De leseglade gjør seg klar for høstens nyutgivelser. Foto: Pixabay

Bokhøsten 2020

Bokhøsten er i gang, og lesegleden spirer i høstmørket.
Tirsdag, 3 november, 2020 - 19:23

Høsten er kjent for sine gode lesestunder; ikledd ullsokker og med en kopp te i hånden. Høstmånedene er noe mange bokormer gjør seg klar for, og det hustri høstværet skal nytes innendørs med en god bok.

Forlagsbransjen spår at bokhøsten 2020 blir en av tidenes romanbokhøster. Store forfattere kommer med nye verk som vi kan glede oss over inn i de mørke høstmånedene.


For Stine Spjelkavik Hansen går mye av tiden til lesing. Foto: Privat

Stine Spjelkavik Hansen jobber for Tanum bokhandel og er med i radioprogrammet “Tekstbehandlingsprogrammet” på Radio Nova. Tekstbehandlingsprogrammet er et litteraturmagasin, der de behandler både tekst, språk og bøker. De snakker også med, og om, folk som lager litteratur og temaene som finnes bak, mellom og i ordene.

– Selv om høsten har hard konkurranse fra sommerferien med tanke på bokkjøp, tror jeg at høsten forbindes med lesing blant annet fordi den har mindre konkurranse fra fint vær, det utgis en haug med nye bøker og at lesing ofte assosieres med hygge under ett pledd, og med en kopp te i nærheten, sier Hansen. 

– Grunnen til at jeg selv leser mer på høsten er nok alle nye bøkene. I år kom blant annet store navn som Karl Ove Knausgård, Jo Nesbø, Roy Jacobsen og Vigdis Hjorth med nye bøker, og disse har en stor målgruppe som venter på utgivelsene deres. Når litteratur vies mer fokus, som den ofte gjør på denne tiden av året, tror jeg rett og slett folk fristes mer til å lese, forteller Hansen videre. 

Brageprisen

Høsten er ikke bare et høydepunkt for de leseglade, men også for litteraturprisutgiverne. Den 26. november utdeles Brageprisen, som er en av de største litterære prisene som gis ut i Norge. Målet med Brageprisen er å hylle norske forfatterskap, og å skape interesse rundt norsk litteratur.

Hvert år har norske forlag muligheten til å nominere norskskrevede bøker innad hver kategori. Kategoriene er skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa og åpen klasse. Brageprisens egne jury stemmer over hvilke bøker innad hver kategori som går av med seieren. 

Her er noen av årets nominasjoner:


Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl 


Er mor død av Vigdis Hjorth 


Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen av Per Marius Weidner-Olsen

Bokhandlerprisen

Bokhandlerprisen er også en av prisene som gis ut i november. Her har norske bokhandelansatte fått mulighet til å nominere sine favorittbøker gjennom året.

– Bokhandlerne leser mange bøker gjennom året og det er alltid stas å få presentere ti av årets bokfavoritter. Nominasjonslista til årets bokhandlerpris rommer nye stemmer, etablerte stemmer, fakta og fantasi – for alle aldre, sier Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen.

Her er noen av årets nominasjoner:


Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård


Hør her’a! av Gulraiz Sharif 


Solvokteren av Maja Lunde 

 

Emneord: 
Tags: