Med Randall J. Stephens som ordstyrer diskuterte Rahwa Tilahun Yohaness, Michelle A. Tisdel og Rebecca Scherr bevegelsen Black lives matter. Foto: Frida Synnøve Høyås

Black Lives Matter-panel på UiO

HumSam-biblioteket ved UiO arrangerte panel om BLM.
Mandag, 2 november, 2020 - 17:15

Onsdag 28. Oktober arrangerte HumSam-biblioteket ved UiO et panel om Black lives matter med tittelen “Black Lives Matter: Past, Present and Future”. 

Lærerikt 

Panelet bestod av Rebecca Scherr som er professor i engelskspråklig litteratur ved UiO, Rahwa Tilahun Yohaness som er aktivist, politisk rådgiver for ASA og grunnlegger av Manifold Norway, og Michelle A. Tisdel som er sosialantropolog og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.

De snakket om fremveksten av aktivisme, diskrimineringens røtter, misforståelsene rundt aktivisme, og konseptet rase på en måte som var dynamisk og tilgjengelig for de som var tilstede. 

Kampen mot rasisme er ikke ny, men det er mye med bevegelsen som har endret seg. Rebecca Scherr trekker under panelet frem det at på Martin Luther King Jr. sin tid var han upopulær blant hvite mennesker i USA. Dette står i kontrast til bevegelsen nå hvor de hvite amerikanerne, og forsåvidt hvem som helst uavhengig av bakgrunn, er en del av bevegelsen. 


Michelle A. Tisdel var initiativtaker til å samle inn plakatene fra de norske BLM-demonstrasjonene. Foto: Frida Synnøve Høyås

Løsningen ligger i problemet

– I fremtiden tror jeg at vi vil være klar over at det er en tendens i hjernen vår, og forhåpentligvis har vi mer informasjon, kunnskap og forståelse om hvordan vi kan motarbeide det, og om hvordan vi kan snakke om det, Sier Michelle A. Tisdel.

Tisdel forklarer at det er et instinkt i oss som gjør at vi kategoriserer mennesker som enten “in-group” eller “out-group”. “In-group” er de vi identifiserer oss med, og er trygge på. “Out-group” er de vi ikke identifiserer oss med, og som muligens utgjør en trussel for oss. Det er et instinkt, det skjer av seg selv og det er nyttig for oss slik at vi kan utrede for eksempel fare. Løsningen ligger dog i problemet. Det handler om å være bevisst på egne instinkter og tendenser, og hvordan en kan motvirke de.

Rom for refleksjon

Det var mange som kom for å få med seg panelet, både fysisk og over stream. En av de som var på arrangementet er Maria Jordet, som til vanlig tar en doktorgrad i musikk med fokus på folkemusikk i Bangladesh. 

– Jeg mener slike arrangementer som det her er viktig for å skape rom for refleksjon og spørsmål om viktige temaer som dette, sier Jordet. 

Opptak av streamen er lastet opp på HumSam sin Youtube-kanal, og den kan du se her:

https://www.youtube.com/watch?v­e7CNWPkMHYY&feature­youtu.be

Emneord: