesielt under korona tvinges restauranter og kafeer til å tenke nytt, og å se ut i verden for ny inspirasjon. Den nordiske matbølgen som skyldte over skandinavia de siste årene har i stor grad ebbet ut, og restaurantene er på utkikk etter noe nytt. I kjølvannet av dette har ulike trender sett dagens lys Norge, og dette med varierende hell.

Lite retning i norsk matkultur


Andreas Viestad, matskribent og restauranteier. Foto: Lars Petter Pettersen

Andreas Viestad er kjent fra flere tv-programmer og har skrevet flere bøker om norsk mat. Han mener at det vi nå ser i Norge er en matkultur som bærer preg av lite retning, og hvor man hele tiden prøver å finne nye matfenomener som skal ta sin plass i populærkulturen. 

- Jeg tror at man må skille mellom trender og tendenser, og nå er det mange trender samtidig. Vi har hatt en periode med et overordnet syn på nordisk, den har forsvunnet litt. Da er man jo liksom på leting etter “the next big thing”, og da skjer det masse ting samtidig. Mange prøver på ulike typer etnisk mat, det er veldig inn nå for tiden, og enda mer på grunn av corona. Alle gode ideer bare kastes opp i lufta, også vet man ikke hva som vil stå igjen og lykkes

Afternoon Tea på Hotell Klubben

Afternoon Tea føyer seg inn i rekken blant mange internasjonale matkonsepter som prøver å ta sin plass i Norsk matkultur. Hotell klubben som er plassert rett ved Tønsberg brygge, har holdt det gående og vært svært populære siden åpningen i 1968. Som et friskt pust under covid-19 pandemien arrangerer Hotellklubben “Afternoon tea” i regi av hotelldirektør Torgeir Birkeland og kjøkkensjef Marcos O. Scorza. 


Hotel Klubben på brygga i den tidligere Hvalfangstbyen Tønsberg Foto: Vetle Nordahl Stadsvoll

God atmosfære

Det var en god atmosfære i forkostsalen til Hotell Klubben, da de kunne by på en spennende meny og ni ulike typer te til sitt nyoppstartede arrangement Afternoon Tea. 


Frokostsalen på Hotell Klubben Foto: Vetle Nordahl Stadsvoll

Scorza og Birkeland var hele tiden til assistanse, og var svært opptatt av hvordan gjestene hadde det. Spesielt Scorza tok seg god tid til å høre hva hans matgjester synes om maten og atmosfæren - og det var etter alt og dømme en kjempesuksess både kulinarisk og stemningsmessig. 

Fornøyd

Hotelldirektør Birkeland er svært fornøyd med arrangementet. Han forteller at mye av motivasjonen for opplegget var å tilby noe hyggelig for folk under den noe nedtyngende pandemien, og forhåpentligvis starte en ny tradisjon for mange år fremover. 


En fornøyd hotelldirektør i møterommet på Hotellklubben. Bak han henger et bilde av Wenche Myhre da hun gjestet åpningen av Hotellklubben i 1968 Foto: Vetle Nordahl Stadsvoll

- Vanligvis har vi fylt helgene med kurskonferanser. Det er for tiden litt begrenset med kurskonferanser på grunn av covid. Vi tenkte da at vi må gjøre noe i helgene. I den anledningen tenkte jeg på at man kan jo ikke reise til London lenger, også ansatte vi en kjøkkensjef som har jobbet på Enge Gård og Grand hotell i Oslo, hvor de har arrangert Afternoon tea, og da tenkte vi at da prøver vi det her i Tønsberg også. Og det er fullt i dag, så det er veldig kult, sier Birkeland


To lysekroner i ett bilde. Foto: Vetle Nordahl Stadsvoll

Aristokratisk opphav

Afternoon Tea er en britisk tradisjon som har sin opprinnelse fra 1800-tallet og Anna den 7. Hertuginnen av Bedford. På den tiden i England spiste man kun to måltider- frokost og middag. For å håndtere en gretten hertuginne med lavt blodsukker, serverte man henne noen småretter med te på ettermiddagen. Derav fødtes fenomenet Afternoon Tea.


De ikoniske tre etasjene med asjetter over hverandre i et bronsefarget stativ. Foto: Vetle Nordahl Stadsvoll

Fokus på lokale råvarer

Den argentinske kjøkkensjef med italiensk blod, Marcos O. Scorza, kom først til Norge da han ble tilbudt jobb i Tromsø, men har senere vært ansvarlig for afternoon både på Grand hotell i Oslo og Enge gård på Tjøme. Nå synes han det var tid for å arrangere det på Hotellklubben også, som et lite lysglimt i en krevende tid for alle. 


Marcos O. Scorza - Den nyansatte kokken var fornøyd med responsen. Foto: Vetle Nordahl Stadsvoll


Klassiske engelske småretter, med lokale råvarer og både en internasjonal og norsk touch. Foto Vetle Nordahl Stadsvoll

- Jeg ble ansatt for en måned siden, og vi synes det var et spennende konsept å arrangere Afternoon tea i Tønsberg. Nå det er fullbooket i dag og de to neste lørdagene, sier Scorza. 

Han legger vekt på lokale kvalitetsråvarer, og har laget en meny som bærer preg av nettopp det.

- Jeg er veldig fokusert på norske produkter, og vi har kun lokale råvarer og produkter. Alt er hjemmelaget fra brød, til smør og ost. Vi har blant annet lefse med fenalår, reddiker og gressløkgele, røkelaks og agurk sandwich med pepperrotkrem, hjemmelaget spekeskinke og brønnkarse.

Variert og spennende meny


En velutformet og variert meny, med lokale råvarer og internasjonal inspirasjon. Foto: Vetle Nordahl Stadsvoll

Desserten består blant annet av Dulce de leche alfajor- en argentisnk nasjonaldessert tilberedt av en argentinsk kjøkkensjef, Bjørnebær Financier, Lakris og brownies pannacotta, og mange andre spennende og gode desserter.

Viestad tror det er en forbigående trend

Viestad tror ikke Afternoon Tea er det som tar over norsk matklutur, men sier samtidig at norsk matkultur er noe utvannet allerede. 

- Afternoon Tea er hvert fall ikke noe trussel mot norsk matkultur, det er andre ting som er større trussel. Om det fenomenet ikke setter seg har man hvert fall en mulighet til å lage mere nordiske varianter. Norsk matkultur eksisterer jo ikke på den måten lenger som det gjorde før med mårramat og dugurd. 

Viestad forteller videre at Aftenoon Tea på ingen måte er noe nytt fenomen i Norge. Han påpeker likevel at det av praktiske hensyn har en funksjon. 

- Afternoon Tea minner meg om da jeg skrev for Natt og Dag for 100 år siden, som dukket opp i en viss grad og man trodde det skulle ta over Norge. Det er et mellomrom mellom lunsj og middag, som nordmenn aldri helt har forstått seg på. Da kan man ta Afternoon Tea etter jobben og likevel få gjort ting på kvelden om man er travel.

 

 

 

Emneord: 
Tags: